Proponuję Ci prosty i pyszny kompot na zimę. Aby kolor był jaśniejszy i bardziej apetyczny, dodamy tutaj maliny. Ale nie musisz. Możesz również dodać porzeczki, wiśnie lub inne jagody w jasnych kolorach.
Składniki na jedną puszkę trzylitrową:
- Funt winogron
- 150 gram malin
- Łyżeczka kwasu cytrynowego
- Gałązką mięty
- 2,7 litra wody (około)
- 250 gram cukru pudru
Przygotowanie:
Ponieważ świeże winogrona kwitną, należy je dobrze zmyć. Zawiera dzikie drożdże. Jeśli pozostaną, rozpocznie się fermentacja, przedmiot wkrótce puchnie. Dlatego najpierw moczymy jagody przez godzinę w czystej wodzie. Teraz wyjmujemy je ze szczotek i dobrze spłukujemy
Maliny również myjemy, usuwamy z szypułek i suszymy na serwetce
Do każdego słoika wkładamy winogrona. Wlej cukier granulowany, kwas cytrynowy.
Zagotowujemy wodę. Zajmie to około 2,7 litra. Może więcej. W każdym razie wkładamy 3 litry. Resztki zawsze można osuszyć.
Wlej wrzątek do każdego pojemnika do góry. Możesz nawet trochę nalać. Aby szklanka nie pękła gorącą wodą, możesz umieścić pod słoikiem coś zimnego i metalicznego. Na przykład blacha do pieczenia. Zakrywamy pokrywkami. Wyjeżdżamy na około pół godziny. Następnie wlewamy wodę do rondla i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Do każdego słoika wkładamy maliny. Nakładamy gałązkę mięty. Napełnij gotowanym syropem. Lepiej też nalewać niż nie dolewać. Zapobiegnie to dostawaniu się tutaj tlenu. Zapieczętujemy. Zakładamy pokrowce. Zakrywamy ciepło. Lepiej użyć bawełnianego koca, futra lub kilku ręczników. Kompot powinien stygnąć tak wolno, jak to możliwe.
Przechowamy go po ostygnięciu w spiżarni. Okazuje się, że jest bardzo smaczny i pachnący. Świetny napój dla dzieci i dorosłych.
Prosty przepis na kompot z winogron na zimę
Oto kolejny prosty przepis dla Ciebie. Możesz użyć kilku odmian winogron. Oznacza to, że przygotuj kompot Assorted. Możesz również dodać inne pachnące owoce i jagody. Na przykład to, czego obecnie masz pod dostatkiem – wiśnie, jabłka, porzeczki, aronia i tak dalej
Składniki:
- Winogrona (około jedna trzecia puszki)
- Pół łyżeczki kwasu cytrynowego
- 300 g cukru
- Inne jagody i owoce smakują
Proporcje obliczone dla jednego trzylitrowego pojemnika.
Przygotowanie:
Dokładnie opłucz jagody. Lepiej zrobić to za pomocą gąbki kuchennej.
W każdym słoiku około jednej trzeciej napełnij umytymi jagodami. Jako odmianę możesz dodać miętę, cytrynę, jeżyny, morele, śliwki lub inne jagody i owoce. Zasnąć z cukrem i dodać kwasek cytrynowy.
Napełnij wrzącą wodą i przykryj, nie skręcając, pokrywką. Następnie wychodzimy w tej formie na około pół godziny. Następnie płyn wlewamy z powrotem na patelnię, aby zawarte w niej owoce pozostały w słoiku.
Zagotuj ten syrop ponownie i zwróć go. Tym razem możesz już zwinąć. Następnie od razu zakładamy pokrywki i zakrywamy ciepło z góry.
Ostygną około następnego dnia. Wtedy możesz już przenieść je do magazynu w piwnicy.
Jak zrobić kompot z winogron Isabella w słoikach
Winogrona Isabella są pyszne. Nadaje się do przygotowywania napojów. W tym kompot. Umieścimy tutaj więcej jagód, aby była bardziej skoncentrowana i bogata. Dodajemy też więcej cukru. Zimą smak można rozcieńczyć wodą. Wtedy z jednej trzylitrowej puszki dostaniesz znacznie więcej napoju.
Przygotowanie:
Moje banki. Wysyłamy go do zimnego piekarnika. Włączamy ogrzewanie do 150 stopni i zamykamy drzwi. Tutaj będą się nagrzewać przez około 15 minut.Ugotuj pokrywki osobno lub po prostu napełnij je wrzącą wodą przez kilka minut.
W międzyczasie umyjmy jagody. Robimy to pilnie, aby zmyć wszelkie dzikie drożdże z powierzchni. Jeśli pozostaną, kompot z pewnością ulegnie fermentacji.
Przygotowane jagody wkładamy do słoików. Może znajdować się na gałęzi lub możesz go z niego usunąć. Im więcej ułożysz jagód, tym bogatszy będzie kolor i smak.
Jeśli puszki są tylko z piekarnika, niebezpiecznie jest od razu wkładać winogrona – mogą pęknąć. Dlatego proponuję umieścić je na zimnej blasze do pieczenia. Wtedy będą w stanie wytrzymać gwałtowny spadek temperatury.
Napełnij jagody wrzącą wodą do góry. Musisz go wlać cienkim strumieniem, szczególnie na jagody, aby pojemnik nie pękł. Alternatywnie możesz włożyć do słoika długą metalową łyżkę i przelać przez nią. Przykryj pokrywką bez skręcania. Wyjeżdżamy na 20 minut.
Teraz ostrożnie odcedź napój z czerwonych owoców i umieść go na kuchence. Jednocześnie nie dotykamy jagód. Po ugotowaniu dodaj cukier z obliczenia na liście składników. Rozpuść go całkowicie, od czasu do czasu mieszając. Teraz możesz go zwrócić do banków
Zwijamy pokrywki, odwracamy do góry nogami. Zakrywamy ciepło. Niech tak stoją, aż ostygną. Zajmuje to 12-24 godziny w zależności od temperatury w domu i samego schronienia. Taki napój przechowujemy w ciemnej szafie.
Okazuje się, że jest to bardzo smaczny kompot, który zimą przypomni smak lata.
Kompot winogronowy z kwaskiem cytrynowym w 3 litrowym słoiku
Jeśli winogrona są zbyt słodkie, polecam dodać kwasek cytrynowy. Posłuży jako naturalny wzmacniacz smaku i koloru. Ponadto pomoże obrabianemu przedmiotowi dłużej stać, tworząc kwaśne środowisko.
Składniki na trzylitrową puszkę:
- Około kilograma winogron
- Ćwierć łyżeczki kwasu cytrynowego
- Około 2,5-2,7 litra wody
- szklanka cukru
Przygotowanie:
Można wziąć dowolne winogrono. Można używać zarówno jasnych, jak i ciemnych. Ciemny kompot okazuje się jaśniejszy. Dlatego jeśli weźmiemy lekki, konieczne jest umieszczenie tam trochę czerwonego.
Włóż do durszlaka i dokładnie spłucz. Konieczne jest usunięcie całej szarej płytki, która tam jest. W końcu żyją na nim dzikie drożdże. Jeśli taka jagoda wpadnie do słoika, to kompot na pewno będzie fermentował
Słoiki sterylizujemy zwykłą metodą. Gdy trochę ostygną, włóż tutaj jagody. Wypełniamy jedną trzecią lub połowę. Ważne jest, aby wiedzieć, że stopień koncentracji i kolor napoju zależy od liczby jagód.
Gotujemy wodę. Rozpuść w nim cukier granulowany, zgodnie z proporcjami. Możesz dodać od 1 do 2 szklanek. W końcu im jest słodszy, tym więcej okaże się na wyjściu – zimą można go dolać wodą, bezpośrednio w szklankach.
Wlać cienkim strumieniem do słoików, starając się przelać przez jagody, aby szkło nie pękło. Wlej do góry. Zakrywamy, bez skręcania, pokrywkami. Pozostaw na pół godziny, aby ogrzać jagody
Używając pokrywki z otworami, wlej napój z powrotem do garnka. Jeśli nie masz takiego urządzenia, możesz po prostu ostrożnie je osuszyć, trzymając je zwykłą pokrywką, aby jagody nie spadły na patelnię.
Ponownie kładziemy go na kuchence. Gdy się zagotuje, dodaj kwas cytrynowy. Bądź ostrożny, natychmiast nastąpi reakcja i powstanie piana. Następnie gotujemy przez 3 minuty.
Wlewamy go ponownie do puszek, również do góry. Tym razem szczelnie go zamykamy i nakładamy na wieczka. Przygotuj koc, koc lub futro, aby przykryć odwrócony kompot. Niech pozostanie w takiej kąpieli przez około dzień.
Gdy zawartość puszek ostygnie do około temperatury pokojowej, wkładamy je do spiżarni do przechowywania. Przechowywany jest bardzo długo, nie rok, w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przepis na kompot winogronowy na zimę bez cukru w słoikach
Kompot może być słodki bez cukru. Taki napój będzie jeszcze zdrowszy. Szczególnie dla tych, którzy z tego czy innego powodu nie mogą używać cukru pudru. Cukier jest konserwantem kompotu. A co, gdybyśmy zdecydowali się ugotować to bez cukru? Możesz go po prostu ugotować i włożyć do wysterylizowanych słoików. Po schłodzeniu taki przedmiot jest przechowywany w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Przygotowanie:
Wybieramy jagody ze wszystkiego, co zbędne. Dozwolone jest przyjmowanie tylko słodkich owoców, niezepsutych, dojrzałych. Myjemy je bardzo dokładnie, kilka razy. Za pomocą widelca delikatnie uwolnij go z gałązek
Obraliśmy winogrona, dostaliśmy pewną ilość w misce. Pozostawiliśmy nieobrane 3 gałązki, a następnie włożyliśmy je w całości do słoika. Wlej taką samą ilość wody do rondla o objętości winogron. Zagnieść jagody z miażdżeniem
Wkładamy patelnię do ognia i gotujemy, aż się zagotuje. Następnie filtrujemy go z gotowanych jagód. Na patelni pozostaje skoncentrowany napój o słodyczy jagód. Pozostałe gałązki winogron wkładamy do rondla i kompot wkładamy do ognia
Tym razem tylko doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień. Ostrożnie przenosimy pędzle do wysterylizowanego słoika, do którego wlewamy nasz skoncentrowany napój.
Puszki zwijamy kluczem, odwracamy, owijamy w ciepłe ubrania. W tej formie stygną powoli przez 10-15 godzin. Następnie usuwamy nasze blanki do stałego miejsca przechowywania. Zimą pijemy bezpiecznie. Smak jest bogaty i niepowtarzalny. Spróbuj gotować, nie pożałujesz
Przepis wideo na kompot winogronowy w domu ze sterylizacją
Kompot winogronowy jest pyszny. Zwłaszcza zimą, kiedy organizm znudzi się latem. Pachnący, pachnący, po prostu oszałamiający. Jeśli zbiory winogron w moim ogrodzie się nie powiodły, staram się je kupić na targu. W końcu słabe zbiory nie mogą przeszkodzić w rozkoszowaniu się ulubionym napojem. Kompoty dostajemy na święta lub tak po prostu, bez powodu. Szklanka takiego naturalnego napoju rozweseli i doda energii.
Mam nadzieję, że nasze przepisy okażą się przydatne w tym roku. Zabierz je do swojej ściany w sieciach społecznościowych, aby były pod ręką rok po roku. Wracaj często! Do zobaczenia wkrótce!