Witamina P: rola w organizmie i zasady spożycia

Witamina P: rola w organizmie i zasady spożycia

Witamina P jest również nazywana witaminą C 2 lub kompleksem C. Potrafi uzupełnić zapasy kwasu askorbinowego w organizmie. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwutleniające i zmniejszające przekrwienie.

Rutin to najsłynniejszy przedstawiciel grupy bioflawonoidów. Związek pozytywnie oddziałuje na naczynia krwionośne: wzmacnia ściany naczyń włosowatych, uelastycznia je, oprogramowanie kruchości, zakrzepicy żył i żylakom. Zapobiega krwawieniu dziąseł, obrzękom i słabemu krążeniu. Substancja może hamować wzrost nowotworów złośliwych.

Katechiny mają działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, przywracają uszkodzone komórki. Zwiększa odporność organizmu i odporność na infekcje. Substancja normalizuje ciśnienie krwi, aktywuje oddychanie tkanek, poprawia pracę tarczycy i układu hormonalnego, w szczególności nadnerczy. Stymuluje syntezę glukokortykoidów.

Witamina P poprawia stan naczyń krwionośnych, wzmacnia odporność, normalizuje ciśnienie krwi.

Witamina P usuwa niebezpieczny cholesterol z organizmu, spowalnia procesy starzenia. W połączeniu z kwasem askorbinowym zapobiega niszczeniu kwasu hialuronowego.

Hesperydyna i kwercetyna zmniejszają ilość wytwarzanych mediatorów alergii. Z tego powodu objawy reakcji alergicznych są zmniejszone, stan pacjentów z astmą oskrzelową jest znormalizowany.

Wskazania do przyjęcia

Bioflawonoidy są stosowane w zapobieganiu lub leczeniu różnych stanów i chorób, w tym:

  • hipowitaminoza, częste infekcje i alergie;
  • zapalenie dziąseł, krwawiące dziąsła;
  • choroby onkologiczne;
  • patologie układu sercowo-naczyniowego: zwiększona przepuszczalność naczyń, nadciśnienie tętnicze, skaza krwotoczna;
  • zatrucie chemiczne chloroformem lub ołowiem, promieniowanie jonizujące;
  • reumatyzm, zapalenie wsierdzia, kapilarotoksykoza;
  • tyfus, odra, szkarlatyna.

Substancja jest przepisywana na ciężki wysiłek fizyczny. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę P wśród pracowników hot shopów.

Zaleca się długotrwałą terapię niektórymi lekami (w tym asfenem, aspiryną i antykoagulantami) w połączeniu z bioflawonoidami.

Przyjmowanie witaminy P jest dozwolone w II i III trymestrze ciąży z groźbą poronienia.

Witamina P jest przeciwwskazana dla osób z indywidualną nietolerancją oraz dla kobiet w pierwszym trymestrze ciąży.

Źródła witaminy P.

Tabela zawartości witaminy P w produktach spożywczych
Produkty Zawartość (mg na 100 g produktu)
Aronia 1500
Dzika róża 1000
Kwaśnica 400
Papryka, truskawki, agrest 300
Borówka brusznica, malina 250
Wiśnie, porzeczki czarne i czerwone 200
Kapusta 150
Sałata, szpinak, śliwka 90
jabłko 80
Pomidor 60

Wysoka zawartość katechin występuje w zielonej herbacie. Napój ma również działanie przeciwutleniające.

Witamina P jest niszczona przez ogrzewanie, zamrażanie, wystawienie na działanie tlenu i dymu tytoniowego, w bezpośrednim świetle słonecznym. Aby zmaksymalizować zachowanie składników odżywczych w żywności, unikaj przegotowania i nie zamrażaj.

Jak przyjmować suplementy witaminy P.

Witamina P nie jest syntetyzowana przez organizm, pochodzi z zewnątrz wraz z pożywieniem lub w postaci leków. Kompleksy witaminowe zawierające bioflawonoidy – Rutin, Trokserutin, Rutozid, Ascorutin. Forma uwalniania – tabletki po 50 mg. Przyjmuje się doustnie, popijając wodą.

Dzienna dieta zależy od wieku i wskazań. Średnia dawka wynosi od 25 do 50 mg / dzień. Wraz ze zwiększonym wysiłkiem fizycznym wzrasta zapotrzebowanie na witaminę P.

Przy obliczaniu dawki witaminy bierze się pod uwagę stopień i czas trwania aktywności fizycznej. Osoby uprawiające sporty siłowe o dużej prędkości powinny przyjmować 60-100 mg / dzień w okresie treningowym i 100-130 mg / dzień w zawodach.

Jeśli sport ma na celu poprawę wytrzymałości, dzienna dawka to 100–130 mg podczas treningu i 200–250 mg na zawodach.

Witamina P jest przyjmowana w celach terapeutycznych w dawce 100-200 mg dziennie.

W przypadku niewydolności żylnej zacznij przyjmować 900-1200 mg dziennie: 300 mg 3-4 razy dziennie przez 2 tygodnie.

Zapobieganie reakcjom skórnym podczas radioterapii przeprowadza się przy przyjmowaniu 500 mg witaminy P 2 razy dziennie. Odbiór trwa cały cykl radioterapii.

Dzienna dawka w przypadku retinopatii cukrzycowej wynosi 1-2 g. W przypadku obrzęku limfatycznego 1 g 3 razy dziennie.

Podczas przyjmowania bioflawonoidów możliwe są działania niepożądane, w tym bóle głowy, reakcje alergiczne, nudności, biegunka, zgaga.

Witamina P wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Odpowiednie spożycie bioflawonoidów zapobiega chorobom naczyniowym, poprawia odporność, stymuluje syntezę niektórych hormonów.

Anna Wagner

Edytor serwisu

Rate author
Poradnik Ogrodniczy