Suszone banany: korzyści i szkody dla organizmu

Korzyści i szkody suszonych bananów

Suszone banany zawierają duże ilości potasu. Pierwiastek ten pozytywnie wpływa na pracę serca. Osoby podatne na choroby serca, a także palacze zdecydowanie muszą spożywać takie produkty. Udowodniono naukowo, że produkt bananowy pomaga zmniejszyć szkodliwe działanie nikotyny i wszystkich niebezpiecznych związków występujących w tytoniu. Brak takiego pierwiastka w organizmie prowadzi do zaburzeń w układzie sercowo-naczyniowym.

Również suszone owoce bananowe zawierają dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminy z grupy B. Odpowiadają one za zdrową aktywność mózgu i funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto składniki te prowadzą do normalizacji procesów metabolicznych. Pierwiastki te korzystnie wpływają na płytkę paznokcia i włosy. W tym celu zaleca się codzienne spożywanie kilku kawałków tego egzotycznego deseru.

Suszone jagody zawierają duże ilości kwasu askorbinowego. Pomimo tego, że suszone owoce bananowca nie mają kwaśnego smaku, 100 g takiego deseru zawiera prawie 10 mg tej substancji. W przypadku przeziębienia ten przydatny produkt można również dodać do leków. Regularne spożywanie suszonych jagód wzmocni układ odpornościowy, a tym samym zmniejszy prawdopodobieństwo chorób.

Owoce bananowca kandyzowanego zawierają witaminę E, która odpowiada za piękno, delikatność i gładkość skóry. Ten produkt pomoże wygładzić zmarszczki i fałdy, złagodzić trądzik.

Suszone owoce bananowe są bogate w minerały. Zawierają dużo P, Fe, Mg, Zn. Zawierają również kwasy organiczne, witaminę A, K i PP. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Świeży banan ma dość wysoką zawartość kalorii, jak w przypadku suszonych owoców, w tym przypadku liczba ta wzrasta kilkakrotnie. Tak więc w 100 g suszu egzotycznego jest 390 kcal.

Dlaczego suszone banany są przydatne?

Ogólna korzyść

Suszone jagody bananowca charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, dzięki czemu mogą kompleksowo wpływać na organizm człowieka.

  1. Błonnik w swoim składzie pomoże usprawnić pracę przewodu pokarmowego, dzięki czemu może być stosowany w leczeniu takich schorzeń jak wrzody, nieżyt żołądka, zaparcia.
  2. Deser stymuluje produkcję substancji takiej jak serotonina, zwanej również hormonem radości. Prowadzi to do tego, że nastrój osoby wzrasta.
  3. Wysoka koncentracja żelaza i cukru umożliwia stosowanie takiego przysmaku przy anemii związanej z brakiem żelaza i ogólnym osłabieniem.
  4. Przy dużym wysiłku fizycznym suszone owoce można wykorzystać jako przekąskę. Suszony banan doda organizmowi energii, a także przywróci napięcie mięśniowe.
  5. Kandyzowane banany służą do przybierania na wadze. Produkt jest wysokokaloryczny, a spożywany z mlekiem bardzo łatwo uzyskać pożądaną masę ciała. Jednak w tym przypadku ważne jest skonsultowanie się ze specjalistą, ponieważ to on musi określić wymaganą ilość takiego składnika w diecie. W przeciwnym razie możesz stać się otyły w krótkim czasie.

Wyniki eksperymentów naukowych wykazały, że suszony przysmak można bezpiecznie włączyć do diety dzieci. Jednocześnie ważne jest, aby uważać na ilość, którą dziecko spożywa. W końcu produkt szybko nasyci ciało, być może wtedy nie będziesz chciał niczego jeść.

Dla kobiet

Banany kandyzowane polecane są do stosowania przez kobiety w okresie zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Ponadto taki produkt charakteryzuje się wyraźnym efektem kosmetycznym. Regularne spożywanie tego owocu pomoże poprawić wygląd. Składniki odżywcze zawarte w delikatności pomagają wygładzić, zmiękczyć i nawilżyć skórę właściwą. Zastosowanie suszonych owoców uelastycznia skórę.

Pomimo wysokich wartości kalorii i wysokiego poziomu indeksu glikemicznego, suszone owoce bananowca są pomocnikami w walce z dodatkowymi centymetrami w pasie. Zastosowanie takiego owocu w pożywieniu stymuluje metabolizm, zapewnia usunięcie nadmiaru płynów z organizmu. Deser jest w stanie nasycić organizm szybko i na długi czas, biorąc pod uwagę fakt, że do tego wystarczy zjeść niewielką porcję.

Dla mężczyzn

Znaczący procent potasu w suszonych owocach przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, chroniąc przed stresem i nerwicą.

Zauważ, że takie zaburzenia układu nerwowego są warunkiem wstępnym wystąpienia impotencji. Ponadto bogata kompozycja witaminowa banana dostarcza organizmowi energii i tonizuje, co pozwala poczuć przypływ sił i pozytywnego nastawienia.

Dodatek banana do pokarmu stymuluje syntezę serotoniny, co poprawia nastrój. Również owoce bananowca są stosowane w profilaktyce powstawania zakrzepów krwi.

Jak już wspomniano, suszone banany zwiększają wytrzymałość fizyczną, co jest ważne dla męskiej potencji przedłużając stosunek. Osiąga się to jednak przy stałym zużyciu produktu. Inną korzyścią płynącą ze stosowania tego owocowego przysmaku dla mężczyzn jest to, że związki mineralne zawarte w bananach pomagają zwalczać uzależnienie od tytoniu. Banan pomaga oczyścić organizm z toksycznych pierwiastków, pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a także obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

Ponadto wykazano, że banan jest ziołowym afrodyzjakiem, który zwiększa libido i popęd seksualny.

Główną wartością takich bananów dla męskiego ciała jest nasycenie różnymi witaminami i minerałami, które biorą udział w produkcji hormonów i krążeniu krwi. Suszone owoce są również ważne dla mózgu. Wzmacniają pamięć, zwiększają koncentrację, co poprawi wydajność.

Podczas ciąży

W okresie ciąży kobietom zaleca się spożywanie kandyzowanego banana. Mogą być stosowane jako zdrowa alternatywa dla niezdrowej, słodkiej żywności przy minimalnym ryzyku alergii i innych skutków ubocznych. Brak silnego zapachu nie powoduje nudności. Dodatkowo produkt pomaga przywrócić siły. Zwalcza również zgagę, ponieważ otacza wyściółkę żołądka i niweluje uczucie dyskomfortu.

Wideo: jak dobrze jeść podczas ciąży

Podczas karmienia piersią

Każda kobieta w okresie laktacji powinna monitorować to, co je, aby nie zaszkodzić zdrowiu dziecka. Jeśli chodzi o banany w postaci suszonych owoców, to należy pamiętać, że owoc ten nadal uważany jest za egzotyczny, co nie wyklucza występowania alergii i niestrawności. Z tego powodu możesz zacząć jeść smakołyk w małych porcjach. Stosowanie umiarkowanej ilości produktu pomoże uchronić dziecko przed wystąpieniem różnych skutków ubocznych.

Dla młodej mamy kandyzowany banan jest magazynem witamin, charakteryzuje się nie tylko przyjemnym smakiem, ale także spełnia szereg funkcji. Na przykład, gdy produkt jest spożywany, drażliwość zmniejsza się, ból znika, ciało kobiety karmiącej jest uzupełniane przydatnymi substancjami. Ponadto banany poprawiają ogólne samopoczucie, zwiększają poziom hemoglobiny.

W pierwszym miesiącu po urodzeniu dziecka nadal istnieje ryzyko wystąpienia alergii. Kiedy taki produkt znajduje się w diecie, konieczne jest monitorowanie samopoczucia dziecka. Jeśli nie zidentyfikowano żadnych negatywnych reakcji, możesz nadal dodawać ten przysmak do swojego jedzenia. W okresie laktacji kobieta może spożywać 20 g suszonego banana dziennie.

Dla dzieci

Suszone owoce bananowe są dobre również dla dzieci. Dzięki zawartości witaminy C produkt zwiększa funkcję ochronną drobnego organizmu, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym. Banany w tej postaci biorą udział w leczeniu przeziębień.

Kiedy chudniesz

Opinie dietetyków na temat wykorzystania suszonych jagód do odchudzania są różne. Niektórzy z nich są pewni, że taki egzotyczny owoc jest przeciwwskazany do stosowania podczas odchudzania. Inni są przekonani, że banany muszą być obecne w porannym posiłku, ponieważ zawierają złożone węglowodany, które uzupełniają rezerwy energetyczne organizmu. Ponieważ nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o możliwość stosowania suszonych bananów podczas diety, zaleca się ostrożne stosowanie takiego produktu w żywności. Co więcej, lepiej jest jeść w pierwszej połowie dnia w małej porcji, ponieważ rano człowiek potrzebuje węglowodanów.

W każdym razie owoce kandyzowane są doskonałym substytutem słodyczy, które są niebezpieczne dla talii. Po zażyciu suszonych owoców przyda się spacer lub ćwiczenia. Jeśli dieta wiąże się z regularną aktywnością fizyczną, bez wątpienia możesz zastosować taki deser w swoim menu. Trzeba tylko pamiętać, że wszystko powinno być z umiarem.

Właściwe użycie suszonego banana pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów, ale biorąc pod uwagę znaczną zawartość kalorii w przysmaku, powinieneś przestrzegać niektórych zaleceń ekspertów.

Najpierw musisz pamiętać, że lepiej dodać takie danie do swojej diety rano, razem ze śniadaniem lub jako osobną przekąskę. Ponadto, używając banana, lepiej odmówić innych słodyczy.

Przy opracowywaniu menu należy wziąć pod uwagę poziom kalorii tego produktu, a także obliczyć białka, tłuszcze i węglowodany. Ważne jest monitorowanie dziennej stawki produktu.

Szkody i przeciwwskazania

Wraz z dużą listą pozytywnych cech, suszony banan wciąż ma pewne przeciwwskazania. Ten produkt może zaszkodzić organizmowi w cukrzycy z powodu zwiększonego stężenia glukozy, w chorobach związanych z krzepnięciem krwi, ponieważ może zagęszczać krew. Jeśli masz nadwagę, nie powinieneś również dać się ponieść takiemu owocowi. Wynika to ponownie z wysokiej zawartości kalorii. Po udarze lub zawale serca, w przypadku choroby wieńcowej, banany nie powinny być spożywane.

Należy zauważyć, że suszone banany i chipsy bananowe są przygotowywane przez smażenie na oleju roślinnym. Oprócz tego, że obróbka cieplna zabija niektóre użyteczne elementy produktu, takie produkty są również niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ zawierają dużo ciężkostrawnego tłuszczu, cholesterolu i substancji rakotwórczych. Ponadto zawartość kalorii w tym przypadku wzrasta do prawie 500 kcal na 100 g bananów.

Dietetycy zalecają spożywanie nie więcej niż 100 g kandyzowanych bananów dziennie, aby uzyskać maksymalne korzyści z tego produktu i minimalne szkody. Spożywanie niewielkiej porcji suszonych owoców między głównymi posiłkami może doenergetyzować organizm, wzbogacić go w witaminy i minerały.

Jak wybrać i przechowywać

Jeśli zamierzasz sam wysuszyć owoce, musisz wybrać odpowiednie banany. Do tego typu przetwórstwa nadają się owoce wszystkich rozmiarów i odmian. Podstawowym warunkiem jest dojrzałość, skórka banana powinna mieć żółty kolor, bez defektów w postaci ciemnych plam.

Istnieją dwa sposoby przechowywania gotowych suszonych owoców. Pierwszą opcją jest umieszczenie kandyzowanych owoców w torebkach, które należy wysłać do lodówki.

Możesz użyć szklanych słoików z hermetycznie zamkniętymi wieczkami, włożyć do nich suszone banany i polać syropem. Ta metoda pozwoli Ci zachować wszystkie walory smakowe i lecznicze deseru przez cały rok.

Jak suszyć banany w domu?

Aby zaoszczędzić pieniądze i mieć pewność jakości gotowego produktu, zaleca się samodzielne suszenie ich w domu. Przed rozpoczęciem procesu należy najpierw wybrać surowiec. Owoce powinny być dobrane dojrzałe, świeże, dopuszczalna jest tylko obecność bardzo małych czarnych plamek na skórce banana. Miąższ powinien być jędrny, lekki. Wielkość jagód nie ma znaczenia. Jeśli banany są duże, wystarczy je pokroić na małe kawałki. Należy zauważyć, że produkt zawiera dużo żelaza, dlatego gdy płód wchodzi w interakcję z tlenem atmosferycznym, dość szybko zaczyna ciemnieć. Aby temu zapobiec należy na 30 sekund zanurzyć plasterki banana w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny, a następnie osuszyć owoce ręcznikiem.

Jak suszyć banany

Aby gotować w piekarniku, musisz najpierw przygotować blachę do pieczenia, przykrywając ją pergaminem. Aby gotowe suszone owoce można było łatwo usunąć z papieru, należy go najpierw nasmarować niewielką ilością oleju roślinnego.

Następnie ułóż pokrojone plastry banana tak, aby się nie stykały. Za pomocą widelca należy na każdym kawałku wykonać nakłucia w celu odparowania nadmiaru wilgoci. Teraz włóż blachę do pieczenia z owocami do piekarnika, który należy podgrzać do 40 stopni. W takim przypadku należy włączyć funkcję wentylacji lub pozostawić uchylone drzwiczki piekarnika. Odwróć kawałki, gdy ciemnieją, aby owoce wyschły równomiernie. Czas gotowania zależy od wielkości owocu, ale zwykle trwa 5-7 godzin.

Możesz również użyć kuchenki mikrofalowej do gotowania kandyzowanego banana. Aby to zrobić, musisz włączyć funkcję rozmrażania w urządzeniu i ustawić timer na dziesięć minut. Połóż pokrojone banany na płaskim talerzu. Gotowe suszone owoce przełóż na ruszt i pozostaw na noc na powietrzu.

Należy zauważyć, że podczas korzystania z kuchenki mikrofalowej należy stale monitorować banany, aby nie było zapachu spalenizny. Po zakończeniu gotowania owoce powinny pozostać lepkie.

Suszenie można wykonać naturalnie. Ta metoda jest odpowiednia, gdy pogoda jest gorąca i słoneczna. W takim przypadku owoce bananowca, pokrojone na kawałki lub całe, należy ułożyć na paletach i przykryć gazą, aby chronić je przed owadami i kurzem. W tej formie wyłóż banany na słońce do wyschnięcia i regularnie przenieś je do cienia, aby podmuchał wiatrem. Gotowanie suszonych owoców w ten sposób trwa od kilku dni do dwóch tygodni, w zależności od wielkości banana i warunków pogodowych.

Wideo: jak zrobić chipsy bananowe

Czy szynszylom i chomikom można podawać suszone banany?

Szynszyli nie należy podawać bananów, zarówno świeżych, jak i suszonych. To zbyt słodkie jedzenie dla takich zwierząt. Jeśli chodzi o suszone owoce, to jak podawanie słodkiego ciasta osobie z cukrzycą. Świeże banany mogą powodować biegunkę u Twojego zwierzaka.

Chomiki często cierpią z powodu wysokiego poziomu glukozy we krwi. Produkty bananowe są słodkie i pożywne, dlatego banany należy podawać tylko raz w tygodniu. Jednocześnie nie ma znaczenia, w jakiej formie serwowany jest egzotyczny owoc. Zimą eksperci zalecają całkowite wyeliminowanie słodkich owoców z diety zwierzęcia. W tym okresie proces trawienia chomika ulega spowolnieniu, więc miąższ owocu może zaszkodzić zwierzęciu.

Interesujące fakty o bananach

  1. Palma, na której rośnie banan, to trawa, a nie drzewo.
  2. Innym popularnym błędnym przekonaniem jest to, że banan jest uważany przez wielu za owoc, w rzeczywistości jest to jagoda.
  3. Istnieje ponad tysiąc odmian tej jagody. Wśród nich są owoce używane przez ludzi do jedzenia, banany paszowe dla zwierząt, a także odmiany niejadalne.
  4. Jak wiecie, owoce kultury bananowej są zbierane niedojrzałe. I wcale nie jest to związane z faktem, że podczas transportu mogą ulec pogorszeniu. W rzeczywistości takie produkty są smaczne tylko wtedy, gdy dojrzewają w sztucznych warunkach.
  5. Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do podłużnych i lekko wydłużonych owoców. W rzeczywistości istnieją okazy, które są podobne do zwykłych bananów tylko w kolorze żółtym. Mogą być bardzo małe i proste lub okrągłe, jak melon.
  6. Mieszkańcy Indii odkryli niezwykłe zastosowanie bananów. Z pewnością wielu poślizgnęło się, a nawet upadło, wchodząc na skórkę owocu. Jednak w Indiach ta właściwość jest wykorzystywana, aby ułatwić wodowanie statków. W tym przypadku płaszczyzna wyzwalająca jest posmarowana zmiażdżonymi owocami. Do wystrzelenia jednego statku potrzeba około dwudziestu tysięcy owoców.
Anna Wagner

Edytor serwisu

Rate author
Poradnik Ogrodniczy