Rola witaminy B2 (ryboflawiny) w organizmie

Rola witaminy B2 (ryboflawiny) w organizmie

Ryboflawina jest witaminą miejscową w wodzie, której nie można znaleźć w naturze. Dzięki badaniom naukowców udało się zidentyfikować pierwiastek w roztworach krążących w organizmach żywych. W swojej naturalnej postaci to żółte kryształy o gorzkim smaku. Ryboflawina absolutnie nie jest odporna na światło. Dlatego też jeśli trzymasz zawierającą witaminę w świetle, tracą jej niestety. Na przykład, mówiąc butelkę mleka w jasnym pozostawiając 3-4 godziny, stracisz do 70% witaminy B 2 w jej składzie.

Wartość ryboflawiny dla organizmu jest ogromna. Bierze udział w prawie każdym procesie, jest część wielu enzymów i udział w metabolizmie. Poniżej przedstawiono jedne z list opcji tej witaminy.

  • Udział w produkcji hemoglobiny.
  • Eliminacja toksyn.
  • Przywrócenie odporności i tworzenie czerwonych krwinek.
  • Wpływ na narządy wzroku: wzmacnia mięśnie, eliminuje ryzyko zaćmy, pozwala dobrze widzieć w ciemności.
  • Regulacja układu rozrodczego.
  • Wzmocnienie aktywności mózgu i wzmocnienie układu nerwowego.
  • Przyspieszenie procesów metabolicznych i spalanie nadmiaru tłuszczów.

Dzięki witaminie B 2 poprawia się wchłanianie żelaza i zapobiega się ryzyku wystąpienia anemii. Jest to szczególnie ważne w okresie ciąży. Ryboflawina jest niezbędna dla gładkiej skóry, lśniących i mocnych włosów, twardych paznokci i zębów. Poprawia funkcjonowanie tarczycy, chroni ją przed negatywnymi skutkami. Uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów, zapewnia uwolnienie energii z otrzymanego pożywienia.

Dzienne zapotrzebowanie

Ilość witaminy B 2 w organizmie zależy od wielu czynników: warunków atmosferycznych, stresu fizycznego i psychicznego, antykoncepcji, problemów z tarczycą, nadużywania alkoholu. Aby obliczyć dzienną dietę, należy wziąć pod uwagę wiek, płeć i stan zdrowia osoby. Tak więc dla dzieci w wieku od 1 miesiąca do 3 lat jest to 0,5-0,9 mg dziennie. Od 3 do 10 lat ilość witaminy należy zwiększyć do 1,2–1,5 mg dziennie. Norma dorosłego mężczyzny: 1,7-1,8 mg, kobiety: 1,3-1,6 mg.

Należy pamiętać: aby nadrobić brak pierwiastka wcale nie trzeba kupować leków. Najczęściej wystarczy monitorować równowagę i różnorodność diety.

Niedobór i nadmiar

Brak witaminy B 2 nazywany jest inaczej hiporyboflawinozą. Nie tylko objawia się zewnętrznie, ale także stanowi zagrożenie dla układów i narządów wewnętrznych. Zewnętrzne objawy niedoboru ryboflawiny są widoczne gołym okiem.

  • Spierzchnięte i suche usta, kanciaste zapalenie jamy ustnej.
  • Wysypki skórne, które powstały na tle zaburzenia układu nerwowego: swędzenie, zapalenie skóry.
  • Wypadanie i niszczenie włosów, suchość i łamliwość.
  • Procesy zapalne w jamie ustnej, czerwone bolesne plamy na dziąsłach i języku.
  • Opóźnienie wzrostu u dzieci.

Inne objawy niedoboru witaminy B 2 obejmują zmniejszony apetyt, osłabienie, migreny, utratę sprawności, problemy ze wzrokiem, częste zapalenie spojówek, niestrawność i niestrawność, bezsenność, upośledzenie umysłowe i skurcze kończyn.

Nadmiar ryboflawiny występuje bardzo rzadko. Zwykle organizm nie gromadzi tego pierwiastka i usuwa jego nadmiar z moczem. Jeśli jednak rozwinęła się podaż witaminy B 2 , przeszkadza ona we wchłanianiu żelaza, sprzyja nasileniu odruchów ścięgnistych, niewydolności mózgu i częstym zawrotom głowy. Jednym z zewnętrznych objawów nadmiaru witaminy B 2 jest jasnożółty mocz.

Objawy niedoboru witaminy B 2 to zmniejszony apetyt i wydolność, migreny, wysypki skórne, zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Nadmiar ryboflawiny może powodować stłuszczenie wątroby. Ale zdarza się to bardzo rzadko i tylko przy niekontrolowanym przyjmowaniu kompleksów witaminowych i różnych suplementów diety.

Lista produktów spożywczych – źródła witaminy B 2

Ryboflawina znajduje się w wielu produktach spożywczych. Przede wszystkim znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięsie, wątrobie, nerkach, jajach. Bogaty w drożdże witaminy B 2 , pestki moreli. Ryboflawina z grzybów jest dobrze wchłaniana: pieczarki, pieczarki miodowe i grzyby białe.

Wśród zbóż zawierających witaminę B 2 można wyodrębnić grykę i płatki owsiane. Aby uzupełnić tę biologicznie czynną substancję, zaleca się włączenie do diety moreli, fig, daktyli, kapusty , papryki, a także orzechów (migdałów i orzeszków ziemnych). Z zieleni należy preferować pietruszkę, szparagi i zieloną cebulę. Równie ważne są rośliny strączkowe: groszek, fasola i soczewica.

Tabela zawartości witaminy B 2 w produktach spożywczych
Nazwa Zawartość w 100 g, mg
drożdże piwowarskie 200-300
drozdze 170-300
Wieprzowina 240
mleko 150
Wołowina 190
Kasza gryczana i płatki owsiane 130
Migdałowy 650
Jajka 450
Kakao 450
Arachid 300
Baranina 270
Mąka pszenna 230
mąka żytnia 200
kalafior 75

Fermentowane produkty mleczne są doskonałym źródłem ryboflawiny. Tak więc, aby uzyskać stawkę dzienną, wystarczy wypić 2 szklanki kefiru lub jogurtu. Nie mniej przydatne są napoje owocowe z jagód rokitnika, żurawiny, porzeczek lub róży. Herbata szałwiowa nie tylko wypełni organizm niezbędnym pierwiastkiem, ale także pomoże w procesach zapalnych.

Aby zapobiec utlenianiu i parowaniu witaminy B 2 podczas gotowania , należy przestrzegać pewnych zasad. Garnki należy zawsze przykrywać pokrywką i maksymalnie wykorzystać wodę, w której przygotowano potrawę. Mięso rozmrozić w lodówce lub zawinięte w folię w piekarniku. Wybierając twarożek, upewnij się, że jest miękki. Taki produkt zawiera więcej serwatki, co oznacza, że ​​jest bogaty w witaminy. Nie przechowuj mleka w przezroczystych szklanych pojemnikach w świetle dziennym. Staraj się nie kupować wielu produktów w rezerwie. Podczas przechowywania tracą większość swoich użytecznych właściwości.

Interakcja z innymi substancjami

Witamina B 2 ma sojuszników, którzy wspomagają jej wchłanianie, a antagoniści zapobiegają i blokują jej działanie.

Wśród leków kompatybilnych z ryboflawiną na pierwszym miejscu znajdują się leki regulujące czynność tarczycy oraz leki przeciwnadciśnieniowe. Witamina B 2 dobrze współgra z kwasem foliowym (witamina B 9 ). Razem biorą udział w tworzeniu czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Za pomocą ryboflawiny synteza i aktywacja witamin B 6 i K.

Najczęściej wchłanianie witaminy B 2 zapobiega działaniu środków uspokajających, przeciwpsychotycznych, doustnych środków antykoncepcyjnych, alkoholu i nikotyny. Chemia gospodarcza zawierająca kwas borowy ma wyjątkowo negatywny wpływ na działanie witaminy. Ponadto przy dodatkowym spożyciu ryboflawiny należy wziąć pod uwagę współzależność wszystkich witamin z grupy B i uważać na dawkowanie.

Ryboflawina to ważna biologicznie aktywna substancja, która pozwala na długi czas zachować świeżą skórę i zdrowe włosy. Zapobiega wczesnemu starzeniu się i leczy wiele problemów zdrowotnych. Jeśli odczuwasz niedobór witamin, przemyśl swoją dietę. Staraj się nie używać preparatów syntetycznych zawierających B 2 . Lepiej jest wprowadzić do diety pokarmy bogate w nią.

Anna Wagner

Edytor serwisu

Rate author
Poradnik Ogrodniczy