Powody obierania winogron: opisy i metody zwalczania

W przypadku braku lub naruszenia procesu zapylania kwiaty winogron rozpadają się, a jajniki są słabo uformowane. Znakiem dobrego zapylenia rośliny jest obecność wielu wydłużonych pręcików i słupków. Jeśli są krótkie, nie będą w stanie zapylić się naturalnie, dlatego konieczne jest zrobienie tego sztucznie.

Podczas organizowania takiego wydarzenia przestrzegane są następujące zasady:

  • odciąć kwiatostan z rośliny biseksualnej i delikatnie dotknąć nimi kwiatów, które należy zapylić;
  • zamiast kwiatka ciętego można użyć miękkiej szczotki wykonanej z krótkiego futra naturalnego, które najpierw dotyka się kwiatka zapylacza, a następnie pozostałych kwiatów;
  • zabieg przeprowadza się rano, gdy tylko rosa wyschnie;
  • pierwsze sztuczne zapylenie wykonuje się na samym początku kwitnienia, a następnie jeszcze 2 razy przy masywnym wyglądzie kwiatów.
  • Jak uratować winogrona i uzyskać dobre zbiory: 7 niebezpiecznych chorób i metod ich leczenia

    O sukcesie takiej techniki rolniczej będzie świadczyć pojawienie się brązowego odcienia na znamionach. Ta metoda jest bardzo popularna w przemysłowej uprawie winogron, aby nadać szczotkom atrakcyjny wygląd.

    Klimat i pogoda

    Lokalny klimat i warunki pogodowe w danym sezonie mogą znacząco wpłynąć na proces zapylania. Najlepiej działa w ciepłe, suche dni (przy niskiej wilgotności i temperaturach + 20⁰C … + 30⁰C).

    Jeśli podczas kwitnienia występują mgły lub pada deszcz, to pyłek jest zmywany, a przy nadmiernym upale z suszą wysycha i nie może przykleić się do piętna. W obu przypadkach wymagane jest sztuczne zapylanie zgodnie ze schematem opisanym powyżej.

    Formacja winorośli

    Wręczenie młodej winorośli jest zjawiskiem naturalnym. Aby szybciej się kończyło, osłabione gałęzie i pędy boczne są regularnie szczypane, poprawiając odżywianie głównej łodygi. W tym celu winogrona są okresowo badane, określając stan nie tylko biczów, ale także gron. Usuwa się również szczotki z groszkiem.

    Idealnie byłoby, gdyby tylko jedna wiązka rosła na jednej winorośli. Następnie utworzą się na nim pełnoprawne jagody.

    Zabieg taki jak obrączkowanie pędów, mający na celu poprawę odżywienia starych gałęzi, również pomaga zwiększyć plon. Aby to zrobić, wykonuje się wokół nich głębokie cięcia w kółko, co ogranicza dostarczanie składników odżywczych do korzeni i kieruje je do pęczków i jagód. W miejscu obrączkowania zwykle tworzą się piękne grona z dużymi owocami.

    Podlewanie i karmienie

    Winogrona dobrze się rozwijają na wilgotnych glebach bez stojącej wody. Aby utrzymać równowagę wodną, ​​musisz:

  • kontrolować stan gleby;
  • wodę w odpowiednim czasie, unikając wysychania lub stojącej wody;
  • po każdym podlewaniu poluzuj koło tułowia.
  • W sezonie krzewy podlewane są średnio 8-10 razy, w zależności od warunków pogodowych.

    Innym powodem występowania grochu jest często niedobór składników pokarmowych w glebie, spowodowany brakiem lub niewystarczającą ilością nawożenia. Należy również pamiętać, że w niskich temperaturach powietrza rośliny słabo wchłaniają nawozy, co dodatkowo upośledza proces tworzenia się jajników. Dlatego musisz terminowo wykonać górny opatrunek.

    Cechy odmianowe

    Niektóre odmiany winorośli są podatne na groch i są bardziej skłonne do dawania niskich plonów przy małych owocach. Do ich normalnego owocowania wymagana jest dodatkowa ostrożność, ale nie poprawia to jakości gron i ogólnej wydajności. Wysiłki prawie zawsze idą na marne. Z tego powodu wybór odpowiedniej odmiany ma ogromne znaczenie.

    Bezpretensjonalne hybrydy (Arkadia, Pleven) są najbardziej odporne na groch. Na nich jagody grochu powstają tylko przy całkowitym braku opieki.

    W każdym razie winnice należy sadzić na otwartych, dobrze oświetlonych i wentylowanych miejscach, aby owoce miały wystarczającą ilość słońca i powietrza. Reszta czynności jest wykonywana przez hodowcę.

    Anna Wagner

    Edytor serwisu

    Rate author
    Poradnik Ogrodniczy