Jakie witaminy zawiera granat

Jakie witaminy zawiera granat

Skład chemiczny granatu zawiera 15 aminokwasów, z których nie można nadal znaleźć w mięsie. Dlatego owoce są tak atrakcyjne dla wegetarian. Owoc zawiera również cukry proste (glukozę i fruktozę), kwasy polec i fenolokarboksylowe, steroidy, fitoncydy i pektyny. Ale jest szczególnie znany z dużej ilości witamin i minerałów.

 

 

Tabela zawartości witamin i minerałów w granacie
Nazwa przedmiotu Ilość, mg
Witamina A 0,005
Witamina B 1 0,04
Witamina B 2 0,01
Witamina B 3 0.5
Witamina B 5 0.5
Witamina B 6 0.5
Witamina B 12 0,02
Witamina C. cztery
Witamina E. 0,4
Potas 150
Wapń droga
Fosfor 8
Magnez 2
Darń 2
Żelazo jeden

Korzystne cechy

Korzystne właściwości granatu wynikają z zawartych w jego składzie substancji biologicznie czynnych. Cenne walory posiada nie tylko ziarno owocu, ale także skórka. Ich właściwości antyseptyczne pomagają zwalczać wiele chorób. Regularne spożywanie granatu poprawia trawienie i kondycję skóry, przyspiesza porost włosów oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Dzięki dużej zawartości witaminy C szkliwo zębów zostaje wzmocnione, a stan dziąseł zostaje normalizowany. Witaminy z grupy B pomagają poprawić pamięć i aparat przedsionkowy, zwiększają wydolność. Za pomocą B 6 i B 12 normalizuje się metabolizm węglowodanów i funkcjonalność układu nerwowego. Wysoka zawartość aminokwasów korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Egzotyczny owoc zapobiega rozwojowi zaćmy i cukrzycy, usuwa nadmiar cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Granat jest szczególnie przydatny w przypadku anemii.

Ze skórki granatu można przygotować proszek do leczenia zapalenia jelit, pęknięć, otarć, zadrapań i innych zmian skórnych. Aby to zrobić, jest suszony i ubijany. Nie mniej przydatny w granacie jest biały film, który oddziela ziarna od skórki. Jest suszony i miażdżony na herbatę, aby ustabilizować układ nerwowy i poprawić sen. Antocyjany zawarte w granacie niszczą enzymy, które powodują mętnienie soczewki, poprawiają widzenie i pomagają leczyć ślepotę nocną.

Ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów granat jest przydatny przy anemii, niskiej odporności, chorobach układu sercowo-naczyniowego.

Samo drzewo granatu ma przydatne właściwości. Kora rośliny zawiera garbniki o działaniu dezynfekującym. Zgnieciona kora granatu pomaga pozbyć się pałeczek jelitowych, gruźliczych i czerwonki. A sporządzony z niego napar jest stosowany jako środek antyseptyczny w leczeniu chorób zakaźnych.

Pestki granatu są dobre dla kobiet w ciąży, ponieważ zawierają dużo oksytocyny. Pomagają zmniejszyć objawy zatrucia i groźby poronienia, nasycają krew żelazem i syntetyzują hemoglobinę. Granat jest przydatny do przywracania poziomu hormonów po porodzie.

Sok z granata

 

Aby uzyskać maksymalne korzyści, eksperci medyczni zalecają przygotowanie soku z granatów. Przydatne właściwości zachowuje się tylko w świeżo wyciśniętym napoju, produkt sklepowy praktycznie nie zawiera składników leczniczych.

Sok z granatów pomaga oczyścić organizm i normalizuje trawienie. Dlatego dietetycy zalecają spożywanie napoju po świątecznych ucztach. Sok z granatów poprawia apetyt, zwiększa poziom hemoglobiny i zmniejsza objawy chorób układu oddechowego. Należy pić na skazę, kaszel, ból gardła, szkorbut i dolegliwości żołądkowe. Za pomocą napoju możesz znormalizować ciśnienie krwi, poprawić funkcjonowanie nerek, wątroby i płuc.

Systematyczne stosowanie świeżego soku korzystnie wpływa na pracę serca. Oczyszcza naczynia krwionośne, usuwa cholesterol, toksyny i inne szkodliwe substancje. Lekarze zalecają ten napój na żylaki, zakrzepowe zapalenie żył, zakrzepicę i miażdżycę.

Picie soku z granatów uważane jest za szczególnie przydatne w okresie jesienno-wiosennym, kiedy organizm jest osłabiony i cierpi na brak witamin i minerałów. Na przykład brak żelaza może wywołać rozwój anemii. W takim przypadku 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomoże zwiększyć poziom hemoglobiny.

Świeży granat jest niezbędny przy biegunce. Jeśli inne soki owocowe powodują przerzedzenie stolca, przeciwnie, napój rubinowy ma właściwości ściągające i normalizuje pracę jelit. Pektyna wchodząca w skład owocu nie pozwala na wypłukiwanie użytecznych substancji i reguluje strukturę kału. Aby zapobiec biegunce, zaleca się wypić 0,5 szklanki soku 30 minut przed posiłkiem.

Przeciwwskazania

Nie zaleca się stosowania granatu w chorobach żołądka, woreczka żółciowego i wątroby. Dotyczy to zwłaszcza soku z granatów, ponieważ stężenie w nim kwasów jest wyższe niż w ziarnach.

Nasion granatu nie należy stosować na zapalenie trzustki i inne choroby żołądkowo-jelitowe. Owoce karmione piersią mogą wywoływać reakcje alergiczne u dziecka. Z tego samego powodu granat powinien być używany ostrożnie przez alergików i osoby z jego indywidualną nietolerancją.

Nie zaleca się podawania soku z granatów dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Napój zawiera dużo kwasów, więc może powodować problemy z przewodem pokarmowym. W przypadku dzieci lepiej jest rozcieńczyć świeży granat wodą. Podczas używania należy monitorować dawkowanie i pić nie więcej niż 0,5 szklanki napoju na raz. Przekroczenie normy może powodować dyskomfort w żołądku lub wysypkę skórną. Duża ilość napoju jest szkodliwa dla szkliwa zębów. Stosowanie soku jest przeciwwskazane w przypadku problemów z dziąsłami i jamą ustną (wrzody i rany).

Ze skórką owocu należy również zachować szczególną ostrożność. Zawiera pelletierin, alkaloidy i izopelletierin, które mają właściwości toksyczne.

Granat to zdrowy owoc dla organizmu. Jego skład chemiczny pomaga poprawić stan zdrowia, uzupełnia zapasy niezbędnych pierwiastków śladowych i wzmacnia układ odpornościowy. Jednak we wszystkim należy przestrzegać miary. Przed wprowadzeniem produktu do diety ważne jest zapoznanie się z przeciwwskazaniami i stosowanie go w rozsądnych ilościach.

Anna Wagner

Edytor serwisu

Rate author
Poradnik Ogrodniczy