Rozmaryn: zdjęcia, odmiany, użyteczne właściwości i przeciwwskazania

Rozmaryn potrzebuje słonecznego miejsca i dobrze przepuszczalnej gleby. Dobrze rośnie zarówno na glebach lekko kwaśnych, jak i umiarkowanie zasadowych, ale w tym drugim przypadku krzewy tworzą bardziej zwartą koronę i wydzielają silniejszy zapach. W chłodnych regionach latem doniczki z rozmarynem są wyniesione na świeże powietrze, a wraz z nadejściem chłodów przenoszone są z powrotem do pomieszczenia. A co najważniejsze, rozmaryn morski rośnie.

Reprodukcja

Sadzonki wiosenne lub letnie: Nasiona rozmarynu nie kiełkują dobrze.

Opieka

Regularne lekkie przycinanie pomaga ukształtować koronę. Z krzewów rozmarynu łatwo jest stworzyć zielone rzeźby ogrodowe: w wyniku przycinania ich korony stają się tylko grubsze. Ważne jest prawidłowe ściółkowanie gleby: materiały organiczne czasami zatrzymują wilgoć u podstawy łodyg, co przyczynia się do rozwoju zgnilizny grzybowej.

Szkodniki i choroby

Na nadmierne podlewanie roślin doniczkowych często wpływa zgnilizna korzeni, począwszy od brązowienia końcówek liści. Doniczki gliniane są preferowane w stosunku do doniczek plastikowych, aby zapewnić właściwy drenaż gleby. Lekkie, regularne przycinanie poprawia napowietrzanie liści, co hamuje rozwój więdących grzybów. Zimą w pomieszczeniach na rozmaryn mogą wpływać przędziorki, mączliki i wełnowce.

Zakup i przechowywanie

Na obszarach o łagodnym klimacie pędy rozmarynu można przycinać o każdej porze roku. Następnie są suszone w dobrze wentylowanym miejscu, a następnie całe suche liście są usuwane z łodyg i przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku. Główny zbiór liści odbywa się przed kwitnieniem. Świeżo zebrane kwiaty dodawane są do sałatek i deserów.

Niezawodne i łatwe schronienie dla bylin bez materiału okrywającego

Medycyna ziołowa

  • Leczniczy rozmaryn
  • Użyte części:

  • pozostawia
  • wierzchołki pędów kwiatowych
  • Ponieważ rozmaryn działa tonizująco i pobudza układ nerwowy i krążenie krwi, jest często używany przy zmęczeniu, osłabieniu i depresji. Zwiększając dopływ krwi do głowy, poprawia pamięć i uwagę.

    We wszystkich tych przypadkach można przyjmować wywary i napary z liści, chociaż częściej stosuje się olejek eteryczny z rozmarynu. Aby to zrobić, dodaj kilka kropli oleju do inhalatora parowego lub rozcieńczyć niewielką ilością oleju roślinnego i łatwo wmasować miksturę w skórę głowy.

    Węgierska woda

    Ta aromatyczna kompozycja była główną perfumerii w Europie przed pojawieniem się wody kolońskiej. Ponadto uznano go za uniwersalny środek na zawroty głowy, reumatyzm, skurcze żołądka, bóle głowy, niestrawność i wiele innych dolegliwości. Historia wynalezienia węgierskiej wody pozostaje tajemnicą, ale według legendy w XIII wieku. pustelniczka podała swój przepis starszej węgierskiej królowej Elżbiecie, która ledwo się ruszała z powodu podagry. Codzienne kąpiele w tej wodzie nie tylko wyleczyły nogi królowej, ale także przywróciły jej dawną urodę. W późniejszym okresie recepturę wody węgierskiej uzupełniono o tymianek, szałwię, miętę i majeranek.

    W medycynie ludowej rozmaryn uznawany jest za skuteczny środek na schorzenia układu pokarmowego, wskazany przy skurczach żołądka i jelit, wzdęciach i nadmiernej produkcji gazów. Jest również stosowany przy zaburzeniach pracy wątroby (np. W celu poprawy trawienia tłuszczów).

    Porozmawiaj z lekarzem przed przyjęciem leków rozmarynowych. W przypadku ciąży lub karmienia piersią preparatów rozmarynowych nie należy przekraczać norm kulinarnych.

     Gospodarstwo domowe

    Rozmaryn jest jednym z głównych składników dobrze znanego antyseptycznego „octu czterech złodziei”. Może być używany do różnych celów domowych.

    Przygotuj prosty roztwór dezynfekujący z rozmarynu: wlej garść liści i gałązek rośliny do wody i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut na małym ogniu. Odcedź i wlej roztwór do butelki z rozpylaczem.

    Pędzle i grzebienie zdezynfekować i odświeżyć, zanurzając je w roztworze 1 szklanki (250 ml) gorącej wody, 1 łyżka. l. soda oczyszczona i 5 kropli olejku rozmarynowego.

    Dodaj suszony rozmaryn do torebek z ziołową mieszanką odstraszającą mole i suchymi perfumami.

    Aby odstraszyć pchły, po umyciu psa przepłucz go naparem z rozmarynu lub bulionem.

    Po umyciu pościeli Twojego pupila wypłucz ją w wodzie z kilkoma kroplami olejku rozmarynowego. Możesz również odstraszyć pasożyty w inny sposób: spryskaj zwierzęta roztworem dezynfekującym rozmaryn, gdy wyschną na słońcu po kąpieli.

    Gotowanie

    Zgniecione liście rozmarynu wydzielają orzeźwiający, cierpki, sosnowy aromat z nutą mięty i eukaliptusa oraz mają ostry, ostry smak. Dodane do potraw w dużych ilościach mogą przytłoczyć smak i zapach samego dania. Rozmaryn najlepiej pasuje do potraw o tym samym silnym zapachu i smaku, takich jak czosnek i wino. Zwykle stosowany jest jako przyprawa do ziemniaków, dań mięsnych (jagnięcina i wieprzowina), drobiu (kaczka i dziczyzna), warzyw (bakłażan, cukinia i kapusta), a także kiełbas, zup i bulionów. Czasami do chleba dodaje się rozmaryn, a także ciasta jęczmienne i pszenne.

    W świadomości ludzi rozmaryn jest ściśle związany z imieniem Matki Boskiej. Według legendy, kiedy Święta Rodzina uciekała przed wojownikami Heroda, Maryja powiesiła swój niebieski płaszcz do wyschnięcia na krzaku rozmarynu z białymi kwiatami. Kiedy zdjęła wysuszoną pelerynę z krzaka, jej kwiaty zmieniły kolor na niebieski. W dawnych czasach rozmaryn był często nazywany „liściem elfa”. Wokół domu rozwieszono wiązki jego gałęzi, aby chronić go przed złodziejami i czarownikami oraz zapobiec przedostawaniu się czarownic do domu i kradzieży stamtąd dzieci.

    Ponieważ liście rozmarynu są dość twarde, należy je dodawać do potraw drobno posiekanych. Można również użyć gałązek i całych liści rozmarynu, ale przed gotowaniem należy owinąć je w kawałek gazy i wyjąć przed podaniem. Suszone liście mają taki sam smak i zapach jak świeże liście, ale nawet po długich okresach gotowania zwykle pozostają twarde.

    Rozmaryn jest bardzo popularny w kuchni włoskiej. Najbardziej nieskomplikowana pizza, posypana cienkimi plastrami smażonych ziemniaków, startym czosnkiem i drobno posiekanym rozmarynem nabierze szczególnego smaku.

    Anna Wagner

    Edytor serwisu

    Rate author
    Poradnik Ogrodniczy