Suszone mango: korzyści i szkody dla organizmu

Jak wybrać i ustawić jeden mango

Skład suszonych owoców mango zawiera wiele witamin, aminokwasów i różnych związków mineralnych. Suszony owoc zawiera witaminy A i D, kwas askorbinowy, prawie wszystkich przedstawicieli grupy witamin B. Produkt wyróżnia się wysoką zawartością fosforu, wapnia i żelaza. Jest bogaty w suszone mango i potas, który jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania mięśnia sercowego. Ponadto owoc ten zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Zawartość kalorii w suszonym produkcie wynosi 314 kcal na 100 g.

Jakie są zalety suszonego mango

Ogólna korzyść

  1. Podobnie jak świeże mango, suszone owoce mają szereg korzyści zdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim korzyść z takiego produktu polega na zawartości błonnika pokarmowego, który działa jak substancja sorbująca, pochłaniająca toksyczne związki, toksyny i pierwiastki toksyczne oraz usuwająca je z organizmu. Takie działanie produktu pozwala na normalizację pracy przewodu pokarmowego, łagodzi uczucie ciężkości w żołądku i eliminuje wszelkie problemy z trawieniem pokarmu. W efekcie poprawia się stan skóry, przywracana jest praca gruczołów łojowych.
  2. Udowodniono korzystny wpływ suszonych owoców na układ krążenia. Dzięki wysokiej zawartości żelaza mango zapobiega rozwojowi anemii, pozwalając na utrzymanie poziomu hemoglobiny we krwi na optymalnym poziomie. Ponadto owoce kandyzowane są w stanie regulować ciśnienie krwi, zapobiegają miażdżycy, co poprawia stan naczyń krwionośnych.
  3. W takim przysmaku nie ma cholesterolu, dlatego produkt jest niezbędny dla osób przestrzegających zasad zdrowej diety. Wysoka zawartość wapnia z fosforem usprawnia procesy metaboliczne, zmniejsza ryzyko chorób wirusowych i zakaźnych, jednocześnie wzmacniając funkcję ochronną organizmu.
  4. Owoc mango jest bardzo przydatny dla układu nerwowego. Stosowanie tego owocu łagodzi bezsenność, pomaga radzić sobie ze stresem, depresją i chronicznym zmęczeniem. Suszone mango jest również przydatne w zespole wypalenia.
  5. Dodatkowo plastry owoców egzotycznych to skarbnica witamin i minerałów. Dla porównania, 100 g takiego owocu zawiera jedną piątą dziennej dawki witaminy A, która bierze udział w odnowie komórek i odpowiada za układ odpornościowy.

Dla kobiet

W diecie kobiety powinny być obecne suszone owoce w postaci mango, które pomogą wyjść z depresji i wyeliminować apatię. Mango ma również działanie odmładzające. Ponadto produkt jest w stanie poprawić sen, poprawić funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz usunąć nadmiar płynów z organizmu. Suszone owoce mango są przydatne dla kobiet, ponieważ pomagają zmniejszyć nieprzyjemne objawy menopauzy, zwalczają obfite krwawienia podczas menstruacji.

Mango zapobiega występowaniu osteoporozy, rozwojowi nowotworów gruczołów sutkowych i żeńskich narządów płciowych. Ponadto kandyzowane owoce mango nasycają organizm ważnymi witaminami i mikroelementami, jednocześnie wzmacniając osłabiony układ odpornościowy.

Dla mężczyzn

Jeśli chodzi o silną połowę ludzkości, to dla nich dobroczynne działanie suszonego mango przejawia się w zdolności produktu do przywracania sił po ciężkiej pracy fizycznej, zwiększania wydolności, poprawy koncentracji i wzmacniania pamięci. Również właściwości tego produktu pozwalają na wykorzystanie go jako naturalnego afrodyzjaku, który oprócz zwiększania libido, poprawia potencję i zapobiega rozwojowi onkologii prostaty i jelita grubego. Stosowanie suszonych egzotyków likwiduje procesy zapalne w narządach rodnych, przywraca trawienie i normalizuje pracę układu nerwowego. Dodatkowo produkt stymuluje syntezę hormonów płciowych oraz wzmacnia funkcję ochronną organizmu.

Podczas ciąży

Suszone mango musi być obecne w diecie kobiety w ciąży, ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego, co zapewnia prawidłowy rozwój i wzrost nienarodzonego dziecka. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, stosowanie produktu ma na celu zapobieganie anemii z niedoboru żelaza, z którą boryka się większość kobiet noszących płód.

Mango ma zdolność zmniejszania objawów zatrucia, usuwania wody z organizmu, co prowadzi do zmniejszenia obrzęku. Również przy użyciu tak egzotycznego owocu normalizuje się funkcjonowanie narządów wewnętrznych, a w szczególności trawienie. Bogata kompozycja witamin chroni organizm przed infekcjami wirusami i infekcjami.

Podczas karmienia piersią

Suszone owoce są źródłem błonnika i błonnika pokarmowego, które poprawiają trawienie pokarmu. Wysoka kaloryczność i optymalna zawartość cukru w ​​suszonych owocach pozwala szybko wyeliminować uczucie głodu, dzięki czemu nadają się jako popołudniowa przekąska. Jeśli w okresie laktacji naprawdę chcesz zjeść coś słodkiego, to właśnie suszone owoce mogą zastąpić różne wyroby cukiernicze i mączne. Jeśli chodzi o suszone mango, podczas karmienia piersią lepiej odmówić takiego przysmaku, ponieważ dziecko może wykazywać objawy reakcji alergicznej.

Dla dzieci

Mango to egzotyczny owoc pełen witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju wszystkich narządów i układów dziecka. Ten produkt może zapobiegać występowaniu niedoboru witamin, pomaga radzić sobie ze stresem psychicznym. Przed spożyciem suszonych owoców należy skonsultować się z pediatrą.

Kiedy chudniesz

Suszone owoce są używane jako substytut słodyczy dla tych, którzy odmawiają spożywania czystego cukru. Mango jest bogate w naturalny cukier, dzięki czemu suszone owoce są około pięciokrotnie kaloryczne niż świeże owoce. Dla zwolenników prawidłowego odżywiania dopuszczalne jest kilka plasterków mango dziennie. Dla osób, których celem jest odchudzanie, taki produkt nie przyniesie większych korzyści.

Świeży, tak egzotyczny przysmak przyczynia się do utraty wagi dzięki niskiej kaloryczności, zdolności do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego, poprawy metabolizmu i wzbogacenia go w przydatne substancje. Proces suszenia owoców mango nie wiąże się z użyciem cukru, ale nie oznacza to, że suszone owoce zachowują właściwości dietetyczne surowego produktu. Tak, zrobienie takiego przysmaku wyklucza dodatkowe użycie słodzika, ponieważ sam owoc jest słodki. Jednak niektórzy producenci używają syropu cukrowego do namaczania w nim posiekanych plasterków mango.

Ale nawet pomimo tego zawartość kalorii w takich kandyzowanych owocach jest już zawyżona. Na 100 g suszonego mango przypada 314 kcal. Dlatego taka przekąska nie jest odpowiednia dla osób odchudzających się.

Suszone mango w medycynie

Suszone owoce mango mają takie same dobroczynne właściwości jak owoce świeże, ponieważ skład chemiczny pozostaje niezmieniony. Owoce kandyzowanego mango zawierają błonnik pokarmowy, który wchłania i usuwa z organizmu szkodliwe związki, dzięki czemu poprawia się praca układu pokarmowego. Produkt jest przydatny w zapobieganiu rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego.

Suszone mango w medycynie

Ponadto normalizuje się układ nerwowy, poprawia się sen, stabilizują się funkcje narządów słuchu i wzroku. Dzięki składowi mineralnemu zostaje przywrócony prawidłowy metabolizm.

Kolejną zaletą stosowania tego produktu jest możliwość wzmocnienia funkcji ochronnych organizmu. Ponadto dostępne mikro- i makroelementy pomagają normalizować ciśnienie krwi, poprawiają skład krwi i stan naczyń krwionośnych. Wiadomo również, że stosowanie suszonego mango spowalnia naturalny proces starzenia.

Odżywianie w przypadku chorób
co możesz, a czego nie możesz jeść:

Z cukrzycą

Jak już wspomniano, zawartość kalorii w suszonym mango jest prawie pięciokrotnie wyższa niż w świeżych owocach. Dlatego pacjenci z cukrzycą powinni zminimalizować stosowanie tego produktu lub całkowicie z niego zrezygnować. Niemniej jednak, jeśli naprawdę chcesz spróbować takiego przysmaku, powinieneś wprowadzić go do diety w małych porcjach, obserwując jednocześnie reakcję organizmu i ogólne samopoczucie.

Ważne: indeks glikemiczny suszonego mango wynosi 60 jednostek.

Z zapaleniem trzustki

Zapalenie trzustki to dość nieprzyjemna choroba. Kiedy trzustka jest w stanie zapalnym, ludzie powinni być ostrożni przy wyborze pokarmów do codziennej diety. Używanie zabronionego produktu może spowodować zaostrzenie patologii. Nie wolno używać suszonego mango w żywności, ponieważ po wysuszeniu w tych owocach gromadzi się duża ilość węglowodanów, cukru i oleju roślinnego.

W ostrym przebiegu choroby produkt jest surowo zabroniony, ponieważ może powodować ciężkie alergie. W okresie remisji zapalenia trzustki można zjeść kilka plasterków suszonych owoców, ale nadal zaleca się konsultację z lekarzem.

Aplikacje do gotowania

Suszone owoce drzewa mango można wykorzystać w kuchni jako samodzielny przysmak lub jako dodatek w procesie pieczenia i dań głównych. Na bazie takiego produktu można przygotować sos, deser, a nawet dżem. Suszone mango można wykorzystać do duszenia i pieczenia mięsa lub ryb.

Przepis na egzotyczną wołowinę

Do ugotowania egzotycznej wołowiny z sosem mango potrzebne będzie 0,5 kg mięsa, 0,2 kg zielonej fasoli, jedna marchewka, dwa bataty i 0,3 kg suszonych owoców.

Najpierw dokładnie spłucz wołowinę i osusz papierowymi ręcznikami. Następnie polędwicę pokroić w cienkie paski. Powstałe plasterki będą musiały zostać trochę oderwane. Następnie obierz warzywa i pokrój je w plastry. Następnie smaż mięso na patelni z dodatkiem oleju roślinnego przez trzy minuty. Następnie do mięsa dodaj marchewki i smaż przez kolejne 3 minuty. Po trzech minutach zawartość zalać wodą, dodać bataty, fasolkę szparagową i 4–5 kawałków mango. Gotuj powstałą mieszaninę przez pół godziny. Gdy będą gotowe, dodaj przyprawy do smaku. Woda powinna całkowicie wyparować.

Aby przygotować sos, zalać resztę suszonego mango szklanką wrzącej wody, a następnie zmielić blenderem. Powstałą masę należy przenieść na rozgrzaną patelnię, dodać kilka łyżek sosu sojowego, plasterek papryczki chili, dwie łyżki brandy i gotować wszystko przez około 15-20 minut. Ugotowaną wołowinę podawać z warzywami i sosem mango.

Szkody i przeciwwskazania

Pomimo wielu pozytywnych właściwości mango nadal może poważnie zaszkodzić organizmowi. Przede wszystkim należy zauważyć, że nadmierne spożycie suszonych owoców wpłynie negatywnie na sylwetkę. Dlatego zaleca się spożywanie nie więcej niż dwóch lub trzech kawałków suszonych owoców dziennie. Dietetycy nie zalecają używania przysmaku, do którego produkcji użyto różnych słodzików.

Niektórzy pozbawieni skrupułów producenci, pozyskując suszone mango, do przetwarzania owoców kandyzowanych stosują roztwór chemiczny, który poprawia prezentację produktu i zapobiega gniciu owoców. Niekontrolowane stosowanie takiego mango prowadzi do nagromadzenia się substancji chemicznych w organizmie, co ostatecznie prowadzi do ciężkiego zatrucia.

Ponadto suszone mango może prowadzić do rozstroju jelit, kolki, gazów i niektórych problemów trawiennych. Również w wyniku nadmiernego stosowania kandyzowanych owoców mango może pojawić się ból w jamie brzusznej, nasilić się przewlekłe choroby przełyku, może wystąpić podrażnienie błon śluzowych przewodu pokarmowego.

Produkt należy stosować ostrożnie u diabetyków.

Jak wybrać i przechowywać suszone mango

Aby kandyzowane owoce owoców mango były nie tylko smaczne, ale także przyniosły korzyści ludzkiemu organizmowi, należy wybrać w sklepie odpowiedni produkt. Nie powinieneś kupować owoców o jasnym, bogatym pomarańczowym i wyraźnym żółtym kolorze. Sugeruje to, że mango zostało potraktowane specjalnymi środkami chemicznymi, aby poprawić jego prezentację. Substancja ta nazywana jest dwutlenkiem siarki, na opakowaniu można ją znaleźć po oznaczeniu kodem konserwującym E200. Związek ten zapobiega rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów w suszonych owocach, co wydłuża ich trwałość. Ponadto substancja ta nadaje owocom kandyzowanym specyficzny jasny kolor, który nie przyciemnia owocu po wysuszeniu.

Wydawałoby się, że dwutlenek siarki służy do poprawy jakości towarów, nadania im atrakcyjnego koloru i przedłużenia trwałości. Ale ten składnik jest wysoce toksyczny. W ludzkim ciele może powodować wiele nieprzyjemnych konsekwencji. Na przykład po zjedzeniu tak apetycznego suszonego mango po chwili pojawiają się nieprzyjemne odczucia w gardle i narządach górnych dróg oddechowych. Pojawia się kaszel, pojawiają się objawy kataru i bólu głowy. Zatrucie dużą dawką dwutlenku siarki to niebezpieczne uduszenie, a nawet obrzęk płuc. Dlatego przy zakupie należy zwrócić uwagę na owoce o jasnopomarańczowym kolorze, które wyglądają bardziej naturalnie.

Przechowuj kandyzowane owoce mango oddzielnie od produktów o wyraźnym zapachu, w ciemnym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 22 stopni.

Interesujące fakty o mango

  1. Drzewo mango jest uważane przez Indian za święte. Wierzą, że roślina ma zdolność spełniania życzeń.
  2. Liście rośliny są trujące, więc nie są używane ani przez ludzi, ani przez zwierzęta. Nie powinieneś nawet palić liści takiego drzewa, w przeciwnym razie w powietrzu rozprzestrzenią się niebezpieczne opary.
  3. W krajach azjatyckich istnieje tradycja obsypywania nowożeńców liśćmi mango w dniu ślubu. Tak więc wszyscy obecni życzą młodym pojawienia się dzieci. Następnie, jeśli w rodzinie urodzi się chłopiec, dom jest wtedy dekorowany takimi liśćmi.
  4. W przeszłości królowie i szlachta, którzy chcieli pochwalić się swoim bogactwem, zakładali na swoich posiadłościach ogrody mango. Takie ogrody świadczyły o wysokim statusie społecznym właściciela.
  5. Głównym producentem mango są Indie. Tak więc co roku zbiera się tu prawie 14 milionów ton owoców.
  6. Drzewo mango może osiągnąć wysokość ponad 40 metrów. Jednocześnie młode liście mają czerwonawy kolor, a dojrzałe liście nabierają ciemnozielonego koloru.
  7. Podczas spożywania owoców mango konieczne jest usunięcie skórki, ponieważ zawiera toksyczne związki, które mogą prowadzić do reakcji alergicznej.
  8. Na całym świecie znanych jest około trzystu odmian mango, z których niektóre były uprawiane w krajach azjatyckich około pięć tysięcy lat temu.
  9. Prawie wszystkie części drzewa mango są używane w medycynie tradycyjnej w Azji, zwłaszcza w Indiach.

Podczas jedzenia mango należy zachować ostrożność, ponieważ zjedzenie więcej niż dwóch niedojrzałych owoców może już powodować kolkę w jelitach lub podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego. Nie należy również spożywać dojrzałych owoców w dużych ilościach, w przeciwnym razie może dojść do rozstroju przewodu pokarmowego.

Anna Wagner

Edytor serwisu

Rate author
Poradnik Ogrodniczy