Trzy sposoby na uratowanie przeciętej dyni

 

Dynie rosną duże, więc są krojone na kawałki na sprzedaż lub do gotowania. Jak przechowywać pokrojoną dynię, aby służyła przez długi czas? Są trzy proste sposoby.

Chłodnia

Nieoszlifowana dynia jest doskonale przechowywana przez całą zimę w mieszkaniu. Ważne jest tylko, aby nie padało na nią światło słoneczne, a miejsce było chłodne. Możesz wybrać przeszklony balkon, spiżarnię lub szafkę w przedpokoju. Ale jeśli uszkodzisz mocną skórkę, która działa jak powłoka ochronna, okres przydatności do spożycia zostanie zauważalnie skrócony.

Pokrojonej dyni nie można długo przechowywać w warunkach pokojowych. Po kilku dniach miąższ zaczyna gnić i pleśnieć, ponieważ owoc zawiera dużą ilość wody.

W lodówce w temperaturze + 3 ° … + 4 ° będzie leżeć przez około 10 dni. Cięcie jest przykryte folią i umieszczone w komorze na warzywa. Jeśli dynia jest ciasno owinięta folią, wytrzyma dwa razy dłużej. A do przygotowań na zimę musisz wybrać inną metodę, ponieważ lodówka nie będzie działać.

Zamrażać

Aby utrzymać pokrojone owoce w mieszkaniu przez kilka miesięcy, są one zamrożone:

  • dynię pokroić na kilka części i wyjąć pestki, nie trzeba ich zamrażać;
  • usuń skórkę ostrym nożem;
  • pokrój miąższ pomarańczowy na małe kwadratowe kawałki lub zetrzyj na tarce;
  • układać kawałki porcjami w paczki;
  • wysłać wszystko do zamrażarki.

Ponieważ skórka jest bardzo twarda, trudno ją obrać. Możesz ułatwić ten proces, krojąc owoc na kilka części, po uprzednim odcięciu ogona (szypułki). Powinieneś użyć ostrego prostego noża lub specjalnego noża do obierania, nieco przypominającego brzytwę. Rdzeń i nasiona są usuwane łyżką.

W stanie zamrożonym dynia będzie przechowywana przez sześć miesięcy lub nawet dłużej. Przygotowuje się z niego kaszki, zapiekanki, naleśniki, babeczki i inne wypieki.

 

Jeśli rozmroziłeś dynię, nie możesz jej ponownie zamrozić. Użyj tego, co było w opakowaniu. Kawałki można po prostu upiec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, posypać cukrem pudrem i cynamonem.

 

Wybrane nasiona są lekko smażone na patelni i spożywane. Są bogate w cynk, żelazo, witaminy i po prostu pyszne. Możesz również jeść surowe nasiona, po uprzednim umyciu ich w wodzie i wysuszeniu.

Wysuszenie

Jeśli chcesz zatrzymać dynię w mieszkaniu na zimę, wysusz ją, tak jak robią to z jabłkami, gruszkami i grzybami w domu.

  • warzywo jest obrane, a nasiona usunięte, pokrojone w plastry (kawałki) o grubości 0,5-1 cm;
  • następnie kawałki zanurza się we wrzącej wodzie na kilka sekund, wyciąga łyżką cedzakową i pozostawia do odsączenia w durszlaku lub na sicie;
  • gdy woda spłynie, kawałki układa się na ruszcie w piekarniku nagrzanym do + 60 ° lub suszy w suszarce elektrycznej.

Suszone kawałki przechowuje się w pudełkach lub słoikach z szczelnie zamkniętymi pokrywkami w suchym miejscu. Okres przydatności do spożycia suszonej lub suszonej dyni wynosi 12 miesięcy. Jest to bardzo wygodny sposób przechowywania go w mieszkaniu, ponieważ suszone warzywa zmniejszają się kilkakrotnie i nie psują się przez długi czas.

Przy dużych zbiorach z dyni robi się soki, puree czy słodkie kandyzowane owoce. Tym, którzy nie lubią smaku dyni, zaleca się dodanie do wykrojów skórki z cytryny i pomarańczy lub soku z rokitnika.

Anna Wagner

Edytor serwisu

Rate author
Poradnik Ogrodniczy