Jak wyhodować sałatkę z nasion: jak kiełkuje

Sałata (łac. Lactúca satíva – w pasie Siana sałata) jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Istnieje ogromna liczba jego odmian, które różnią się różnymi cechami:

  • region dopuszczenia do uprawy;
  • terminy dojrzewania;
  • kształt i kolor liści;
  • smak;
  • wielkość rośliny;
  • optymalne warunki wzrostu itp.
  • Ponadto można go warunkowo podzielić na trzy główne typy:

  • liściaste (to znaczy w procesie wzrostu powstaje rozeta z liśćmi);
  • kapusta (liście ściśle przylegają do siebie, tworząc główkę kapusty);
  • łodyga (szparagi).
  • Ogrodnik się przyda: najlepsze odmiany sałaty

    Przy wyborze kultury należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej zdolność przystosowania się do uprawy w określonych warunkach klimatycznych. Pomimo tego, że jest to roślina dość mrozoodporna i nie jest dla niej straszny spadek temperatury do -3 … -5 C, przy przedłużających się lub silniejszych powtarzających się przymrozkach przestaje się rozwijać i może umrzeć.

    Ważne jest również, aby skupić się na tym, ile sałaty rośnie i sadzić ją na otwartym lub chronionym gruncie w odpowiednim czasie. Sadzonki potrzebują czasu i warunków, aby wyrosnąć na pełnowartościowe warzywo. Jeśli roślina odbierze ciepło słoneczne lub inne zasoby, jest mało prawdopodobne, aby miało to sens.

    Aby uprawiać sałatę na swojej działce, możesz skupić się na odmianach dopuszczonych do uprawy we wszystkich regionach. Najpopularniejsze z nich to:

    NazwaWidokTermin dojrzewaniaKolorRozmiar (wysokość / średnica, cm)Berlin żółtyKochannyŚrodek sezonuZielonkawożółte25/30Góra lodowaKochannyWczesne dojrzałeJasny szmaragd23/30Odessa kucheryavetsPół-kapustaŚrednio późnoJasnozielony25/32GejzerPół-kapustaŚrodek sezonuZielony25/30Lollo RossaArkuszŚrodek sezonuCiemno czerwony20/30RomainePół-kapustaŚrodek sezonuSzmaragd30/20KoralArkuszPóźne dojrzewanieCiemnozielony z fioletową obwódką20/45Królewska ucztaPół-kapustaWczesne dojrzałeJasnozielony z bordowymi plamami28/20

    Przygotowanie materiału do sadzenia

    Ponieważ sezon wegetacyjny, w zależności od odmiany, wynosi 25-70 dni, można go uprawiać przez cały sezon. Nasiona wysiewa się bezpośrednio w ziemię lub wykorzystuje do przygotowania sadzonek. Druga opcja pozwala uzyskać najwcześniejsze zbiory i będzie odpowiednia dla regionów, w których zimowe mrozy trwają wystarczająco długo.

    Aby wyhodować sałatkę z nasion, materiał do sadzenia należy kupić od zaufanych dostawców. Zmniejszy to prawdopodobieństwo otrzymania nasion złej jakości lub niewłaściwej odmiany. Nasiona należy posortować, a okazy uszkodzone wizualnie usunąć. Przed sadzeniem należy je namoczyć w wodzie na 24 godziny. W ten sposób można poprawić kiełkowanie.

    W celu szybkiego kiełkowania nasiona są traktowane stymulantami wzrostu, które są sprzedawane w szerokiej gamie w sklepach ogrodniczych.

    Rosnące sadzonki

    Do przygotowania sadzonek stosuje się pojemniki do siewu ogólnego (skrzynki) lub indywidualnego (kasety). Pojemniki wypełnione są żyzną glebą o neutralnej kwasowości. Podłoże można kupić gotowe lub wykonane samodzielnie, mieszając nawozy organiczne z ziemią ogrodową i torfem w stosunku 1: 2: 1 i dodając trochę popiołu drzewnego.

    Wskazówki: Przygotowanie gleby do sadzonek

    Podczas samodzielnego przygotowywania mieszanki gleby należy ją traktować nadmanganianem potasu lub innym środkiem dezynfekującym.

    Wcześniej podłoże jest dobrze nawilżone wodą. Jednak bezpośrednio przed sadzeniem powinien być umiarkowanie wilgotny. W glebie wykonuje się małe rowki lub otwory o głębokości 2 cm, w których umieszcza się nasiona i przykrywa je ziemią, której warstwa wynosi 1 cm. ).

    Sałatka rośnie w 4-5 dni. Po pojawieniu się kiełków folię usuwa się, a pojemnik umieszcza się na dobrze oświetlonym parapecie. Już po około 7-10 dniach roślina będzie miała liście liścienie. Nie musisz nurkować z sadzonkami. Wystarczy go rozrzedzić w fazie rozwoju dwóch prawdziwych liści. Będzie gotowy do przesadzenia w ziemię po pojawieniu się dwóch lub trzech par prawdziwych liści. W zależności od odmiany, czasu dojrzewania i warunków zewnętrznych może to nastąpić w ciągu 2-3 tygodni.

    W przypadku braku słońca sadzonki powinny być oświetlone specjalnymi lampami.

    Daty lądowania

    Sałatę można sadzić na zewnątrz lub w pomieszczeniach. Wybór miejsca sadzenia młodej rośliny – w łóżkach lub w szklarni, zależy od obszaru, w którym rośnie. Na północnych szerokościach geograficznych wczesne zbiory można uzyskać tylko w szklarni, a na południu nasiona sadzi się bezpośrednio w ziemi.

    Hodowla jest sadzona przez cały czas, gdy na dworze jest ciepło (czyli od wiosny do jesieni). Zaleca się to robić w odstępach 2 tygodni. W takim przypadku będziesz mógł cieszyć się świeżymi ziołami przez cały sezon. Pierwsze sadzenie odbywa się w kwietniu-maju, kiedy minęło zagrożenie silnymi nocnymi przymrozkami. Możesz sadzić rośliny w szklarniach jeszcze wcześniej. Jeśli jednak na zewnątrz jest zimno, pomieszczenie należy ogrzać.

    Jak sadzić sałatkę w otwartym terenie z nasionami

    Należy również mieć na uwadze, że niektóre odmiany charakteryzują się wydłużonym okresem dojrzałości technicznej. Takie odmiany nazywane są odłamkami. Oznacza to, że liście mogą zostać oderwane od wylotu w miarę dojrzewania. W tym samym czasie nowe pędy nadal rozwijają się w środku buszu. Inna odmiana nazywa się odcięciem. W tym przypadku warzywo jest cięte po całkowitym uformowaniu. Zwykle gatunki głowy określane są jako cięte.

    Przygotowanie terenu i sadzenie w ziemi

    Miejsce na sałatkę należy przeznaczyć w dobrze oświetlonym słońcem miejscu, osłoniętym od północnego wiatru. Ziemia pod uprawę powinna być żyzna, luźna i mieć neutralną kwasowość. Lepiej ugotować go jesienią, wtedy będzie miał czas na „zaparzenie” i będzie produktywny. W trakcie prac jesiennych na miejscu usuwa się resztki roślin, dobrze wykopuje się glebę i dodaje kompost (lub humus) i nawozy mineralne.

    Najlepsze prekursory sałatek to:

  • wczesne i kalafiorowe;
  • ogórki i dynia;
  • cebula i czosnek;
  • rośliny strączkowe.
  • Nie zaleca się sadzenia roślin w miejscu, w którym rosła kapusta odmian średnich lub późnych, marchew i rzepa.

    Aby nie popełniać błędów, sprawdź tabelę zgodności upraw w łóżkach

    Sadząc sałatę nie w rzędach, ale punktowo między innymi kulturami, może stać się doskonałym elementem projektowania krajobrazu. Dobrymi sąsiadami będą dla niego buraki, pomidory, wczesne ziemniaki, papryka, mięta i bazylia. Można go również sadzić na rabacie kwiatowym tuż obok kwiatów ogrodowych.

    Jeśli sałatka zostanie natychmiast posadzona w ziemi z nasionami, lepiej wymieszać ją z piaskiem rzecznym. Pozwoli to uniknąć zbyt ciasnego dopasowania. Wysiew odbywa się w płytkich rowkach, które wykonuje się w rabacie ogrodowym co 10-15 cm, w przyszłości sadzonki będą musiały być przerzedzone.

    Jeśli sadzonki zostaną przesadzone, wzór sadzenia będzie zależał od wielkości dorosłej rośliny. Odmiany liściaste można sadzić w odległości 10-15 cm od siebie, odmiany główkowe – 23-28 cm.W tym przypadku odległość między rabatami będzie wynosić odpowiednio ok. 20 cm i 30 cm dla odmian liściowych i głowowych. W zależności od wielkości przyszłego gniazdka dopuszcza się jednoczesny wzrost 6-15 krzewów na 1 m2 odmian liściastych i 10 odmian kapusty.

    Sadzonki należy przenosić do dołków wraz z glinianą grudką, aby nie uszkodzić cienkich i delikatnych korzeni. Grudki ziemi nie należy całkowicie pogłębiać, ale pozostawić nad ziemią o 1/3. Zapobiegnie to gniciu spodu arkuszy. Na ostatnim etapie rośliny są podlewane.

    Jeśli przed sadzeniem pokryjesz ziemię ciemnym filmem, to w przyszłości znacznie zmniejszy to rozprzestrzenianie się chwastów.

    Opieka

    Podlewanie jest ważną manipulacją w uprawie i utrzymaniu sałaty. Glebę należy regularnie nawilżać, ponieważ roślina potrzebuje wystarczającej ilości wody do normalnego rozwoju. W tym samym czasie zbyt mokra gleba spowoduje pojawienie się zgnilizny i innych chorób. Średnia ilość wody wynosi 15-20 litrów (1,5-2 standardowe wiadra) na 1 m2. Częstotliwość zależy od warunków pogodowych. Podlewanie zalecane jest wieczorem, aby płyn lepiej nasycił ziemię.

    Kiedy główki kapusty są w pełni uformowane, podlewanie jest zmniejszone.

    Aby prawidłowo wyhodować sałatkę, potrzebuje regularnego poluzowywania gleby. Należy to zrobić tak, aby gleba „oddychała” i była dobrze nasycona wilgocią. Ponadto sucha, gęsta gleba jest optymalnym środowiskiem dla rozwoju wielu pasożytów. Ponadto chwasty należy usunąć na czas. Chwasty konkurują o składniki odżywcze i mogą przyczyniać się do rozmnażania się szkodliwych owadów.

    Posiłki wydawane są mniej więcej raz na dwa tygodnie. W tym celu stosuje się nawozy zawierające azot i potas, które stosuje się wraz z nawadnianiem. Możesz okresowo stosować płynne organiczne lub złożone nawozy mineralne.

    Kontrola szkodników i chorób

    Przy odpowiednim przygotowaniu miejsca, umiarkowanym podlewaniu i przestrzeganiu innych zasad techniki rolniczej, kultura nie zostanie dotknięta chorobami. Niemniej jednak zapobieganiem tak powszechnym chorobom „sałatkowym”, jak szara zgnilizna, czarna noga i mączniak prawdziwy, jest uprawa ziemi siarczanem miedzi. Zabieg należy przeprowadzić 2-3 tygodnie przed sadzeniem. W procesie przetwarzania środek stosuje się przy obliczaniu 5 litrów na 1 m2.

    Kiedy pojawią się pierwsze oznaki choroby (dziwne plamy na liściach i łodygach), należy natychmiast usunąć wylot, aby choroba się nie rozprzestrzeniła.

    Spośród szkodników najczęściej mszyce, pchły krzyżowe, ślimaki i drutowce atakują kulturę. Przeciw mszycom i pchłom najbezpieczniejszą i najskuteczniejszą metodą zwalczania jest odpowiednia pielęgnacja (podlewanie, pielenie, spulchnianie gleby). Pułapki zastawiane w pobliżu łóżek pomagają ślimakom i drutowcom. Ważne jest, aby na czas zebrać pasożyty z takich pułapek i zmienić przynętę.

    Podczas uprawy należy pamiętać, że koncentruje się w dużych ilościach szkodliwych substancji (azotany, trucizny itp.). W związku z tym nie można go traktować chemicznymi fungicydami i insektycydami. Dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na środki zapobiegawcze.

    Żniwa

    Sałatka jest uprawiana do spożycia na świeżo. Znakiem dojrzałości sałaty jest obecność 8-10 uformowanych liści. Główki kapusty należy zbierać dopiero wtedy, gdy osiągną wielkość charakterystyczną dla danej odmiany. Po pokrojeniu warzywo nie przechowuje się zbyt długo (szczególnie liściaste). Dlatego jest przechowywany w lodówce w zamykanym pojemniku na warzywa lub w plastikowej torbie. Ponadto liście są często wykopywane przez korzenie i przechowywane wraz z glinianą grudą. W takim przypadku warzywo można przechowywać do jednego tygodnia.

    Zbiór należy wykonać, zanim pojawi się strzałka. Ponieważ smak liści pogorszy się w przyszłości.

    Anna Wagner

    Edytor serwisu

    Rate author
    Poradnik Ogrodniczy