Sok z buraków na zimę: zbiór w domu

Sok w szklance

Pierwszym krokiem jest dokładne umycie buraków pod bieżącą zimną wodą, przy czym wygodne jest użycie miękkiej szczotki lub grubej gąbki. Następnie ostrym nożem musisz usunąć resztki wierzchołków i korzeni. Możesz zrobić zdrowy sok z buraków z wierzchami. W tym przypadku jest oddzielany od warzyw, zgniłe i zbyt brudne liście są usuwane, krojone na małe kawałki i używane razem z warzywami korzeniowymi do sporządzania soku.

Skórka buraka jest bogata w składniki odżywcze. Jeśli korzenie są młode, a ich skóra jest cienka, lepiej byłoby jej nie obrać. W przypadku starych lub bardzo brudnych buraków lepiej cienko przeciąć skórkę nożem.

Jak zrobić sok z buraków w sokowirówce

Przygotowane warzywa kroimy na kawałki, upewniając się, że nie są zbyt duże. W przeciwnym razie istnieje duże ryzyko spalenia silnika urządzenia. Wiele wyciskarek z łatwością poradzi sobie z ćwiartkami roślin okopowych, ale są też urządzenia o słabej mocy. Lepiej będzie dla nich pokroić buraki na mniejsze kawałki.

Następnie musisz samodzielnie złożyć, skonfigurować i przygotować urządzenie elektryczne. Należy postępować ściśle według instrukcji obsługi każdej wyciskarki.

Podczas wyciskania soku należy pamiętać, że same buraki są bardzo twarde, nie wolno zbyt mocno naciskać na popychacz wyciskarki, aby nie zepsuć urządzenia. Bardziej poprawne jest działanie powoli, uważnie obserwując proces, w odpowiednim czasie usuwając kratki urządzenia z utkniętego w nich ciasta.

Zastanawialiśmy się, jak zrobić sok z buraków za pomocą urządzeń gospodarstwa domowego. Nie wymaga to prawie żadnego wysiłku. Jednak zdarza się, że w gospodarstwie nie ma sokowirówki ani blendera, ale trzeba zrobić sok z buraków. Jak postępować w takim przypadku? Porzucić pomysł? Nie jest to konieczne, ponieważ istnieją inne sposoby na zrobienie napoju z ulubionego warzywa.

Sok z buraków bez cukru na zimę

Sok z buraków na zimę: zbiór w domu


Skład (na 1 litr):

Metoda gotowania:

  • Obrane buraki pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na grubej tarce.
  • Buraczki włożyć do wyciskarki do soków, gotować na wolnym ogniu przez pół godziny, aby uzyskać litr soku z buraków. W przypadku braku sokowirówki sok można wycisnąć w inny sposób. Na przykład buraki można przecisnąć przez maszynkę do mięsa, przecisnąć przez gazę złożoną z kilku warstw.
  • Sok wymieszaj z kwasem cytrynowym, wlej do małych puszek tej samej wielkości.
  • Włożyć ręcznik do rondla, położyć na nim puszki z sokiem, przykryć czystymi pokrywkami.
  • Wlej wodę do rondla tak, aby jej poziom sięgał wieszaków puszek. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu.
  • Sterylizuj puszki po soku przez 10-20 minut, jeśli wyciskanie odbyło się w sokowirówce, lub dwa razy dłużej, jeśli wyciskano inaczej. Maksymalny czas sterylizacji jest wskazany dla puszek o pojemności 0,75-1 litra, minimalny dla puszek o objętości mniejszej niż 0,5 litra. Wystarczy wysterylizować pojemniki o pojemności 0,5-0,65 litra przez 15 minut sokiem z sokowirówki lub 30 minut sokiem uzyskanym bez obróbki cieplnej.
  • Ostrożnie wyjmij puszki z garnka i zwiń. Odwróć pojemniki, przykryj kocem i odstaw do ostygnięcia.

Sok zamknięty według tej receptury należy przechowywać w temperaturze nieprzekraczającej 16-18 stopni.

Jak zrobić sok z buraków bez sokowirówki

Do pracy będziesz potrzebować:

  1. Czysta, sterylna ściereczka z gazy.
  2. Tarka ze stali nierdzewnej z drobnymi otworami.
  3. Naczynia z szeroką szyjką.

Przygotowane buraki należy zetrzeć na drobnej tarce, położyć na kawałku gazy złożonym z 2-3 warstw, szczelnie owinąć końce gazy i wycisnąć sok do miski. Ważne jest, aby się nie spieszyć, stopniowo wyciskać sok, w przeciwnym razie gaza może się przebić i będziesz musiał zacząć od nowa.

Sok z buraków bez sokowirówki

Warzywo korzeniowe burgunda zawiera wiele użytecznych substancji, które mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie nie tylko dorosłych, ale także niemowląt. Młodzi tatusiowie i matki często zadają pytania, jak prawidłowo przygotować sok z buraków dla dzieci oraz w jakim wieku dziecko może zacząć używać tego przydatnego produktu. Istnieją przeciwwskazania do stosowania soku z buraków, dlatego przed uzupełnieniem menu dziecka takim sokiem lepiej skonsultować się z pediatrą.

Sok z buraków i kapusty


Zapewne każdy wie, że kapusta kiszona ma bardzo dużą liczbę przydatnych elementów. Sok z kiszonej kapusty jest nie mniej wartościowy. Ten przepis pozwala rozcieńczyć kwasowość i nasycenie płynu z kapusty wystarczająco świeżym sokiem z buraków, w tym połączeniu napój okazuje się harmonijny i przyjemny w smaku. Dodatkowy smak nada napojowi skórkę z jednej cytryny.

Wymagane składniki:

  • Buraki – 1 kilogram;
  • Sok z kiszonej kapusty – 250 mililitrów;
  • Woda – 800-900 ml;
  • Skórka z 1 cytryny.

Instrukcje gotowania krok po kroku:

  1. Opłucz buraki, posiekaj tak małe, jak to możliwe, do tego możesz użyć maszynki do mięsa, tarki lub innych urządzeń;
  2. Usuń cienką skórkę z cytryny, to znaczy skórkę, nie powinno być w niej białej skórki, w przeciwnym razie mieszanina będzie smakowała gorzko;
  3. Dodaj 400 ml do powstałej mieszaniny. woda, skórka z cytryny i gotować na kuchence, trzeba gotować przez około 20 minut;
  4. Po tym czasie dodaj kolejne 300 ml do napoju. podlewać i gotować przez 10 minut;
  5. Następnie dodaj 200 ml. podlać i zagotować;
  6. Następnie dodaj przygotowany sok z kiszonej kapusty do napoju i doprowadź całość do wrzenia;
  7. Wlej napój do wysterylizowanych słoików i wstaw do gorącej wody. Półlitrowe puszki należy gotować przez 10 minut, a litrowe przez 15 minut;
  8. Gorące elementy należy natychmiast zwinąć pokrywkami.

Zalety soku z buraków

Napój ma wiele przydatnych właściwości:

  • Obecność w składzie buraków witamin ważnych dla zdrowia fizycznego i rozwoju dziecka, takich jak witaminy A, P, C, B i inne.
  • Podwyższona zawartość pierwiastków mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, jodu, żelaza, miedzi, magnezu.
  • Sok z buraków ogólnie poprawia funkcje trawienne, delikatnie neutralizuje zaparcia.
  • Buraki pomagają wzmocnić naczynia krwionośne i normalizować ciśnienie krwi.
  • Sok z buraków działa przeciwzapalnie i pomaga w gojeniu się ran.

Wszystko to otwiera szerokie możliwości wykorzystania napoju buraczanego w leczeniu i profilaktyce różnych dolegliwości.

Szkodliwe właściwości soku z buraków

Nie zapominaj jednak, że istnieją przeciwwskazania i ograniczenia w stosowaniu napoju:

  • Buraki charakteryzują się zdolnością, podobnie jak gąbka, do wchłaniania azotanów, które również przechodzą do soku. Może to niekorzystnie wpłynąć na funkcjonowanie nerek. Swoje ulubione rośliny okopowe powinieneś kupować tylko od zaufanych producentów.
  • Obniżenie ciśnienia krwi przyniesie korzyści wielu dorosłym, ale może być szkodliwe dla zdrowia niemowląt, które zwykle nie cierpią na nadciśnienie.
  • Jeśli dziecko ma skłonność do biegunki, bardziej celowe byłoby odmówienie stosowania soku z buraków, ponieważ może to dodatkowo pogorszyć problem.

W jakim wieku można podać dziecku sok z buraków do smaku?

Sok z buraków należy włączyć do diety dopiero po wprowadzeniu do uzupełniających pokarmów dziecka warzyw niskoalergicznych: brokułów, cukinii, dyni, marchwi i ziemniaków. Z reguły odbywa się to po osiągnięciu wieku 8-11 miesięcy od urodzenia. Buraki mogą być alergenem i należy je dodawać do dziecięcego jadłospisu stopniowo, z wielką starannością. Jeśli dziecko ma skłonność do alergicznych wysypek, pierwsze spożycie soku z buraków należy odłożyć do ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia. Gdy nie ma przeciwwskazań, a dziecko często cierpi na zaparcia, można ostrożnie starać się wprowadzić do jadłospisu sok z buraków już od sześciu miesięcy.

Sok z buraków – ciekawe pomysły na zdrowy napój

Sok z buraków na zimę: zbiór w domu

Sok z buraków jest jednym z tych napojów, który wywołuje najbardziej sprzeczne uczucia w wielu. Ogromne korzyści płynące z picia skłaniają do przygotowania go, ale niezwykły specyficzny smak jest niepokojący i często odrażający. Doskonałym rozwiązaniem w tym przypadku byłby dodatek soku z buraków do innych nektarów.

Jak zrobić sok z buraków?

Naturalny sok z buraków można uzyskać po prostu przepuszczając obrane i pokrojone warzywa korzeniowe przez sokowirówkę. Produkt można wycisnąć bez udziału gadżetu kuchennego za pomocą gazy, w którą wkładamy startą masę warzywną. Sekrety, subtelności wykonania każdego procesu i wszelkiego rodzaju wersje receptur pomogą bezbłędnie wykonać zadanie.

  1. W przypadku soku lepiej jest wybrać warzywo o bogatym bordowym kolorze słodkich odmian sałatek.
  2. Warzywa korzeniowe należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w małe plasterki.
  3. Świeżo wyciskany, o wyjątkowych właściwościach napój spożywany jest w małych porcjach w czystej postaci, rozcieńczony wodą, sokiem z innych warzyw lub owoców.
  4. W przypadku chorób przewodu pokarmowego sok z buraków należy spożywać ostrożnie, nawet w celach leczniczych, w małych porcjach, aw niektórych przypadkach całkowicie zrezygnować z takiej terapii. Obecność kwasów organicznych w napoju może powodować pogorszenie stanu wrzodów, zapalenia żołądka.
  5. Świeżo wyciśnięty czysty świeży sok może powodować skurcz naczyń, dlatego przed użyciem lepiej przechowywać go na około godzinę w ciemnym, chłodnym miejscu.
  6. W razie potrzeby sok z buraków można zakonserwować na zimę, zapieczętowany w sterylnych słoikach.

Świeżo wyciskany sok z buraków

Świeżo wyciskany sok z buraków jest rzadko spożywany w czystej postaci, ponieważ ma wyraźny specyficzny smak i imponujące bogactwo, które powoduje ból gardła. Często napój rozcieńcza się wodą w równych proporcjach lub do smaku, łącząc z innymi odpowiednimi płynnymi składnikami.

  1. Buraki dokładnie myje się szczotką, obiera, kroi w plasterki.
  2. Przełóż plasterki przez sokowirówkę.
  3. Świeży sok z buraków pozostawić na godzinę w lodówce, po czym spożyć w czystej postaci, z miodem lub innymi sokami.

Sok z buraków i marchwi

Sok z buraków na zimę: zbiór w domu

Sok z buraków i marchwi to najlepszy sposób na zwiększenie stężenia hemoglobiny lub po prostu niezbędna terapia dla utrzymania równowagi witaminowej, jeśli spożywasz smakołyk rano na pusty żołądek w małych porcjach. Dla lepszego przyswajania cennych pierwiastków napój uzupełniono łyżką oleju roślinnego.

  • buraki – 0,5 szt.;
  • marchewki – 1 szt.;
  • olej roślinny (opcjonalnie) – 1 łyżka. łyżka.
  1. Buraki i marchewki są myte, obrane i krojone na plasterki mniejsze niż wydajność sokowirówki.
  2. Urządzenie wprawia się w ruch i wyciska z niego sok.
  3. Sok z buraków zmieszany z sokiem z marchwi jest opcjonalnie uzupełniany olejem.

Sok z buraków i jabłek

Bardziej przyjemny i harmonijny smak uzyskuje się z soku z buraków, marchwi i jabłka. Zmieniając proporcje składników, można dostosować charakterystykę napoju do swoich potrzeb i skutecznie napełnić organizm pewnymi cennymi pierwiastkami zawartymi w jednym z podstawowych składników.

  • buraki – 0,5 szt.;
  • marchewki – 1 szt.;
  • jabłko – 2 szt.
  1. Buraki i marchewkę dokładnie umyj, jabłka opłucz.
  2. Warzywa i owoce są obrane, pokrojone na kawałki i przepuszczone przez sokowirówkę.
  3. W razie potrzeby sok doprawiamy sokiem z cytryny lub miodem.

Sok z buraków i cytryny

Możesz zrobić sok z buraków własnymi rękami z dodatkiem owoców cytrusowych. Udział pomarańczy lub jak w tym przepisie cytryn bardzo pozytywnie wpływa zarówno na walory smakowe, jak i odżywcze zdrowego napoju, wypełniając go dodatkową porcją witamin, równoważąc ostry smak i nadając przyjemnej kwaskowatości.

  • buraki – 1-2 szt.;
  • cytryna – 1 szt.;
  • pomarańczowy – 0,5 szt.;
  • miód (opcjonalnie) – do smaku.
  1. Umyte, obrane i pokrojone buraki przechodzą przez sokowirówkę.
  2. Napój odstaw na chwilę do lodówki.
  3. Pomarańcze i cytryny są myte, przecinane na pół i wyciskane widelcem lub wyciskarką do cytrusów.
  4. Trzy składniki napoju są mieszane, opcjonalnie doprawiane sokiem z buraków z miodem cytrynowo-pomarańczowym.

Sok pomidorowy z burakami

Po wyciśnięciu soku z buraków w sokowirówce można go uzupełnić przygotowanym wcześniej sokiem pomidorowym. Napój smakuje dobrze i jest zaskakująco zdrowy, świeży, ale jeśli chcesz, możesz go zachować na zimę, korzystając z zaleceń tego przepisu. Aby zapewnić idealną, długotrwałą konserwację, puszki z półfabrykatem należy obrócić na wieczko i ciepło owinąć, aż całkowicie ostygną.

  1. Pomidory kroi się na kawałki, podgrzewa i gotuje przez 5 minut, a po schłodzeniu przeciera się przez sito, oddzielając sok z miąższem od skórki i nasion.
  2. Z umytych i pokrojonych buraków wyciska się sok na sokowirówce, który miesza się z pomidorem.
  3. Umieść pojemnik z powstałym napojem na kuchence, zagotuj zawartość.
  4. Sok pomidorowo-buraczany korkowy na zimę.

Bez wątpienia świeży sok z buraków jest zdrowszy i cenniejszy niż ten poddany obróbce termicznej. Ale nie zawsze jest czas i okazja, aby codziennie bawić się przy przygotowywaniu napoju, który jest wyjątkowy w swoich właściwościach. Wtedy na ratunek przyjdzie blank, sporządzony z uwzględnieniem następujących zaleceń. Naturalny produkt słodzony cukrem przed użyciem rozcieńcza się wodą, uzyskując harmonijny w smaku napój.

  1. Wyciśnij sok z obranych i pokrojonych buraków za pomocą sokowirówki.
  2. Wlej świeżo do rondla, dodaj cukier i podgrzewaj, mieszając, aż wszystkie kryształy się rozpuszczą.
  3. Napój wlewa się do sterylnych słoików, sterylizuje po gotowaniu przez 5-10 minut.
  4. Zakorkuj sok z buraków na zimę, zawiń.

Jak zrobić sok z buraków bez sokowirówki?

Sok z buraków na zimę: zbiór w domu

Świeży sok z buraków jest łatwy do zdobycia bez specjalnego gadżetu kuchennego. Aby to zrobić, przygotowane, umyte i obrane warzywo wystarczy przetrzeć przez drobną tarkę, a następnie wycisnąć za pomocą trzy- lub czterokrotnie złożonej gazy. Lepiej jest, jeśli tarka jest plastikowa, co pomoże uniknąć niepożądanego utleniania.

  1. Przygotowane rośliny okopowe są czyszczone i mielone.
  2. Przenieś powstałą masę warzywną do woreczka z gazy lub pokrój i wyciśnij sok.
  3. W razie potrzeby napój przed użyciem rozcieńcza się przegotowaną wodą i słodzi miodem.

Od ile zacząć wprowadzanie soku z buraków do diety?

Bardziej wskazane jest rozpoczęcie wprowadzania buraków od pół łyżeczki tłuczonych ziemniaków z dobrze ugotowanego warzywa korzeniowego. Ważne jest, aby uważnie obserwować reakcje organizmu niemowlęcia na nieznany produkt. Konieczne jest zidentyfikowanie zmian w jakości stolca dziecka, w ogólnym stanie zdrowia dziecka, w celu monitorowania ewentualnego pojawienia się alergicznych wysypek. Jeśli organizm dziecka negatywnie postrzega nową roślinę okopową, należy ją odłożyć, wprowadzając ją do menu. Jeśli dziecko normalnie przeszło test puree z buraków, możesz przystąpić do zapoznania się z surowym sokiem z buraków, włączając go w skład potraw z kilkoma kroplami i ostatecznie doprowadzając jego ilość do 50 g dziennie. Nie należy codziennie napychać dziecka sokiem z buraków, wystarczy 3 razy w tygodniu stosować ten produkt.

Sposób przygotowania soku z buraków dla dziecka

Jak zrobić w domu sok z buraków dla karmiącego dziecka? Przygotowując sok dla karmiącego dziecka, ważne jest przestrzeganie pewnych zasad, aby nie zaszkodzić zdrowiu dziecka. Najpierw wybierz wysokiej jakości warzywa korzeniowe. Powinny być na zewnątrz zdrowe, jędrne, ciężkie. Wskazane jest, aby wybrać buraki średniej wielkości. Najsłodsze są cylindryczne odmiany buraków. W kontekście warzywa powinny mieć kolor bordowy, obecność jasnych smug jest niedopuszczalna. Buraki należy myć i czyścić szczególnie ostrożnie, przestrzegając znanych zasad higieny podczas przygotowywania posiłków dla niemowląt. Sok przygotowywany jest metodami opisanymi powyżej (z sokowirówką lub bez). Świeży sok z buraków źle smakuje. Dziecko może odmówić używania go w czystej postaci.

Świeży sok z buraków

  1. Najpierw zadbaj o odpowiednie surowce. Buraki powinny być jaskrawoczerwone bez widocznych białawych smug. Jeśli to możliwe, przygotuj sok z warzyw korzeniowych, które mają wydłużony kształt.
  2. Opłucz warzywo, zdejmij wierzch i 1/4 wierzchu. Jeśli masz sokowirówkę, zanurz w niej warzywa korzeniowe i wyciśnij sok. We wszystkich innych przypadkach przewiń warzywo w blenderze lub na tarce, a następnie wyciśnij płyn gazą.
  3. Po odcedzeniu wlej sok do szklanego pojemnika, odstaw na 2 godziny. Przechowywać w chłodzie. Ten okres jest przeznaczony na odparowanie toksycznych enzymów, które mogą uszkodzić organizm.
  4. Podczas całego naparu na powierzchni soku utworzy się piana, którą należy usunąć. Po 2 godzinach napój można uznać za gotowy.
  5. Weź to, zaczynając od 50 ml. dziennie, stopniowo zwiększając objętość do 100 ml. W celu zapobiegania i leczenia dolegliwości pije się czysty sok przez pół miesiąca.

Sok z buraków

jak zrobić sok z kaliny

Farbowanie włosów sokiem z buraków

Sok z buraków nada Twoim włosom czerwony marsjański odcień, szybko się wypłukuje, dzięki czemu możesz bezpiecznie eksperymentować z koloryzacją bez obawy o efekt. Zastanówmy się, jak zrobić kolorowe pasma za pomocą soku z buraków. Możesz użyć tego przepisu: weź ćwierć szklanki świeżego soku z dzikiej róży, marchwi i buraków. Wszystkie soki należy dokładnie wymieszać i rozcieńczyć 2,5 szklankami zimnej przegotowanej wody. Powstałą kompozycję należy nałożyć na poszczególne pasma włosów lub na wszystkie włosy, pozostawić na 1 godzinę, podczas której należy pozostawać w bezpośrednim świetle słonecznym. Następnie włosy należy spłukać wodą z dodatkiem szamponu. Zabieg należy powtarzać codziennie przez 2-3 tygodnie. Ten naturalny sposób koloryzacji nie tylko nada lokom czerwonawy kolor, ale także skutecznie zamaskuje siwe włosy.

Kolejny przepis na buraki do barwienia włosów czerwono-czerwonych: musisz ugotować pół szklanki soku z marchwi i buraków, wymieszać je. Powinieneś otrzymać kompozycję ciemnofioletową. W powstałym płynie wystarczy zanurzyć pojedyncze pasma lub końce włosów i natychmiast wysuszyć je serwetką, aby płyn z nich nie wypłynął. Pozostawienie włosów w tym stanie jest wymagane przez godzinę, a następnie należy umyć włosy szamponem.

Włosy farbowane sokiem z buraków

Gotowany sok z buraków

  1. Umyj czerwone i wydłużone korzenie. Nie odklejaj skórki, natychmiast umieść warzywo w garnku z ciepłą wodą. Gotować do miękkości lub piec w piekarniku przykrytym folią.
  2. Po obróbce cieplnej buraki zdejmij skórkę, wyciśnij płyn sokowirówką. Jeśli go tam nie ma, użyj drobnej tarki, a następnie wyciśnij sok z kleiku przez gazę.
  3. Po przygotowaniu odstaw napój na jedną trzecią godziny. Po określonym czasie rozcieńczyć lek wodą pitną w równych proporcjach.
  4. Sok na bazie gotowanych buraków należy spożyć w 150 ml. codziennie. Zacznij od objętości 60-80 ml, stopniowo zwiększając ilość.

jak zrobić mrożony sok żurawinowy

Sok z buraków do leczenia nieżytu nosa

Jak zrobić sok z buraków w domu, opisano w powyższym tekście. Technologia wytwarzania soku z buraków do leczenia przeziębienia będzie taka sama. Do leczenia przeziębienia można użyć soku nie tylko z surowych warzyw korzeniowych, ale także z gotowanych. Sok powstaje z gotowanych buraków w taki sam sposób jak z surowego, zamiast świeżych warzyw stosuje się tylko gotowane buraki.

Wskazane jest zaopatrzenie się w sok z buraków do wykorzystania w przyszłości. W celu utrwalenia gotowy sok jest pasteryzowany (szybkie podgrzewanie do 90 ° C przez kilka minut), wlewany na gorąco do małych sterylizowanych słoików i zwijany.

Sok z buraków: jak szybko ugotować w domu?

Sok z buraków można przygotować z dodatkowymi składnikami lub bez. Należy jednak pamiętać, że napój wytwarzany wyłącznie z warzyw korzeniowych nie ma ciekawego smaku, dlatego wiele gospodyń domowych woli dodawać do niego różne jagody, owoce lub warzywa.

Jak zachować sok z buraków na zimę: przepis krok po kroku

Sok z buraków można również przygotować na zimę. Wiele gospodyń domowych wykorzystuje takie preparaty jako podstawę do gulaszu i zup. Aby przygotować taki napój, potrzebujesz tylko dwóch składników:

  • buraczany;
  • 7 gramów kwasu cytrynowego na 1 litr powstałego napoju.

Sok z buraków na zimę: zbiór w domu

Sok z buraków można również przygotować na zimę.

Jak wycisnąć i zachować:

  • Warzywa korzeniowe myje się, blanszuje w podwójnym kotle lub w łaźni wodnej przez 30 minut.
  • Gotowe warzywo korzeniowe kroi się na kilka kawałków i przepuszcza przez maszynę do mięsa.
  • Powstałą owsiankę przenosi się do worka z gazy, a następnie wykręca. Możesz również użyć sokowirówki, aby wycisnąć płyn.
  • Kwasowość powstałego napoju zwiększa się za pomocą kwasu cytrynowego, który należy rozcieńczyć w płynie natychmiast po wyciśnięciu.
  • Napój jest filtrowany, podgrzewany do 80 stopni, wlewany do szklanych butelek, przykrywany pokrywkami i wysyłany do sterylizacji. Pojemniki półlitrowe należy sterylizować przez 10 minut, pojemniki litrowe – 15.

Po sterylizacji butelki są zamykane, izolowane kocem i pozostawiane w tej pozycji na 2 dni.

Sok z buraków i kapusty: przepis krok po kroku

Możesz sprawić, że napój z buraków będzie jeszcze bardziej przydatny, dodając do niego kiszoną kapustę. Również ta kombinacja składników ma przyjemny, lekko słony smak. Aby przygotować napój z buraków i kapusty, potrzebujesz:

  • 1 kilogram buraków;
  • 250 mililitrów soku z kiszonej kapusty;
  • 850 mililitrów wody;
  • skórka z 1 cytryny.

Przeczytaj także: Sałatka – poliż palce: najlepsze przepisy na zimę

Jak gotować w domu:

  • Warzywa korzeniowe myje się, sieka w blenderze lub w maszynce do mięsa.
  • Cytrynę myje się, usuwa się z niej cienką żółtą skórkę. Konieczne jest ostrożne oddzielenie skórki od cytryny, bez wychwytywania jej białej części, w przeciwnym razie sok okaże się gorzki.
  • Puree z buraków miesza się ze skórką, 400 mililitrami wody i przesyła do pieca. Po ugotowaniu masę gotuje się przez 20 minut, a następnie napełnia kolejnymi 300 mililitrami wody i gotuje przez 10 minut.
  • Następnie pozostałą wodę wlewa się do mieszaniny, wszystko doprowadza się do wrzenia.
  • Sok z kapusty wlewa się do wrzącej cieczy, wszystko miesza się i gotuje przez 5 minut.
  • Napoje wlewa się do wstępnie umytych słoików, wysyła do sterylizacji, uszczelnia, nakłada pokrywką i izoluje kocem.

Lepiej jest pić taki schłodzony napój, ponieważ w tym przypadku doskonale tonuje i usuwa pragnienie.

Napój z buraków i jabłek

Możesz dodać słodyczy do napoju z buraków, używając w procesie przygotowania jabłek. Dlatego przed rozpoczęciem gotowania należy wybrać dobre jabłka: powinny być miękkie i słodkie.

Składniki:

Możesz dodać słodyczy do napoju z buraków, używając w procesie przygotowania jabłek.

Jak zrobić:

  • Rośliny okopowe myje się szczotką, odrywa.
  • Jabłka są myte, obierane ze skórki i rdzenia.
  • Warzywa przechodzą przez maszynę do mięsa.
  • Powstała owsianka jest przenoszona na sito i mielona przez nie.
  • Powstały sok z buraków wlewa się do szklanego lub emaliowanego pojemnika i wstawia do lodówki na 1 godzinę.
  • W tej chwili przy użyciu podobnej technologii konieczne jest wykonanie soku jabłkowego. Warto wziąć pod uwagę, że sok jabłkowy należy przygotować nie wcześniej niż 7 minut przed zmieszaniem go z płynem z buraków.
  • Kwas cytrynowy i sok z buraków rozpuszczają się w napoju jabłkowym.
  • Płyn umieszcza się na palniku i doprowadza do wrzenia.
  • Gorący napój wlewa się do umytych butelek, przykrywa pokrywkami i przesyła do sterylizacji.
  • Wysterylizowane półfabrykaty są szczelnie zamykane i chłodzone w temperaturze pokojowej.

Aby uzyskać smaczny napój o bogatym kolorze, musisz wybrać odpowiednie buraki: roślina okopowa powinna być czerwona i mieć białe smugi na przekroju.

Napój z buraków i grejpfruta

Napój buraczano-grejpfrutowy przygotowany na zimę pomoże utrzymać sylwetkę w świetnej formie.

Przeczytaj także: Sok gruszkowy: proste przepisy na zimę

Aby go przygotować, potrzebujesz:

Jak gotować:

  • Grejpfrut jest obrany i posiekany w blenderze.
  • Buraki są myte, obierane, a także miażdżone za pomocą blendera.
  • Powstały puree przenosi się na serwetkę z gazy, a następnie wyciska się z niego cały płyn.
  • Powstały napój jest wysyłany do pieca i doprowadzany do wrzenia.
  • Miód rozpuszcza się we wrzącej cieczy, a następnie pojemnik natychmiast wyjmuje się z ognia.
  • Gorący napój rozprowadzany jest w czystych butelkach, przykrywany pokrywkami i sterylizowany w ciągu 15 minut.
  • Obrabiany przedmiot jest uszczelniony, odwrócony do góry nogami, izolowany i pozostawiony do ostygnięcia.

Sok ten charakteryzuje się niską kalorycznością, a także dużą zawartością witaminy C, dzięki czemu stanie się nie tylko środkiem do utrzymania sylwetki w doskonałej formie, ale także profilaktyką przeziębień.

Przepisy ludowe

Surowy sok z buraków jest od dawna stosowany w medycynie ludowej. Z jego pomocą leczą cały szereg chorób, w tym przeziębienie. Aby przygotować substancję leczniczą, możesz użyć następujących przepisów:

  • Gotowy sok z buraków rozcieńczyć jeden do jednego zimną przegotowaną wodą, kilka razy dziennie wlać 2-3 krople do dokładnie umytych zatok.
  • Dodaj miód w stosunku 3: 1 do soku ze świeżych buraków, używaj go tak samo, jak sok rozcieńczony wodą.
  • Sok z warzyw korzeniowych burgunda rozcieńczyć sokiem z marchwi w stosunku 3: 1, dodać dwie części oleju słonecznikowego i kilka kropel soku czosnkowego. Dokładnie wymieszaj miksturę i zastosuj w taki sam sposób, jak dwa pierwsze przepisy.
  • Dodaj miód w stosunku 3: 1 do mieszanki soku z marchwi i buraków, wkraplaj 3 krople do każdej zatoki 4 razy dziennie.

Katar u dziecka

Możesz nawet wyleczyć katar u niemowląt świeżym sokiem z buraków. Należy pamiętać, że wyściółka zatok u niemowląt jest bardziej wrażliwa i wrażliwa. Skoncentrowany sok z buraków może powodować pieczenie i ból. Aby zapobiec tym negatywnym skutkom, lepiej rozcieńczyć sok z buraków wodą (na jedną część soku należy wziąć trzy części wody). Taki sok kapie niemowlętom 1-2 krople do nozdrza 3 razy dziennie przez 5 dni.

Sok z buraków: jak go prawidłowo przygotować i spożyć?

Sok z buraków to prawdziwy balsam w wprawnych rękach. Za pomocą zwykłego soku z buraków, bez żadnych leków i suplementów diety, możesz poważnie wyleczyć serce i naczynia krwionośne. Jednocześnie jego niepiśmienne użycie może zaszkodzić ciału.

Nie spiesz się, aby zamknąć stronę! Starannie wybrałem główne niuanse picia soku z buraków, aby pomóc Ci w nawigacji. Nie rezygnuj z możliwości, które są dostępne dla każdego.

Uwaga: sok jest wytwarzany z surowych buraków. Nie można wycisnąć soku z przegotowanego.

Jak leczyć sok z buraków

Jak w przypadku każdego naturalnego środka – bez fanatyzmu. Jeśli zażywasz leki (jakiekolwiek), uzgodnij z lekarzem możliwość terapii sokami. Jeśli nie akceptujesz, ale źle się czujesz, najpierw poddaj się badaniu i uzyskaj receptę od lekarza.

Pamiętaj, że każdy świeżo przygotowany sok zawiera kwasy organiczne, dlatego może stanowić zagrożenie dla błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. W przypadku jakichkolwiek nieprawidłowości w pracy żołądka, ciągnących bólów splotu słonecznego, zgagi / odbijania się i innych objawów wskazujących na zapalenie żołądka, preferuj gotowane potrawy z buraków. Powstrzymaj się od picia soku.

Czysty sok czy z dodatkami?

Sam sok z buraków nie wydaje się zbyt smaczny. Kuszące jest dodanie do niego pachnącego jabłka lub słodkiej marchewki. Oczywiście możesz to zrobić. Przypomnę tylko:

• świeżo przygotowany sok z buraków może powodować skurcz naczyń;

• Sok jabłkowy, podobnie jak sok z marchwi, najlepiej spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Dlatego zrób tak: zostaw sok z buraków w lodówce na co najmniej godzinę, a następnie wyciśnij sok z jabłka i marchwi, dodaj do buraków i natychmiast wypij. Profilaktycznie ten „koktajl” przygotuj w następujących proporcjach: 50 ml buraka + 100 ml jabłka + 100 ml marchwi. Pij raz na 2-3 dni, częściej nie warto. Tak jak nie daj się ponieść sokom owocowym, warzywnym, jagodowym. Połącz spożycie soków i surowych owoców (pamiętaj, że owoce mają błonnik, a soki nie).

Sok z buraków doskonale komponuje się z sokami z dyni, pomidorów, czarnej porzeczki, a także słodkiej papryki i selera naciowego.

Jeszcze kilka przepisów na picie soku z buraków

1. Sok z buraków z miodem: 1 łyżka miodu na szklankę soku, pomaga w normalizacji ciśnienia krwi. Przebieg kuracji: 4-5 dni, sok z miodem wypijamy w jednej trzeciej szklanki 20 minut przed posiłkiem. Nie można łączyć z lekami obniżającymi ciśnienie krwi, ponieważ spadnie jeszcze niżej.

2. Sok z buraków z kefirem: uniwersalny środek na zaparcia. Może być stosowany do stymulowania metabolizmu przy spowolnionym trawieniu związanym z siedzącym trybem życia. W szklance kefiru weź 3 łyżki soku z buraków. Bez dodatku cukru.

3. Mieszanka witamin (do spożycia przez cały rok): pół szklanki marchewki, 3 łyżki buraka i 3 łyżki soku z ogórka, wymieszać, pić małymi łykami, rozciągając przez 1-2 godziny. Przebieg terapii witaminowej wynosi 14-16 dni, następnie należy zrobić dwutygodniową przerwę.

Mieszanka lecznicza na przedłużone krwawienia miesiączkowe, którym towarzyszą obfite wydzieliny: zmieszaj jedną trzecią szklanki soku z buraków z taką samą ilością marchwi i granatu. Wszystkie soki muszą być świeżo przygotowane. Pij małymi łykami przez godzinę. Przebieg leczenia tą mieszanką wynosi 2 tygodnie.

Jak prawidłowo przygotować sok z buraków w sokowirówce

A jeśli nie ma sokowirówki?

Oczywiście nawet przygotowanie litra soku w ten sposób będzie problematyczne. Ale do leczenia w małych dawkach – dlaczego nie. Małe buraczki dają prawie pół szklanki soku. Wystarczy, prawda? Spędzisz około 10 minut, poza tym łatwiej jest umyć tarkę niż sokowirówkę. Lepiej wyrzucić gazę, użyć nowej do następnego wyciśnięcia soku.

Barwienie jajek sokiem z buraków

Naturalny barwnik – sok z buraków – pomoże nadać pisankom różne odcienie czerwieni. Intensywność odcienia zależy od czasu trwania barwy oraz od nasycenia samego soku z buraków. Jak zrobić sok z buraków, omówiliśmy szczegółowo na początku artykułu. Przyjrzyjmy się teraz sposobom kolorowania jajek:

  1. Aby uzyskać jasnoróżowy kolor, jajka na twardo umieszcza się w głębokiej misce i wlewa świeżym sokiem z buraków, utrzymując przez 20 minut. Należy pamiętać, że im dłużej jajka będą przechowywane w misce z sokiem, tym intensywniejszy będzie kolor.
  2. Trzy średniej wielkości buraki są dokładnie obrane, przepuszczone przez tarkę z dużymi otworami i napełnione wodą. Płyn powinien tylko nieznacznie przykrywać buraki. Następnie wlej kilka łyżek octu, zagotuj i podpal przez 10 minut. Następnie kompozycję filtruje się i wlewa do niej gotowane jajka. Nasycenie kolorów jest ponownie zależne od czasu ekspozycji.
  3. Surowe buraki są obierane, tarte z drobnymi otworami, a otrzymanym kleikiem wciera się jajka. Lepiej jest wykonywać tę pracę w rękawiczkach.
  4. Warzywo korzeniowe należy obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i ugotować na tej samej patelni z jajkami. Ta metoda jest najprostsza, ale kolor jajek będzie również najjaśniejszy.
  5. Aby uzyskać zielony kolor, bulion buraczany przygotowany według drugiej receptury miesza się z naparem z kurkumy.

Barwienie jajek sokiem z buraków

Cztery sposoby na zrobienie soku bez sokowirówki

1. Maszynka do mielenia mięsa

Każda gospodyni w kuchni ma takie urządzenie jak maszynka do mielenia mięsa. Jest to wszechstronna metoda odpowiednia do wszystkich rodzajów warzyw, jagód i owoców. Aby przygotować napój, owoce są myte i krojone na małe kawałki, a następnie przepuszczane przez maszynkę do mięsa. Otrzymaną masę przenosi się na gazę i wyciska.

Za pomocą maszynki do mięsa można nie tylko wycisnąć sok, ale także odfiltrować płyn. W tym celu na urządzenie nakłada się filtr tkaninowy i ponownie przepuszcza się wyciśniętą masę. Następnie wlej płyn do rondla, podpal go i trochę zagotuj. Następnie napój jest schładzany i podgrzewany w ten sam sposób jeszcze dwa razy. Gotowy kompot wlewa się do słoików i zwija pokrywkami.

Nie wyrzucaj wycisku w gazę – robi się z niej pyszny dżem. Do gotowania wymieszaj równe proporcje cukru i wyciśnij. Następnie gotuj trzy do czterech razy przez 15 minut i wrzuć do słoików. Jak wybrać wysokiej jakości i niezawodną maszynkę do mielenia mięsa, zobacz tutaj.

2. Blender

Kolejne przydatne urządzenie w kuchni, które pozwoli wycisnąć sok bez sokowirówki. Aby otrzymać napój, produkty są drobno posiekane i mielone do konsystencji kleiku. Powstałą masę przeciska się przez gazę, a po kilku minutach w pojemniku pojawi się świeżo wyciśnięty napój.

Blender doskonale nadaje się do przygotowywania soku z marchwi, napojów ziemniaczanych i jabłkowych. Jednak w tym przypadku najlepiej nie używać kapusty, buraków i selera. Z takich produktów trudno wycisnąć sok.

3. Terka

Jeśli w domu nie ma sprzętu, możesz użyć standardowej tarki. Opłucz, obierz i przygotuj warzywa lub owoce i zetrzyj. Przenieś powstałą mieszaninę na gazę i wyciśnij sok. Jest to odpowiednia metoda przetwarzania miękkiej żywności. Z łatwością przygotujesz sok pomidorowy, brzoskwiniowy, morelowy i pomarańczowy. Jednak tarka nie nadaje się do twardej kapusty lub dyni.

4. Gaza i sito

Nadaje się do przetwarzania jagód, takich jak truskawki i truskawki, wiśnie, żurawina i borówka brusznica. Weź gazę i złóż dwie warstwy. Zwilż materiał i umieść tam przygotowane owoce. Następnie wyciśnij płyn z jagód. Aby uprościć proces, owoce można najpierw zmielić przez sito, a dopiero potem złożyć w gazę. Oferujemy przepisy na robienie soku bez sokowirówki.

Przedstawione przepisy pozwalają nauczyć się nie tylko łatwego pozyskiwania świeżego buraka, ale także przygotowania napojów z tej rośliny okopowej na zimę. Warto wziąć pod uwagę, że w procesie robienia świeżego soku lepiej jest włożyć wyciśnięty płyn z buraków do lodówki na 1 godzinę, co usunie z produktu szkodliwe olejki eteryczne.

Naturalny barwnik do wyrobów cukierniczych

Aby przygotować naturalny czerwony barwnik spożywczy, przygotowane warzywa korzeniowe wciera się na grubej tarce, układa w emaliowanych naczyniach lub naczyniach ze stali nierdzewnej i wlewa wodą, aby tylko nieznacznie przykryła buraki. Zawartość potraw gotuje się przez 2-3 minuty od początku wrzenia, po czym dodaje się łyżeczkę octu. Powstałą mieszaninę schładza się, wyrzuca do durszlaka i wykręca. Naturalny barwnik jest gotowy! Jedna lub dwie krople tego barwnika nadadzą kremowi lub lukier na ciasto delikatny różowawy kolor.

Krem barwiony sokiem z buraków

Do tych samych celów można wykorzystać sok ze świeżych buraków. A jak zrobić sok z buraków w domu, patrzymy na początek artykułu.

Jak prawidłowo go przechowywać?

Nie ma specjalnych wymagań dotyczących przechowywania. Środek konserwujący można przechowywać w domu, ale zaleca się wyjęcie puszek w chłodnym miejscu bez przeciągów – piwnicy, szafie lub piwnicy. Jeśli świeży sok został zamknięty zwykłymi plastikowymi pokrywkami, należy go przechowywać w lodówce.

Okres trwałości produktu

Jeśli pojemniki zostały wysterylizowane i zwinięte, a produkty były długo gotowane, taki nektar można przechowywać przez cały rok. Jeśli sok nie był długo gotowany i nie ugotowany, będzie przechowywany nie dłużej niż sześć miesięcy.

Sok z buraków jest produktem dietetycznym, szczególnie niezbędnym dla pacjentów z nadciśnieniem. Burak ma bogaty skład, który przyda się nie tylko pacjentom z nadciśnieniem, ale także osobom zdrowym, gdyż pomaga oczyścić wątrobę, nerki, woreczek żółciowy z toksyn. 

Aby zachować wszystkie użyteczne właściwości rośliny okopowej, konieczne jest odpowiednie wyciśnięcie z niej soku. Istnieje kilka metod wyciskania soku z buraków, ale zanim przejdziesz do rzeczy, musisz starannie wybrać warzywo. Idealne odmiany do przygotowania napoju z buraków to Griboyedovskaya flat A-04-73, Bordeaux 0237, Incomparable A-04-73.

Anna Wagner

Edytor serwisu

Rate author
Poradnik Ogrodniczy