Przycinanie drzew owocowych: rodzaje, terminy, zasady

Zasadniczo drzewa owocowe można przycinać o każdej porze roku. Jednak większość ekspertów uważa, że ​​najlepiej wykonać tę procedurę wczesną wiosną, w marcu-kwietniu, kiedy temperatura wzrasta powyżej -5 ° C. We wcześniejszym okresie istnieje duże prawdopodobieństwo przymrozków, ich uszkodzona roślina może nie tolerować. Późne przycinanie, gdy aktywny przepływ soków już się rozpoczął, może prowadzić do nadmiernego wypływu soku, a ponadto zapasy żywności, które dotarły w tym czasie do pąków, są usuwane wraz z gałęziami.

Latem stosuje się głównie przycinanie sanitarne; w tym czasie suszone gałęzie są wyraźnie widoczne. Jesienią drzewa owocowe przycina się po zakończeniu opadania liści, ale przed początkiem przymrozków. Wtedy korona pozbawiona liści jest wyraźnie widoczna i łatwo jest zobaczyć, które gałęzie należy usunąć.

Cięcie zimą zwykle przeprowadza się w celu odmłodzenia drzew owocowych, które mają 10 lat lub więcej, a także uformowania korony młodych sadzonek. Zaletą tej opcji jest mniejsze ryzyko infekcji i brak nadmiernego przepływu soków. Minus – niebezpieczeństwo odmrożenia powierzchni rany. Aby zapobiec odmrożeniom, doświadczeni ogrodnicy używają specjalnych mieszanek do pokrywania miejsc cięcia.

Uwaga! 7 trujących roślin w ogrodzie, na które trzeba uważać. Naturalny satelita Ziemi – Księżyc – wpływa na wszystkie procesy zachodzące na naszej planecie. Dendrologowie twierdzą, że drzewa szybciej się regenerują, jeśli zostaną przycięte kilka dni przed nadejściem nowiu.

Rodzaje przycinania

Często do przycinania drzew owocowych jednocześnie stosuje się kilka metod, ich kombinacja zależy od celów, do których dąży ogrodnik.

Kształtujący

Odbywa się to w celu zapewnienia równomiernego rozmieszczenia młodych pędów na gałęziach szkieletu. Gałęzie wystające poza granicę korony kwadratu, pędy rosnące pionowo w górę lub w dół są skracane. Takie przycinanie pomaga zwiększyć oświetlenie korony, stworzyć zrównoważoną strukturę drzewa i ostatecznie poprawić owocowanie.

Regulacyjne

Ten rodzaj przycinania jest stosowany prawie corocznie w każdym już uformowanym ogrodzie. Jego celem jest utrzymanie wyniku przycinania formacyjnego. Usuwa się słabo rozwinięte, uszkodzone gałęzie rosnące w kierunku pnia.

Przeciw starzeniu

Stare drzewa owocowe są przycinane w ten sposób. Aby zmniejszyć wysokość korony, odetnij górną część pnia na wysokości 3-5 cm powyżej najbliższej wystarczająco mocnej gałęzi. Następnie gałęzie wysychające i rosnące do wewnątrz są usuwane.

Sanitarny

Głównym celem tego typu przycinania jest pozbycie się suchych, złamanych i chorych gałęzi, zapobieganie nadmiernemu zgrubieniu korony, powstawaniu dużej liczby „tłustych” pędów, usuwanie gałęzi, które są zbyt blisko lub rosną do środka korony. Przycinanie sanitarne można wykonać o każdej porze roku.

Naprawczy

Wykonywany jest po uszkodzeniu drzewa przez chorobę lub silne oszronienie gałęzi zimą. W przeciwieństwie do innych gatunków, dla których najlepszym okresem jest wczesna wiosna, przycinanie regeneracyjne można wykonać w dowolnym momencie, ponieważ usuwanie gałęzi, które umarły z powodu choroby lub mrozu, praktycznie nie uszkadza drzewa.

Narzędzia, o których nasze babcie nigdy nie śniły: 6 nowych urządzeń, które ułatwią życie letnikowi

Podstawowe zasady

  • Narzędzia używane do przycinania muszą być dobrze naostrzone i dokładnie zdezynfekowane. Zminimalizuje to urazy drzew i zmniejszy możliwość infekcji w miejscach cięć.
  • Grube gałęzie są cięte, robiąc na nich płytkie cięcie od tyłu, co wykluczy tworzenie się rys na korze.
  • Pędy cieńsze niż 1 cm usuwa się nożycami przycinającymi, natomiast nacięcie wykonuje się ukośnie, tak aby nad górnym pączkiem pozostawała spiczasta końcówka o długości 2-3 mm.
  • Gałęzie macicy (szkieletowe) są cięte w taki sposób, aby centralny pień był od nich o 20-30 cm wyższy.
  • W celu ochrony przed wilgocią, przyspieszenia gojenia i zapobiegania infekcjom miejsca cięcia grubych gałęzi smaruje się grubą warstwą lakieru ogrodowego lub specjalnymi preparatami stymulującymi tworzenie się tkanki łącznej drzewa – kambium (miristema).
  • Przy silnie zagęszczonej koronie jej przerzedzenie przeprowadza się w częściach w ciągu 2-3 lat. Jednoczesne usuwanie dużej liczby gałęzi często prowadzi do powstania licznych pionowych pędów „wierzchołkowych”, a silne przycinanie może osłabić stare drzewo.

    Cechy przycinania różnych rodzajów drzew owocowych

    Rodzaje drzew owocujących różnią się od siebie kształtem korony. Jabłonie i gruszki mają wielopoziomowy kształt piramidy, brzoskwinie i śliwki są krzaczaste (kuliste), wiśnie i czereśnie są wrzecionowate, półpłaskie (w kształcie misy) lub wolno rosnące. Dlatego ich przycinanie, a zwłaszcza kształtowanie i regulacja odbywa się na różne sposoby.

    Jabłonie.  Pierwsze przycinanie odbywa się podczas sadzenia, pozostawiając pień o wysokości około metra. Jabłonie są podatne na zgrubienie korony i tworzenie się tzw. Wierzchołków – szybko rosnących pędów pionowych. Dlatego głównym zadaniem na najbliższe lata jest usuwanie „wierzchołków” i uformowanie symetrycznej, zaokrąglonej korony z kilkoma gałęziami szkieletu o jednakowej długości, która będzie służyć jako główne elementy nośne, czyli wytrzyma obciążenie podczas dojrzewania owoców.

    6 sposobów na opłacalne wykorzystanie chwastów po odchwaszczaniu

    Gruszki . Struktura korony gruszki jest podobna do jabłoni. Ale zwykle rośnie duża liczba małych pędów, dlatego gałęzie szkieletu mogą być słabsze. Ze względu na tę cechę rozgałęziania gruszka jest częściej poddawana przycinaniu formującemu. Po raz pierwszy przycina się gruszkę po posadzeniu. Pędy boczne są usuwane, pień skraca się do wysokości 1 m, w przyszłości tworzy się korona z kilkoma poziomami po 3-5 gałęzi szkieletowych w każdym, gałęzie poziomu powinny znajdować się 20-30 cm poniżej centralnego przewodnika.

    Śliwki. Nie zaleca się przycinania śliwki podczas sadzenia, za pierwszym razem lepiej to zrobić latem, kiedy drzewo już się zakorzeniło. Pędy znajdujące się poniżej 0,5 m od ziemi są odcinane, wierzchołek ścinany na wysokości 1,5 m. W przyszłości coroczne cięcie śliwek polega na usuwaniu zamarzniętych pędów rosnących w koronie i skracaniu zeszłorocznego wzrostu. Zaleca się pozostawienie gałęzi łodygi na wysokości 2,5 m.

    Dowiedz się więcej o prawidłowych schematach przycinania śliwek

    Wiśnie. Korona czereśni zaczyna tworzyć się już przy sadzeniu, pozostawiając 5-6 odmian drzew, w odmianach krzewiastych – do 10 najsilniejszych gałęzi. Późniejsze przycinanie polega na skróceniu pędów rosnących w pionie i odkażeniu korony. Wiśnie rosną bardzo szybko, są bardzo plenne i dlatego szybko się wyczerpują i starzeją. Ten rodzaj drzew owocowych częściej niż inne poddaje się odmłodzeniu, odcinając pień powyżej pierwszej gałęzi bocznej.

    Prawidłowo przeprowadzone cięcie daje drzewu owocowemu możliwość utrzymania optymalnego kształtu korony, pomaga uniknąć chorób roślin, znacznie wydłuża ich żywotność i kilkakrotnie zwiększa plon.

    Anna Wagner

    Edytor serwisu

    Rate author
    Poradnik Ogrodniczy