Aby system korzeniowy dobrze się rozwijał, każda sadzonka potrzebuje oddzielnego pojemnika o pojemności 3 litrów lub więcej. Pożądane jest, aby był wykonany z ciemnego plastiku, aby zapobiec przedostawaniu się nadmiaru światła do korzeni. Na dole muszą znajdować się otwory drenażowe. Po zakupie pojemników można przystąpić do przygotowania podłoża. Aby to zrobić, wymieszaj:
Wszystkie składniki są dokładnie wymieszane, aby uzyskać jednorodną konsystencję. Na dnie pojemnika należy ułożyć warstwę żwiru o grubości 2 cm. Następnie wylewa się mieszaninę gleby.
Zasady sadzenia i pielęgnacji ogórków
Na balkonie, szczególnie zimą, wskazane jest uprawianie odmian samozapylonych ogórków. Nasiona należy wykiełkować przed sadzeniem. Najpierw są traktowane mikroelementami i podgrzewane do temperatury pokojowej.
W takim przypadku nie należy używać dodatkowych źródeł ciepła, ponieważ doprowadzi to do śmierci embrionów. Następnie nasiona należy traktować 1% roztworem nadmanganianu potasu i pozostawić na 20-25 minut. Doprowadzi to do śmierci patogennej mikroflory obecnej na powierzchni.
Następnie nasiona są myte i moczone przez 10-12 godzin w wodzie o temperaturze pokojowej. Następnie nasiona przenosi się na wilgotną szmatkę i pozostawia w temperaturze + 20 ° C … + 25 ° C. Okresowo sprawdzaj stan nasion, przewietrz je i, jeśli to konieczne, zwilż szmatkę. Nasiona uważa się za gotowe do sadzenia po pojawieniu się kiełków. Występuje za 5-7 dni.
Na balkonie, szczególnie zimą, wskazane jest uprawianie odmian samozapylonych ogórków. Ilustracja do tego artykułu jest używana w ramach licencji standardowej.
Nasiona należy sadzić w podłożu, aby nie uszkodzić kiełków. Konieczne jest pogłębienie nasion nie więcej niż 1,5 cm. Pamiętaj, aby zwilżyć glebę. Pojemnik pokryty jest od góry folią. Okresowo należy go podnosić, aby roślina nie pchała. Po pojawieniu się pierwszych liści należy przestać przykrywać doniczki sadzonkami folią.
Temperaturę na balkonie należy utrzymywać na poziomie + 15 ° C … + 18 ° C. Jeśli pojawią się oznaki rozciągania sadzonek, musisz zainstalować lampę do dodatkowego oświetlenia. W doniczce roślina ma ograniczone składniki odżywcze, dlatego wymagane jest okresowe nawożenie. Pierwsze karmienie przeprowadza się 2 tygodnie po posadzeniu nasion. Aby przygotować nawóz, rozpuść 5 g azotanu amonu, 15 g azotanu potasu, 5 g siarczku magnezu, 30 g superfosfatu w 10 litrach wody. Konieczne jest podlewanie zarówno gleby, jak i liści roztworem.
Następne karmienie powinno nastąpić za 7-10 dni. Aby przygotować nawóz, należy zmieszać dziewanny rozcieńczoną wodą w proporcji 1:10 i ptasimi odchodami w proporcji 1:20. Otrzymaną kompozycję rozcieńcza się 10 litrami. Rośliny są podlewane tą mieszanką.
Po rozpoczęciu szybkiego wzrostu zielonej masy konieczne jest pociągnięcie sznurka, na którym będą formowane bicze. Szczypanie wykonuje się po pojawieniu się 3 prawdziwych liści. Jest odcięty wraz z nerką. Nie usuwaj pąka pachowego u podstawy 2 liści, ponieważ w przyszłości rozwinie się z niego boczna rzęsa. Drugie szczypanie wykonuje się na poziomie 5-6 arkuszy. Następnie zabieg wykonywany jest co 2 arkusze.
Podlewanie powinno odbywać się, gdy gleba wysycha. Jest to szczególnie ważne w okresie owocowania. Często na balkonach ogórki są atakowane przez przędziorków. Roślinę należy regularnie sprawdzać pod kątem oznak wczesnej infekcji. Roślinę należy chronić przed przeciągami.