Siew i sadzenie bakłażana: jak sadzić i przesadzać, kiedy siać

Sadzenie bakłażanów można wykonać na zewnątrz za pomocą nasion lub sadzonek. Warzywa dojrzewają stosunkowo długo, a zbiory większości odmian są gotowe do zbioru dopiero na początku jesieni. Dlatego lepiej jest wyhodować kulturę z sadzonek. To niezawodny sposób na uzyskanie silnej i zdrowej rośliny, która z powodzeniem zakorzeni się w glebie i będzie w stanie wytrzymać niekorzystne zjawiska środowiskowe (niższe / wyższe temperatury, niska wilgotność, ataki szkodników itp.).

Ponadto wysiew nasion bezpośrednio do gruntu jest dopuszczalny przy uprawie roślin w ciepłym klimacie. Jeśli ta metoda jest stosowana w regionie charakteryzującym się krótkim latem, owoce po prostu nie będą miały czasu na dojrzewanie. W takim przypadku lepiej jest stosować wczesne i bardzo wczesne dojrzewające odmiany i hybrydy, których okres wegetacyjny wynosi 70-100 dni lub uprawiać warzywa w szklarniach.

Wskazówka: najbardziej plenne odmiany bakłażana

Zgodnie z opisem botanicznym bakłażan to jagoda. Jednak w gotowaniu jest uważany za warzywo.

Należy również pamiętać, że roślina nie toleruje niskich temperatur. Optymalny dla jego normalnego rozwoju jest t = + 20 … + 30 C. Jeśli temperatura spadnie poniżej +15, to pędy przestają rosnąć, pąki się kruszą, jajniki się nie rozwijają, a istniejące owoce nabierają zniekształconego kształtu. Ciepło ma również negatywny wpływ na produktywność krzewu, zwłaszcza jeśli towarzyszy mu brak wilgoci.

Jakość gleby jest bardzo wymagająca. Gleba na plantację „niebieska” musi być żyzna i charakteryzować się dobrym napowietrzeniem. W takim przypadku miejsce to powinno znajdować się w słonecznym miejscu, w którym krzewy będą oświetlone słońcem przez 12 godzin. Jeśli latem jest intensywnie, bakłażany będą wymagały cieniowania. W tym celu nad plantacją wznosi się konstrukcję o wysokości około 1,5 m, która jest pokryta luźnym białym „oddychającym” materiałem.

7 najlepszych odmian bakłażana na pyszne letnie posiłki i zimowe przetwory

Bakłażanów nie należy sadzić w miejscach, w których wcześniej rosły papryki, wczesne ziemniaki i pomidory (w tym lub w poprzednim sezonie). Idealnymi do tego prekursorami są wczesna kapusta i kalafior, cukinia, ogórki i dynia, cebula, czosnek, rośliny strączkowe oraz zioła (szpinak, seler, cebula itp.). Najlepiej uprawiać po zielonym oborniku, który wzbogaca glebę w składniki odżywcze.

Przygotowanie nasion

Niezależnie od tego, jak będzie prowadzony siew (bezpośrednio do ziemi lub najpierw do doniczek), nasiona bakłażana wymagają wstępnego przygotowania. Materiał do sadzenia należy kupować od zaufanych dostawców lub wytwarzać z własnej uprawy (z materiału odmianowego, niehybrydowego). Dodatkowo należy ocenić wiek nasion – nie należy ich przechowywać dłużej niż 5 lat. Jednocześnie ich kiełkowanie pogarsza się z każdym rokiem. Jeśli średnio 10-14 dni minie od siewu do pojawienia się pierwszych pędów, wtedy kiełki nieświeżych nasion pojawią się dopiero po 3-3,5 tygodni.

Jeśli nasiona zostały przetworzone przemysłowo (zostaną pokryte specjalnym różowym lub innym kolorem), nie ma potrzeby ich marynowania ani moczenia. Jeśli materiał nasadzeniowy jest „domowej roboty” lub nie został poddany obróbce wstępnej (takie nasiona będą miały zwykły bladożółty kolor), przed sadzeniem należy wykonać szereg czynności:

  • Akwaforta. Nasiona należy zdezynfekować, ponieważ na ich skorupce mogą żyć szkodliwe grzyby lub bakterie. Aby to zrobić, możesz użyć jasnoróżowego roztworu nadmanganianu potasu (moczonego przez 15-20 minut) lub roztworu sody (1 łyżeczka na 0,5 litra wody, moczyć przez 24 godziny) lub roztworu 3% nadtlenku wodoru (3 ml nadtlenku na 100 ml wody podgrzanej do 40 C, moczonej przez 10 minut). Po zabiegu nasiona myje się wodą o temperaturze pokojowej.
  • Hartowanie. Po dezynfekcji nasiona umieszcza się w mokrej gazie i umieszcza w pojemniku (talerz, taca lub pojemnik), który umieszcza się na noc w lodówce na dolnej półce. W ciągu dnia pojemnik jest przechowywany w temperaturze pokojowej. Procedura jest powtarzana przez tydzień, utrzymując wilgotną gazę.
  • Moczenie w promotorze wzrostu. Po stwardnieniu materiał sadzeniowy umieszcza się w przemysłowym lub domowym biostymulatorze (np. Sok z aloesu) i przetrzymuje w nim przez około 12 godzin.
  • Kiełkowanie. Możesz nadal moczyć nasiona w wilgotnej szmatce, aż pojawi się końcówka kiełka, a następnie sadzić w glebie.
  • Daty siewu

    Bakłażany można sadzić na otwartym terenie, gdy pogoda jest stabilna i ciepła, a groźba mrozów powrotnych minęła. Termin będzie różny w zależności od metody uprawy i warunków klimatycznych regionu. Nasiona można sadzić od razu na grządkach, jeśli średnia dzienna temperatura mieści się w granicach +20 C, a podłoże nagrzało się do + 12 … + 14 C do głębokości 10 cm.W takim przypadku łóżko będzie musiało zostać przykryte po raz pierwszy, szczególnie w nocy. Na południu taką pogodę panuje zwykle w połowie końca kwietnia, a na środkowym pasie – pod koniec maja lub na początku czerwca.

    Sadzonki będą gotowe do przesadzenia w wieku 70-80 dni od pojawienia się pierwszych pędów. Zaczynają uprawiać ją w lutym lub marcu, w zależności od tego, jak długo trwa sezon wegetacyjny wybranej odmiany. Jeśli roślina rośnie w szklarni, siew odbywa się na początku lutego, jeśli w otwartych łóżkach – na początku marca.

    Zdobywanie sadzonek

    Gotowe sadzonki można kupić w centrach ogrodniczych. Uprawiając go w domu, musisz wykonać następujące kroki:

  • Przygotowanie gleby. Do siewu stosuje się gotowe uniwersalne podłoże do upraw warzyw lub samodzielnie przygotowują glebę. W tym celu używam zdezynfekowanej gleby ogrodowej (kalcynowanej w piecu lub traktowanej roztworem nadmanganianu potasu), nawozów organicznych (humus lub kompost) oraz gruboziarnistego piasku rzecznego (również zdezynfekowanego) w stosunku 1: 2: 1. Dodaj 2 szklanki popiołu drzewnego i 60 g superfosfatu do wiadra takiej mieszanki.
  • Stosowanie kaset rozsadowych. Sadzonki bakłażana zaleca się sadzić natychmiast w indywidualnym pojemniku. Lub podczas siewu konieczne jest wykonywanie dużych odległości między nasionami. Wysiew przeprowadza się w płytkich pojemnikach (na przykład kasetach z sadzonkami), z których następnie przesadza się roślinę do dużych doniczek (objętość 300-400 ml).
  • Wcześniej gleba w doniczce lub kasecie jest dobrze podlewana, system korzeniowy jest ostrożnie wyjmowany i przenoszony do nowego pojemnika wraz z glinianą grudką. Korzenie tej kultury są bardzo delikatne, dlatego każdy ruch należy wykonywać z najwyższą starannością.

    Podczas przesadzania nie ściskaj korzeni bakłażana . Nie poprawi to rozgałęzienia systemu korzeniowego, ale doprowadzi do jego więdnięcia.

  • Siew. Materiał nasadzeniowy układa się na zwilżonej glebie i na wierzch posypuje warstwą ziemi ok. 1 cm Podlewanie odbywa się za pomocą rozpylacza.
  • Organizacja warunków temperaturowych. Pojemnik z przyszłymi sadzonkami przykrywa się folią spożywczą (lub specjalną pokrywką) i pozostawia w ciepłym miejscu. Ważne jest, aby zapewnić sadzonkom temperaturę powietrza + 25 … + 28 C, aż do pojawienia się pierwszych pędów. Następnie usuwa się folię, a pojemnik przenosi się do chłodnego miejsca, w którym utrzymuje się temperaturę w granicach + 13 … + 16 C. Dwa tygodnie później pojemnik wraca do ogrzewania, utrzymując t = + 23 … + 25 C w ciągu dnia, it = + 13 … +15 C.
  • Podlewanie. Wodę nakłada się z umiarem. Ważne jest, aby nie było zimno, w przeciwnym razie niedojrzałe młode pędy mogą zostać zniszczone. Jest optymalny, jeśli zostanie podgrzany do + 23 … + 25 C.
  • Stosowanie nawozów. Pierwsze karmienie odbywa się w fazie 2 prawdziwych liści i składa się z preparatów zawierających azot. W przyszłości nawozy stosuje się w odstępach co najmniej dwa tygodnie. Stosuje się złożone nawozy zawierające azot, fosfor i potas.
  • Rozjaśniać. Zimą trudno jest zapewnić roślinom wymagane 12-godzinne godziny światła dziennego. Dlatego w pierwszym miesiącu wymagane będzie dodatkowe oświetlenie, które zapewniają fito-lampy.
  • Dowiedz się więcej : Jak i jak oświetlić sadzonki

    Lądowanie w ziemi

    Przesadzanie sadzonek bakłażana na otwarty teren wykonuje się, gdy sadzonki mają 60-80 dni. W tym czasie krzew rośnie do 20-25 cm, utworzy się na nim 6-7 prawdziwych liści i mogą pojawić się pierwsze pąki. Nie należy prześwietlać krzaków, w przeciwnym razie zaczną się rozciągać i tracić produktywność. Dlatego nawet jeśli pogoda nie sprzyja ogrodnictwu, sadzonki należy przesadzać na otwarty teren pod wiatami tunelowymi lub do szklarni. Jeśli krzewy zostaną prześwietlone, nie będą w stanie zapewnić wysokiej jakości zbiorów.

    Około dwóch tygodni przed przesadzeniem sadzonki zaczynają twardnieć. Aby to zrobić, wyprowadzają go na ulicę lub na otwarty balkon, najpierw na 30 minut, potem na godzinę i tak dalej. W rezultacie będzie musiała przebywać na zewnątrz przez cały dzień. Dzięki temu szybko dostosowuje się do nowych warunków środowiskowych i lepiej zakorzenia się w swoim „stałym miejscu zamieszkania”.

    Siew i sadzenie bakłażana odbywa się we wcześniej przygotowanych łóżkach. Teren pod plantację należy zorganizować jesienią, usuwając wszelkie resztki roślinne, gruntownie wykopując materię organiczną i odtleniając glebę (popiołem drzewnym lub mączką dolomitową).

    Wzór sadzenia zależy od odmiany uprawy. Nisko rosnące rośliny można sadzić w odległości około 30 cm od siebie, wysokie będą potrzebować odstępu około 50 cm, nie sadzić bakłażanów zbyt blisko (w rzadkich przypadkach dopuszcza się sparowany wzrost), ponieważ będą się wzajemnie zakłócać.

    Duże, dojrzałe krzewy będą wymagały krawata.

    Sadzonki przesadza się razem z glinianą grudką, aby nie uszkodzić systemu korzeniowego. Aby to zrobić, w ciągu dnia doniczki z roślinami są dobrze rozlane zimną wodą (+ 22 … + 23 C). Takie podlewanie zapewni również roślinom zastrzyk energii, która przyda się im przed nadchodzącym stresem.

    Otwory nie są wykopane zbyt głęboko, jednak cała gliniana bryła krzewu powinna się w nich zmieścić. Zagłębienia wylewa się wodą, a w zawiesinie umieszcza się grudkę. Na wierzch z ziemią i ubijakiem. Krzewu nie trzeba chować. Dlatego po posadzeniu można nieco podciągnąć łodygę, aby nie pozostała pod warstwą ziemi. Ostatnim krokiem jest podlewanie. Łóżka są dobrze rozlane ciepłą wodą (można do niej dodać środek ukorzeniający). Jeśli na dworze jest chłodno, nad krzakami buduje się osłonę filmową.

    Nasiona wysiewa się w rowkach, a głębokość sadzenia nie powinna przekraczać 5 cm Do siewu w otwartym terenie lepiej jest użyć nasion porośniętych – w ten sposób szybciej wykiełkują. Z biegiem czasu konieczne będzie przerzedzenie pędów, pozostawiając najpierw między nimi odległość 10-15 cm, a następnie 30-40 cm. Łóżko zawsze należy podlewać ciepłą wodą i często poluzować ziemię, ponieważ na powierzchni szybko tworzy się skorupa.

    Metoda bezpestkowa jest racjonalnie stosowana w regionach południowych podczas uprawy późnych zbiorów.

    Anna Wagner

    Edytor serwisu

    Rate author
    Poradnik Ogrodniczy