Kiwi – korzyści i szkody owocu, skład i zawartość kalorii

kiwi połówki w talerzu, truskawki w tle

Udział:

Kiwi to niskokaloryczny owoc, którego skład jest bogaty w mikro- i makroelementy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Owoc ma dobroczynne i lecznicze właściwości dla zdrowia mężczyzn i kobiet. Dodanie kiwi do diety jest zalecane dla osób chcących schudnąć, gdyż owoc ma właściwości spalające tłuszcz. Produkt nadaje się również do żywienia sportowców. Ponadto owoce są wykorzystywane w kosmetyce, a nie tylko ich miąższ, ale także skórka z sokiem.

Olej kosmetyczny wytwarzany jest z nasion kiwi, które dodaje się do kremów i balsamów oraz stosuje w leczeniu chorób skóry. Dla organizmu pożyteczne są nie tylko świeże owoce w skórce, ale także suszone kiwi (bez cukru).

Skład i kalorie

Świeże i suszone kiwi są bogate w składniki odżywcze i odżywcze, w tym witaminę C, wapń, kwas foliowy, przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega-3. Zawartość kalorii świeżego kiwi w skórce na 100 g wynosi 47 kcal, bez skórki – 40 kcal, owoce suszone (suszone/suszone kiwi bez cukru) – 303,3 kcal, owoce kandyzowane – 341,2 kcal. Średnia zawartość kalorii 1 szt. wynosi 78 kcal.

Wartość odżywcza świeżych owoców kiwi w skórce na 100 g:

  • tłuszcze – 0,4 g;
  • białka – 0,8 g;
  • węglowodany – 8,1 g;
  • woda – 83,8 g;
  • błonnik pokarmowy – 3,8 g;
  • popiół – 0,6 g;
  • kwasy organiczne – 2,5 g.

Stosunek BJU świeżych owoców wynosi 1 / 0,5 / 10,1, suszonych – odpowiednio 0,2 / 15,2 / 14,3 na 100 g.

Do żywienia dietetycznego zaleca się stosowanie świeżego kiwi, ale nie więcej niż dwa owoce dziennie lub suszonego bez cukru (możliwe ze skórką) – 3-5 szt. Owoce kandyzowane, w przeciwieństwie do owoców suszonych, to owoce kandyzowane, które bardziej przypominają zwykłe słodycze, więc nie nadają się do uprawiania sportu, zdrowego i prawidłowego odżywiania.

Tabela składu chemicznego owoców kiwi na 100 g:

Nazwa substancji zawartość w owocach
Miedź, mg 0,13
Aluminium, mg 0,815
Żelazo, mg 0,8
Stront, mg 0,121
jod, mcg 0,2
fluor, mcg 14
bor, mg 0,1
Potas, mg 300
Siarka, mg 11,4
Wapń, mg 40
Fosfor, mg 34
Sód, mg 5
Magnez, mg 25
chlor, mg 47
Krzem, mg trzynaście
Witamina A , mcg 15
Kwas askorbinowy , mg 180
Cholina , mg 7,8
Witamina B9 , mcg 25
Witamina PP, mg 0,5
Witamina K, mcg 40,3
Witamina E, mg 0,3
Witamina B2 , mg 0,04

Dodatkowo skład jagód zawiera skrobię w ilości 0,3 g oraz disacharydy – 7,8 g, kwasy tłuszczowe nasycone – 0,1 g oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-6 – 0,25 g i omega- 3 – 0,04 g na 100 g.

Właściwości lecznicze i dobroczynne dla organizmu

Dzięki bogatemu składowi witaminowo-mineralnemu kiwi ma właściwości lecznicze i dobroczynne dla kobiecego i męskiego organizmu. Aby zauważyć pozytywny wpływ owoców na zdrowie, wystarczy zjeść kilka owoców kiwi dziennie.

Lecznicze i dobroczynne działanie kiwi na organizm przejawia się w następujący sposób:

  1. 1 Kości zostają wzmocnione, poprawia się funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego.
  2. 2 Wzorzec snu zostaje znormalizowany, bezsenność znika. Wydłuża się czas głębokiego snu, osoba szybciej zasypia.
  3. 3 Poprawia pracę układu krążenia i wzmacnia mięsień sercowy. Dzięki nasionom (dołkom) kiwi zmniejsza się prawdopodobieństwo rozwoju niedokrwienia serca, a także udaru. Ponadto kiwi nadaje się do zapobiegania nadciśnieniu.
  4. 4 Wzmacnia układ nerwowy. Uważa się, że owoc pomaga w leczeniu chorób takich jak autyzm.
  5. 5 Poprawia pracę narządów wzroku, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób oczu.
  6. 6 Zmniejsza ryzyko rozwoju astmy i objawów, takich jak duszność i świszczący oddech. Dodatkowo jagoda łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych.
  7. 7 Poprawia pracę układu pokarmowego. Eliminowane są objawy chorób, takich jak zespół drażliwego żołądka, biegunka, zaparcia, wzdęcia, którym towarzyszą bolesne odczucia. Systematyczne stosowanie kiwi pomaga przyśpieszyć metabolizm i poprawić trawienie.
  8. 8 Regulowana jest praca układu moczowego, dzięki czemu usuwane są kamienie z nerek i zapobiega się ich ponownemu powstawaniu.
  9. 9 Zwiększa męską potencję. Owoc jest uważany za środek profilaktyczny przeciwko erekcji i innym zaburzeniom seksualnym.
  10. 10 Wzmacnia odporność.
  11. 11 Zwiększa wytrzymałość i wydajność.

Kiwi jest często używany przez kobiety do celów kosmetycznych. Na jego podstawie powstają maski na twarz i mieszki włosowe.

Ze względu na dużą ilość witaminy C w składzie owoc działa profilaktycznie przeciwko przeziębieniom i chorobom wirusowym.

Uwaga: jeśli zjesz kiwi na pusty żołądek, nasycisz organizm energią i wigorem na kilka godzin wcześniej.

Korzyści z kiwi ze skórą

Skórka kiwi jest nie mniej przydatna niż miąższ owocowy. Zawiera dużo błonnika i innych korzystnych związków.

Korzyści z owoców ze skórką są następujące:

  • poprawia się praca przewodu pokarmowego, jelita są oczyszczane dzięki łagodnemu działaniu przeczyszczającemu;
  • zapobiega się rozwojowi bakterii chorobotwórczych w jelicie;
  • przy zastosowaniu zewnętrznym przyspiesza proces gojenia płytkich ran na ciele;
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry;
  • organizm jest nasycony witaminami i minerałami.

Dodatkowo peeling kiwi może być stosowany samodzielnie jako maska ​​na twarz.

Przed zjedzeniem kiwi w skórce owoce należy dokładnie umyć i wytrzeć suchym ręcznikiem kuchennym.

korzyści zdrowotne soku

Systematyczne stosowanie świeżo wyciśniętego soku z kiwi przyspiesza proces spalania tłuszczów tworzących się na ściankach naczyń krwionośnych, co zwiększa ryzyko powstawania zakrzepów krwi.

Korzyści płynące z soku dla zdrowia człowieka są następujące:

  • poprawia pracę układu pokarmowego;
  • zmniejsza ryzyko kamieni nerkowych;
  • zmniejszyć ból w reumatyzmie;
  • spowolnienie procesu siwienia włosów;
  • zmęczenie jest zmniejszone;
  • zwiększona aktywność mózgu;
  • zmniejsza się ryzyko rozwoju guzów nowotworowych;
  • zwiększona aktywność fizyczna;
  • obniża się poziom cukru we krwi;
  • krew zostaje oczyszczona i poprawia się jej skład.

Świeżo wyciskany sok polecany jest osobom z cukrzycą, sportowcom oraz dziewczynom, które chcą schudnąć. Ponadto systematyczne stosowanie owoców i soku z nich poprawia samopoczucie i ma pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia.

dwie szklanki z sokiem kiwi i kanalikami

Korzyści z suszonego kiwi dla ludzi

Suszony/peklowany owoc kiwi jest źródłem witaminy C, żelaza, magnezu, wapnia, cynku i błonnika. Korzyści płynące z umiarkowanego spożycia suszonych owoców bez cukru (30-40 g dziennie) są następujące:

  • poprawia pracę jelit, zapobiega zaparciom i niweluje objawy jelita drażliwego;
  • usuwa stan zapalny dziąseł;
  • kości są wzmocnione;
  • poprawia się stan skóry (znikają ciemne i pigmentowe plamy, utrzymuje się równowaga wodno-tłuszczowa);
  • poprawia się nastrój;
  • praca mózgu jest wzmocniona;
  • znikają oznaki depresji;
  • zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka;
  • zwiększona wrażliwość komórek na insulinę ;
  • obniża poziom złego cholesterolu.

Dodatkowo przy pomocy suszonego kiwi można wzmocnić mięsień sercowy, poprawić wzrok i oczyścić organizm z toksyn.

Naturalne suszone owoce, na których nie ma cukrowej skorupki, przynoszą korzyści organizmowi. Owoce kandyzowane nie są użytecznymi produktami.

Korzyści z nasion kiwi

Kiwi zaleca się spożywać w całości wraz z kośćmi, ponieważ zawierają dużo błonnika, który poprawia pracę przewodu pokarmowego. Olejek powstaje z nasion, których zalety są nie tylko kosmetyczne, ale i lecznicze, ponieważ zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych.

W kosmetyce olej z nasion kiwi stosowany jest do odmładzania, napinania i poprawiania elastyczności skóry. Olejek łagodzi objawy żylaków, likwiduje zaczerwienienia i bóle po oparzeniach, łagodzi trądzik, suchość i podrażnienia skóry.

W celach leczniczych olejek stosowany jest w łagodzeniu stanów zapalnych w chorobach skóry, takich jak łuszczyca, egzema i zapalenie skóry.

Z dodatkiem olejku tworzą naturalną odżywkę do włosów, która przywróci siłę mieszkom włosowym.

Kiwi na odchudzanie

Ponieważ kiwi zawiera karnitynę (naturalny spalacz tłuszczu) i błonnik, owoc ten skutecznie pozbywa się nadwagi. Kiwi są często podawane w dni postu (raz w tygodniu), ponieważ ich włóknista struktura pomaga kontrolować apetyt i ograniczać głód.

Kiwi można spożywać zarówno rano na czczo, jak i wieczorem przed snem, aby przyspieszyć metabolizm i oczyścić jelita. Diety z owocami pomagają radzić sobie z przejadaniem się, które często pojawia się z powodu braku cynku w organizmie.

Zalecana dzienna porcja spożycia kiwi w dzień postu to 4-6 owoców. Można też wypić do 1,5 litra niskotłuszczowego kefiru lub jogurtu naturalnego .

Wieczorem można zjeść sałatkę z kiwi z jabłkiem i sokiem z cytryny lub wypić jogurt ze świeżymi owocami, ubijany blenderem.

Przeciwwskazania i szkody

Stosowanie suszonych i świeżych owoców na zapalenie żołądka i wrzody żołądka w ostrej fazie może być szkodliwe dla zdrowia. Nadmierne spożycie kiwi (suszone owoce 30-40 g, świeże 1-2 sztuki dziennie) obfituje w obrzęk, wysypkę, nudności, swędzenie i niestrawność.

Przeciwwskazania do stosowania są następujące:

  • zwiększona kwasowość;
  • reakcja alergiczna na witaminę C;
  • indywidualna nietolerancja.

Przejadanie się suszonymi owocami może prowadzić do przybierania na wadze ze względu na wysoką zawartość kalorii. A nadużywanie kandyzowanych owoców prowadzi do otyłości.

Anna Wagner

Edytor serwisu

Rate author
Poradnik Ogrodniczy