Marchew uprawiano jako uprawę rolną ponad 4 tysiące lat temu. Obecnie marchew jest uprawiana przez rolników na całym świecie, a hodowcy opracowują nowe odmiany, które będą najlepiej przystosowane do danego obszaru, będą miały dobry smak i będą dawały wysokie plony.
Około 300 odmian jest gromadzonych w samym rejestrze państwowym Federacji Rosyjskiej. A nawet więcej z nich istnieje na całym świecie. Dlatego wybór jest często trudny do dokonania. Aby bezproblemowo wyhodować marchewkę na swojej stronie, należy zwrócić uwagę na następujące cechy odmiany:
Rejestr państwowy zawiera kilka odmian uniwersalnych, które są dopuszczone do uprawy w wielu regionach (w tym w części centralnej, na Syberii i na Dalekim Wschodzie). Najbardziej znane z nich to:
Czas dojrzewania zbiorów Nazwa Wczesne (85-110 dni)Abaco;
Bangor;
Zabawa;
Marlinka;
Wielka ilość;
Napoli;
Topaz.Średni (110-125 dni)Altair;
Baltimore;
Vita Longa;
Witamina 6;
Losinoostrovskaya 13;
NIIOH 336;
Rogneda;
Fidra;
Mistrz.Późno (ponad 125 dni)Anastazja;
Bazylea;
Berlin;
Canterbury;
Kaskada;
Kupar;
Elegans.
Wczesne odmiany marchwi są bardziej odpowiednie do świeżego użytku i do przetwarzania (zamrażanie, konserwowanie itp.). Odmiany późno dojrzewające mają wyraźniejszy smak, wysoką zawartość cukru i nadają się do długotrwałego przechowywania.
Materiał do sadzenia
Aby wyhodować duże marchewki w ogrodzie, musisz wybrać wysokiej jakości materiał do sadzenia. Ta roślina jest obsadzona nasionami, które można kupić w sklepie ogrodniczym lub wyhodować z własnych zbiorów.
Marchew to roślina dwuletnia. W pierwszym roku dojrzewa roślina okopowa, w drugim pojawiają się nasiona. Aby zdobyć własne ziarno, nie musisz wykopywać części plonu i zostawiać go na zimę. Następnie wiosną wyrosną pędy z kwiatostanami (metoda ma zastosowanie w regionach o niezbyt ostrych zimach). Lub wczesną wiosną sadzi się w ziemi wykiełkowane rośliny okopowe. Kiedy duże brązowe parasole dojrzewają, są zrywane i pozostawiane do wyschnięcia w dobrze wentylowanym, suchym miejscu.
Podczas wzrostu kwiatostanów usuwa się małe kwiaty, które nie dadzą dobrych nasion. Można je suszyć i stosować jako przyprawę.
Uprawiając własny materiał do sadzenia, należy pamiętać, że należy do tego użyć tylko jednej odmiany. Jeśli np. Dwie odmiany „na nasiona” rosną na poletku obok siebie, zapylają się nawzajem. Rezultatem jest trzecia hybryda, której wynik jest trudny do przewidzenia.
Przed rozpoczęciem siewu materiał do sadzenia należy odrzucić i przetworzyć w celu lepszego kiełkowania. Odrzucenie odbywa się w następujący sposób:
Aby nasiona szybciej kiełkowały w glebie, należy je wykiełkować. Zabieg przeprowadza się 3-4 dni przed siewem. Wyrzucone nasiona rozprowadza się na płaskiej powierzchni przykrytej bawełnianą szmatką lub papierowym ręcznikiem. Przykryj od góry tym samym materiałem i zwilż butelką z rozpylaczem. Nawierzchnię umieszcza się w ciepłym miejscu (temperatura powietrza + 22 … + 24C) na kilka dni. Okresowo spryskiwać wodą, aby szmatka lub papier nie wyschły.
Aby przyspieszyć proces kiełkowania, dodatkowo stosuje się biostymulanty.
Kiełki pojawią się za 2-3 dni. Nasiona można następnie umieścić w ziemi. Jeśli pogoda nie pozwala na prowadzenie prac ogrodowych, nasiona można umieścić w lodówce na 1-2 dni w temperaturze t 0 … + 5 ° C.
Przygotowanie gleby
Jednym z sekretów uprawy marchwi w plenerze jest staranne przygotowanie plantacji od jesieni. Obróbkę gleby przeprowadza się po zakończeniu sezonu i zbiorach, czyli około października – początek listopada.
Marchew uwielbia żyzną, luźną glebę, która szybko się nagrzewa i jest nasycona tlenem. Jednak nawozy organiczne (humus lub kompost) należy stosować ostrożnie. Zaleca się sadzenie marchwi w drugim roku po nawożeniu na tym stanowisku. Jeśli gleba jest bardzo uboga, do kopania można stosować nawozy organiczne w ilości 3-4 kg na 1 m2 ziemi, ale należy to zrobić dopiero jesienią.
Nie zaleca się sadzenia roślin okopowych w tym samym miejscu przez kilka lat z rzędu. Najlepszymi poprzednikami tej kultury będą cebula, ogórki, cukinia, dynia, kapusta, ziemniaki. Nie siej go na obszarze, na którym rosły buraki.
Przygotowanie terenu do sadzenia jesienią wygląda następująco:
Wiosenne przygotowanie gleby do sadzenia rozpoczyna się około 1,5 tygodnia przed siewem. W razie potrzeby możesz użyć nawozów mineralnych w małych dawkach:
Po wykonaniu opatrunków mineralnych miejsce wykopuje się na głębokość co najmniej 15 cm.
Do dezynfekcji wczesną wiosną glebę traktuje się roztworem siarczanu miedzi (1 łyżka. Łyżka na wiadro wody).
Na dzień lub dwa przed siewem gleba jest dobrze spulchniona (wskazane jest użycie kultywatora), wyrównana grabiami i uformowana. Nasiona można umieszczać w rowkach (głębokość 2-3 cm) lub na wysokich redlinach (wysokość 15-20 cm). Optymalny rozstaw rzędów to 20 cm.
Lądowanie w ziemi
Marchew to rośliny odporne na zimno. Można ją sadzić wczesną wiosną, po rozgrzaniu wierzchniej warstwy gleby. Optymalny okres to połowa marca lub początek kwietnia, w zależności od strefy klimatycznej. Aby uzyskać wczesne zbiory, sadzenie zimowe odbywa się w połowie października – na początku listopada. Jednak ta metoda nie jest odpowiednia dla wszystkich regionów, ponieważ podczas ostrej zimy nasiona mogą zamarzać pomimo grubej warstwy materiału okrywowego.
Sekrety uprawy marchwi przed zimą
Możesz wybierać spośród kilku metod sadzenia marchwi:
Jak zapewnić sobie świeżą marchew wiosną: TOP-7 odmian do siewu zimowego
Ważny! Nie powtarzaj tych błędów w grządce marchwi.
Opieka
Aby uzyskać smaczne i słodkie warzywa korzeniowe, potrzebują wysokiej jakości opieki. Technologia rolnicza marchwi na osobistej działce obejmuje kilka obowiązkowych manipulacji:
Masz dość przerzedzania marchwi? Skuteczny sposób sadzenia marchwi!
Choroby i szkodniki
Głównym powodem pojawienia się chorób roślin i szkodników jest niewłaściwa pielęgnacja. Kultura zaczyna boleć na zaniedbanych łóżkach, porośniętych chwastami lub zbyt zagęszczonych nadmiarem lub brakiem wilgoci. Często marchew ma wpływ na białą, czarną lub suchą zgniliznę i bakteriozę. Spośród szkodników roślina jest często atakowana przez muchy marchewkowe i marchewkowe.
Aby uprawiać zdrowe i piękne marchewki, musisz przestrzegać zasad techniki rolniczej. A kiedy pojawią się pierwsze oznaki szkodliwych owadów lub chorób, posmaruj plantację środkami owadobójczymi i fungicydami. Jeśli infekcja nie jest zbyt obfita, będzie można poprawić sytuację za pomocą preparatów biologicznych. W przypadku dużego skażenia upraw stosuje się środki chemiczne.
Żniwny
Zbiór marchwi odbywa się w zależności od jej odmiany. Zwykle okres ten występuje na początku jesieni. Prześwietlenie roślin okopowych w ziemi nie jest tego warte, ponieważ zaczyna pękać i pogarsza ich smak. Zbiór jest pożądany w słoneczny dzień, wykonując drobne kopanie i wyciągając warzywo rękami. Ważne jest, aby kopać ostrożnie, aby nie uszkodzić roślin okopowych.
Żółte i powolne wierzchołki nie są oznaką dojrzałej rośliny okopowej. Sugeruje to, że roślina jest chora.
Zbiory są przechowywane w suchym, chłodnym pomieszczeniu w temperaturze od 0 do + 4 ° C. Dla lepszej jakości, owoce posypuje się piaskiem lub mieszanką piasku i wapna w proporcji 10: 1.