Orzechy są źródłem białka i węglowodanów, są smaczne i zdrowe. Od czasów starożytnych ludzie wiedzieli, jak przechowywać orzechy, aby się nie zepsuły. Pamiętajmy o zasadach przechowywania ich w domu, bo mogą się przydać, jeśli zdecydujemy się na drobne zapasy.
Główne zasady
Niezależnie od tego, jakie orzechy kupiłeś lub zebrałeś, należy je posortować i wysuszyć. Zdejmij górną skórkę orzechów włoskich, która na początku jest zielona, ale po wyschnięciu staje się brązowo-czarna. Jeśli orzechy zostały zebrane z ziemi, należy je umyć i wysuszyć. Te owoce, które unoszą się na powierzchni wody, można bezpiecznie wyrzucić, ponieważ są puste lub zepsute.
Orzechy łuskane i łuskane nie powinny być przechowywane w plastikowych torebkach w temperaturze pokojowej. Tam się duszą, zaczynają pleśnieć.
Nie zaleca się również przechowywania ich dłużej niż rok. Oleje zawarte w ziarnach zaczynają gorzko smakować. Łuskane jądra można przechowywać przez 2-3 miesiące w normalnych warunkach i 6-12 miesięcy w chłodnym miejscu lub zamrożone. Miejsce przechowywania musi być zawsze chronione przed słońcem, suche i możliwie chłodne. Pojemnikiem może być płócienna torba lub dowolny pojemnik z pokrywką.
Jak suszyć
Zanim nauczysz się przechowywać orzechy w łupinach, dowiedz się, jak prawidłowo je suszyć i przechowywać w łupinach. Pomoże to zwiększyć objętość półfabrykatów i przygotować jądra.
Owoce w skorupkach układa się cienką warstwą na płaskiej powierzchni, rozkładając gazety lub grubą szmatkę i suszy przez kilka dni. Miejsce powinno być suche i zacienione. Możesz przyspieszyć proces suszenia, wkładając orzechy do letniego piekarnika na kilka godzin. Ważne jest, aby ich nie smażyć, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych i smaku.
Wszelkie suszone orzechy mają najdłuższy okres przydatności do spożycia w skorupkach. Możesz wlać je:
- w płóciennej torbie;
- Bank
- drewniane pudło;
- pudełko kartonowe;
- kosz.
Miejsce przechowywania musi być suche i chłodne.
Jeśli kupiłeś orzechy włoskie łuskane, najpierw je umyj, a następnie wysusz na blasze do pieczenia w piekarniku lub na rozgrzanej patelni. Nie trzeba rozgotowywać ziaren, wystarczy usunąć nadmiar wilgoci, ostudzić i ułożyć w słoikach. Ale jeśli planujesz gotować wypieki lub inne pyszne danie w najbliższych dniach, nikt nie zabrania robienia mocnej pieczeni. Wszystko zależy od twoich preferencji.
Zainteresowanym sposobem przechowywania orzeszków piniowych można odpowiedzieć, że najlepszym miejscem do tego jest zamrażarka. W ten sam sposób umieszcza się w zamrażarce orzechy włoskie, orzechy laskowe lub orzechy laskowe. Aby zajmowały mniej meta, są dzielone, uwalniane z muszli i umieszczane w plastikowych pojemnikach lub torebkach. Obrane owoce w zamrażarce wytrzymają najdłużej.
Cechy przechowywania orzeszków piniowych
Orzeszki piniowe zawierają prawie 65% olejów, więc nie można ich długo przechowywać w domu. Konieczne jest kupowanie orzeszków piniowych we wrześniu-październiku po zbiorach. Aby nie popełnić błędu i nie wziąć zeszłorocznych towarów, musisz wypróbować rdzeń. Powinien być słodkawy, przyjemny w smaku, bez szkodników.
Obrane orzechy są umieszczane w torbie i wysyłane na półki lodówki. Możesz przelać je do szklanego lub blaszanego słoika i postawić na półce szafki kuchennej. Ważne jest, aby wilgotność w miejscu przechowywania nie przekraczała 60% i aby nie przenikało tam światło słoneczne.
Im dłużej ziarna są przechowywane, tym bardziej tracą swoje użyteczne właściwości. Dlatego nigdy nie rób pustych miejsc na 1-2 lata wcześniej. Orzechy spożywaj regularnie na surowo, dodawaj do sałatek, ciast, dań mięsnych.
Cechy orzecha laskowego
Prawidłowo wysuszone orzechy laskowe w łupinach można przechowywać przez 3-4 lata. Jednocześnie wilgotność w miejscu przechowywania nie powinna przekraczać 20%, a temperatura nie powinna przekraczać +10°…+12°. Obrane orzechy laskowe należy jeść po 3 miesiącach, w przeciwnym razie zaczną gorzko smakować.
Eksperci, którzy dużo wiedzą o orzechach, zalecają kupowanie ich w łupinach, ponieważ łuskane orzechy laskowe często zarażają się pleśnią z powodu niewłaściwego przechowywania. Jeśli ziarna mają zapach stęchlizny i są poplamione, nie kupuj ich. Lepiej wybrać orzech laskowy w nienaruszonej, gęstej skorupce i rozłupać go w domu.
Kupując rdzenie w zapieczętowanych torebkach, sprawdź datę. Jeśli opakowanie było więcej niż sześć miesięcy temu, powstrzymaj się od zakupu.