Udział:
Kiwi to niskokaloryczny owoc, którego skład jest bogaty w mikro- i makroelementy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Owoc ma dobroczynne i lecznicze właściwości dla zdrowia mężczyzn i kobiet. Dodanie kiwi do diety jest zalecane dla osób chcących schudnąć, gdyż owoc ma właściwości spalające tłuszcz. Produkt nadaje się również do żywienia sportowców. Ponadto owoce są wykorzystywane w kosmetyce, a nie tylko ich miąższ, ale także skórka z sokiem.
Olej kosmetyczny wytwarzany jest z nasion kiwi, które dodaje się do kremów i balsamów oraz stosuje w leczeniu chorób skóry. Dla organizmu pożyteczne są nie tylko świeże owoce w skórce, ale także suszone kiwi (bez cukru).
Skład i kalorie
Świeże i suszone kiwi są bogate w składniki odżywcze i odżywcze, w tym witaminę C, wapń, kwas foliowy, przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega-3. Zawartość kalorii świeżego kiwi w skórce na 100 g wynosi 47 kcal, bez skórki – 40 kcal, owoce suszone (suszone/suszone kiwi bez cukru) – 303,3 kcal, owoce kandyzowane – 341,2 kcal. Średnia zawartość kalorii 1 szt. wynosi 78 kcal.
Wartość odżywcza świeżych owoców kiwi w skórce na 100 g:
- tłuszcze – 0,4 g;
- białka – 0,8 g;
- węglowodany – 8,1 g;
- woda – 83,8 g;
- błonnik pokarmowy – 3,8 g;
- popiół – 0,6 g;
- kwasy organiczne – 2,5 g.
Stosunek BJU świeżych owoców wynosi 1 / 0,5 / 10,1, suszonych – odpowiednio 0,2 / 15,2 / 14,3 na 100 g.
Do żywienia dietetycznego zaleca się stosowanie świeżego kiwi, ale nie więcej niż dwa owoce dziennie lub suszonego bez cukru (możliwe ze skórką) – 3-5 szt. Owoce kandyzowane, w przeciwieństwie do owoców suszonych, to owoce kandyzowane, które bardziej przypominają zwykłe słodycze, więc nie nadają się do uprawiania sportu, zdrowego i prawidłowego odżywiania.
Tabela składu chemicznego owoców kiwi na 100 g:
Nazwa substancji | zawartość w owocach |
Miedź, mg | 0,13 |
Aluminium, mg | 0,815 |
Żelazo, mg | 0,8 |
Stront, mg | 0,121 |
jod, mcg | 0,2 |
fluor, mcg | 14 |
bor, mg | 0,1 |
Potas, mg | 300 |
Siarka, mg | 11,4 |
Wapń, mg | 40 |
Fosfor, mg | 34 |
Sód, mg | 5 |
Magnez, mg | 25 |
chlor, mg | 47 |
Krzem, mg | trzynaście |
Witamina A , mcg | 15 |
Kwas askorbinowy , mg | 180 |
Cholina , mg | 7,8 |
Witamina B9 , mcg | 25 |
Witamina PP, mg | 0,5 |
Witamina K, mcg | 40,3 |
Witamina E, mg | 0,3 |
Witamina B2 , mg | 0,04 |
Dodatkowo skład jagód zawiera skrobię w ilości 0,3 g oraz disacharydy – 7,8 g, kwasy tłuszczowe nasycone – 0,1 g oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-6 – 0,25 g i omega- 3 – 0,04 g na 100 g.
Właściwości lecznicze i dobroczynne dla organizmu
Dzięki bogatemu składowi witaminowo-mineralnemu kiwi ma właściwości lecznicze i dobroczynne dla kobiecego i męskiego organizmu. Aby zauważyć pozytywny wpływ owoców na zdrowie, wystarczy zjeść kilka owoców kiwi dziennie.
Lecznicze i dobroczynne działanie kiwi na organizm przejawia się w następujący sposób:
- 1 Kości zostają wzmocnione, poprawia się funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego.
- 2 Wzorzec snu zostaje znormalizowany, bezsenność znika. Wydłuża się czas głębokiego snu, osoba szybciej zasypia.
- 3 Poprawia pracę układu krążenia i wzmacnia mięsień sercowy. Dzięki nasionom (dołkom) kiwi zmniejsza się prawdopodobieństwo rozwoju niedokrwienia serca, a także udaru. Ponadto kiwi nadaje się do zapobiegania nadciśnieniu.
- 4 Wzmacnia układ nerwowy. Uważa się, że owoc pomaga w leczeniu chorób takich jak autyzm.
- 5 Poprawia pracę narządów wzroku, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób oczu.
- 6 Zmniejsza ryzyko rozwoju astmy i objawów, takich jak duszność i świszczący oddech. Dodatkowo jagoda łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych.
- 7 Poprawia pracę układu pokarmowego. Eliminowane są objawy chorób, takich jak zespół drażliwego żołądka, biegunka, zaparcia, wzdęcia, którym towarzyszą bolesne odczucia. Systematyczne stosowanie kiwi pomaga przyśpieszyć metabolizm i poprawić trawienie.
- 8 Regulowana jest praca układu moczowego, dzięki czemu usuwane są kamienie z nerek i zapobiega się ich ponownemu powstawaniu.
- 9 Zwiększa męską potencję. Owoc jest uważany za środek profilaktyczny przeciwko erekcji i innym zaburzeniom seksualnym.
- 10 Wzmacnia odporność.
- 11 Zwiększa wytrzymałość i wydajność.
Kiwi jest często używany przez kobiety do celów kosmetycznych. Na jego podstawie powstają maski na twarz i mieszki włosowe.
Ze względu na dużą ilość witaminy C w składzie owoc działa profilaktycznie przeciwko przeziębieniom i chorobom wirusowym.
Uwaga: jeśli zjesz kiwi na pusty żołądek, nasycisz organizm energią i wigorem na kilka godzin wcześniej.
Korzyści z kiwi ze skórą
Skórka kiwi jest nie mniej przydatna niż miąższ owocowy. Zawiera dużo błonnika i innych korzystnych związków.
Korzyści z owoców ze skórką są następujące:
- poprawia się praca przewodu pokarmowego, jelita są oczyszczane dzięki łagodnemu działaniu przeczyszczającemu;
- zapobiega się rozwojowi bakterii chorobotwórczych w jelicie;
- przy zastosowaniu zewnętrznym przyspiesza proces gojenia płytkich ran na ciele;
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry;
- organizm jest nasycony witaminami i minerałami.
Dodatkowo peeling kiwi może być stosowany samodzielnie jako maska na twarz.
Przed zjedzeniem kiwi w skórce owoce należy dokładnie umyć i wytrzeć suchym ręcznikiem kuchennym.
korzyści zdrowotne soku
Systematyczne stosowanie świeżo wyciśniętego soku z kiwi przyspiesza proces spalania tłuszczów tworzących się na ściankach naczyń krwionośnych, co zwiększa ryzyko powstawania zakrzepów krwi.
Korzyści płynące z soku dla zdrowia człowieka są następujące:
- poprawia pracę układu pokarmowego;
- zmniejsza ryzyko kamieni nerkowych;
- zmniejszyć ból w reumatyzmie;
- spowolnienie procesu siwienia włosów;
- zmęczenie jest zmniejszone;
- zwiększona aktywność mózgu;
- zmniejsza się ryzyko rozwoju guzów nowotworowych;
- zwiększona aktywność fizyczna;
- obniża się poziom cukru we krwi;
- krew zostaje oczyszczona i poprawia się jej skład.
Świeżo wyciskany sok polecany jest osobom z cukrzycą, sportowcom oraz dziewczynom, które chcą schudnąć. Ponadto systematyczne stosowanie owoców i soku z nich poprawia samopoczucie i ma pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia.
Korzyści z suszonego kiwi dla ludzi
Suszony/peklowany owoc kiwi jest źródłem witaminy C, żelaza, magnezu, wapnia, cynku i błonnika. Korzyści płynące z umiarkowanego spożycia suszonych owoców bez cukru (30-40 g dziennie) są następujące:
- poprawia pracę jelit, zapobiega zaparciom i niweluje objawy jelita drażliwego;
- usuwa stan zapalny dziąseł;
- kości są wzmocnione;
- poprawia się stan skóry (znikają ciemne i pigmentowe plamy, utrzymuje się równowaga wodno-tłuszczowa);
- poprawia się nastrój;
- praca mózgu jest wzmocniona;
- znikają oznaki depresji;
- zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka;
- zwiększona wrażliwość komórek na insulinę ;
- obniża poziom złego cholesterolu.
Dodatkowo przy pomocy suszonego kiwi można wzmocnić mięsień sercowy, poprawić wzrok i oczyścić organizm z toksyn.
Naturalne suszone owoce, na których nie ma cukrowej skorupki, przynoszą korzyści organizmowi. Owoce kandyzowane nie są użytecznymi produktami.
Korzyści z nasion kiwi
Kiwi zaleca się spożywać w całości wraz z kośćmi, ponieważ zawierają dużo błonnika, który poprawia pracę przewodu pokarmowego. Olejek powstaje z nasion, których zalety są nie tylko kosmetyczne, ale i lecznicze, ponieważ zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
W kosmetyce olej z nasion kiwi stosowany jest do odmładzania, napinania i poprawiania elastyczności skóry. Olejek łagodzi objawy żylaków, likwiduje zaczerwienienia i bóle po oparzeniach, łagodzi trądzik, suchość i podrażnienia skóry.
W celach leczniczych olejek stosowany jest w łagodzeniu stanów zapalnych w chorobach skóry, takich jak łuszczyca, egzema i zapalenie skóry.
Z dodatkiem olejku tworzą naturalną odżywkę do włosów, która przywróci siłę mieszkom włosowym.
Kiwi na odchudzanie
Ponieważ kiwi zawiera karnitynę (naturalny spalacz tłuszczu) i błonnik, owoc ten skutecznie pozbywa się nadwagi. Kiwi są często podawane w dni postu (raz w tygodniu), ponieważ ich włóknista struktura pomaga kontrolować apetyt i ograniczać głód.
Kiwi można spożywać zarówno rano na czczo, jak i wieczorem przed snem, aby przyspieszyć metabolizm i oczyścić jelita. Diety z owocami pomagają radzić sobie z przejadaniem się, które często pojawia się z powodu braku cynku w organizmie.
Zalecana dzienna porcja spożycia kiwi w dzień postu to 4-6 owoców. Można też wypić do 1,5 litra niskotłuszczowego kefiru lub jogurtu naturalnego .
Wieczorem można zjeść sałatkę z kiwi z jabłkiem i sokiem z cytryny lub wypić jogurt ze świeżymi owocami, ubijany blenderem.
Przeciwwskazania i szkody
Stosowanie suszonych i świeżych owoców na zapalenie żołądka i wrzody żołądka w ostrej fazie może być szkodliwe dla zdrowia. Nadmierne spożycie kiwi (suszone owoce 30-40 g, świeże 1-2 sztuki dziennie) obfituje w obrzęk, wysypkę, nudności, swędzenie i niestrawność.
Przeciwwskazania do stosowania są następujące:
- zwiększona kwasowość;
- reakcja alergiczna na witaminę C;
- indywidualna nietolerancja.
Przejadanie się suszonymi owocami może prowadzić do przybierania na wadze ze względu na wysoką zawartość kalorii. A nadużywanie kandyzowanych owoców prowadzi do otyłości.