Ziele oregano: zdjęcia, odmiany, właściwości lecznicze i przeciwwskazania

W naturze różne rodzaje oregano najczęściej rosną w miejscach nasłonecznionych z luźną (czasem kamienistą) glebą. Jasne słońce sprawia, że ​​rośliny te są bardziej aromatyczne.

Reprodukcja

Gatunki rozmnaża się przez wiosenny siew nasion, odmiany ozdobne – przez sadzonki.

Opieka

Rosnące sadzonki i ukorzenione sadzonki nie powinny być podmokłe. Wiosną usuwa się stare pędy.

Szkodniki i choroby

Prawie nie zdziwiony.

Zakup i przechowywanie

Można stosować świeżo zebrane liście, ale ich aromat będzie znacznie silniejszy, jeśli ścięte pędy zwiążemy w pęczki i suszimy przez kilka dni w ciemnym, suchym, ciepłym i dobrze wentylowanym miejscu. Suche liście są obrane z łodyg i przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Medycyna ziołowa

Napary i wywary z oregano są pijane jako środek przeciwgorączkowy. Ze względu na działanie wykrztuśne i zdolność rozluźniania mięśni oskrzeli przepisuje się je również na kaszel, grypę i przeziębienie. W medycynie ludowej oregano jest uważane za skuteczne lekarstwo na choroby żołądkowo-jelitowe; ogranicza wytwarzanie gazów, poprawia trawienie i (dzięki silnemu działaniu antyseptycznemu) eliminuje infekcje i stany zapalne błon śluzowych.

Olejek eteryczny z oregano zawiera tymol i karwakrol, które mają silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Na bazie tego olejku powstały już preparaty do leczenia infekcji dróg oddechowych i przewodu pokarmowego, ale nadal nie ma wiarygodnego klinicznego potwierdzenia ich skuteczności.

  • Majeranek Oregano (Majeranek)
  • W praktyce ziołolecznictwa stosuje się głównie olejek eteryczny z majeranku: jego lekkie wcieranie w skórę łagodzi bóle głowy, mięśni i bóle reumatyczne. Jako środek zewnętrzny wskazany jest również przy nieżytach płuc, kolkach jelitowych, wzdęciach i bólach menstruacyjnych.

    Przed zastosowaniem preparatów z tych dwóch ziół skonsultuj się z lekarzem. Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, nie używaj ich w ilościach przekraczających normy kulinarne.

    Gotowanie

    Oregano ma mocniejszy smak i ostry zapach niż majeranek. Im cieplejszy i suchszy klimat, w którym rośnie to zioło, tym silniejszy jest jego smak i aromat.

    Harvest Thunder – Wireworm: 5 skutecznych sposobów zwalczania tego szkodnika

    Ze wszystkich odmian oregano w kuchni najczęściej używa się majeranku. Ponieważ szybko traci swój smak po podgrzaniu, dodaj go do potraw pod sam koniec gotowania lub tuż przed podaniem. Oregano zachowuje swój zapach podczas dłuższej obróbki cieplnej produktów.

    Oba zioła dobrze komponują się z cytryną, czosnkiem, winem, mięsem, rybami, sałatkami, daniami greckimi i włoskimi, fasolą, bakłażanem, papryką, a także potrawami z pomidorów i sosami. Oba często są zawarte w gotowych suchych mieszankach ziół.

    Anna Wagner

    Edytor serwisu

    Rate author
    Poradnik Ogrodniczy