Jak uprawiać marchewki w ogrodzie: sekrety dużych zbiorów

Marchew uprawiano jako uprawę rolną ponad 4 tysiące lat temu. Obecnie marchew jest uprawiana przez rolników na całym świecie, a hodowcy opracowują nowe odmiany, które będą najlepiej przystosowane do danego obszaru, będą miały dobry smak i będą dawały wysokie plony.

Około 300 odmian jest gromadzonych w samym rejestrze państwowym Federacji Rosyjskiej. A nawet więcej z nich istnieje na całym świecie. Dlatego wybór jest często trudny do dokonania. Aby bezproblemowo wyhodować marchewkę na swojej stronie, należy zwrócić uwagę na następujące cechy odmiany:

  • zalecany region uprawy;
  • sezon wegetacyjny;
  • wymagania dotyczące gleb;
  • okres trwałości;
  • wygląd;
  • walory smakowe.
  • Rejestr państwowy zawiera kilka odmian uniwersalnych, które są dopuszczone do uprawy w wielu regionach (w tym w części centralnej, na Syberii i na Dalekim Wschodzie). Najbardziej znane z nich to:

    Czas dojrzewania zbiorów Nazwa Wczesne (85-110 dni)Abaco;
    Bangor;
    Zabawa;
    Marlinka;
    Wielka ilość;
    Napoli;
    Topaz.Średni (110-125 dni)Altair;
    Baltimore;
    Vita Longa;
    Witamina 6;
    Losinoostrovskaya 13;
    NIIOH 336;
    Rogneda;
    Fidra;
    Mistrz.Późno (ponad 125 dni)Anastazja;
    Bazylea;
    Berlin;
    Canterbury;
    Kaskada;
    Kupar;
    Elegans.

    Wczesne odmiany marchwi są bardziej odpowiednie do świeżego użytku i do przetwarzania (zamrażanie, konserwowanie itp.). Odmiany późno dojrzewające mają wyraźniejszy smak, wysoką zawartość cukru i nadają się do długotrwałego przechowywania.

    Materiał do sadzenia

    Aby wyhodować duże marchewki w ogrodzie, musisz wybrać wysokiej jakości materiał do sadzenia. Ta roślina jest obsadzona nasionami, które można kupić w sklepie ogrodniczym lub wyhodować z własnych zbiorów.

    Marchew to roślina dwuletnia. W pierwszym roku dojrzewa roślina okopowa, w drugim pojawiają się nasiona. Aby zdobyć własne ziarno, nie musisz wykopywać części plonu i zostawiać go na zimę. Następnie wiosną wyrosną pędy z kwiatostanami (metoda ma zastosowanie w regionach o niezbyt ostrych zimach). Lub wczesną wiosną sadzi się w ziemi wykiełkowane rośliny okopowe. Kiedy duże brązowe parasole dojrzewają, są zrywane i pozostawiane do wyschnięcia w dobrze wentylowanym, suchym miejscu.

    Podczas wzrostu kwiatostanów usuwa się małe kwiaty, które nie dadzą dobrych nasion. Można je suszyć i stosować jako przyprawę.

    Uprawiając własny materiał do sadzenia, należy pamiętać, że należy do tego użyć tylko jednej odmiany. Jeśli np. Dwie odmiany „na nasiona” rosną na poletku obok siebie, zapylają się nawzajem. Rezultatem jest trzecia hybryda, której wynik jest trudny do przewidzenia.

    Przed rozpoczęciem siewu materiał do sadzenia należy odrzucić i przetworzyć w celu lepszego kiełkowania. Odrzucenie odbywa się w następujący sposób:

  • Nasiona umieszcza się w pojemniku z ciepłą wodą i dobrze miesza.
  • Pozostaw na 4 godziny, a następnie spuść wodę z pływającymi pustymi nasionami.
  • Procedura jest powtarzana 2-3 razy.
  • Aby nasiona szybciej kiełkowały w glebie, należy je wykiełkować. Zabieg przeprowadza się 3-4 dni przed siewem. Wyrzucone nasiona rozprowadza się na płaskiej powierzchni przykrytej bawełnianą szmatką lub papierowym ręcznikiem. Przykryj od góry tym samym materiałem i zwilż butelką z rozpylaczem. Nawierzchnię umieszcza się w ciepłym miejscu (temperatura powietrza + 22 … + 24C) na kilka dni. Okresowo spryskiwać wodą, aby szmatka lub papier nie wyschły.

    Aby przyspieszyć proces kiełkowania, dodatkowo stosuje się biostymulanty.

    Kiełki pojawią się za 2-3 dni. Nasiona można następnie umieścić w ziemi. Jeśli pogoda nie pozwala na prowadzenie prac ogrodowych, nasiona można umieścić w lodówce na 1-2 dni w temperaturze t 0 … + 5 ° C.

    Przygotowanie gleby

    Jednym z sekretów uprawy marchwi w plenerze jest staranne przygotowanie plantacji od jesieni. Obróbkę gleby przeprowadza się po zakończeniu sezonu i zbiorach, czyli około października – początek listopada.

    Marchew uwielbia żyzną, luźną glebę, która szybko się nagrzewa i jest nasycona tlenem. Jednak nawozy organiczne (humus lub kompost) należy stosować ostrożnie. Zaleca się sadzenie marchwi w drugim roku po nawożeniu na tym stanowisku. Jeśli gleba jest bardzo uboga, do kopania można stosować nawozy organiczne w ilości 3-4 kg na 1 m2 ziemi, ale należy to zrobić dopiero jesienią.

    Nie zaleca się sadzenia roślin okopowych w tym samym miejscu przez kilka lat z rzędu. Najlepszymi poprzednikami tej kultury będą cebula, ogórki, cukinia, dynia, kapusta, ziemniaki. Nie siej go na obszarze, na którym rosły buraki.

    Przygotowanie terenu do sadzenia jesienią wygląda następująco:

  • Czyszczenie resztek warzywnych.
  • Zniszczenie chwastów (zwłaszcza ich korzeni).
  • Kopanie na głębokość co najmniej 20 cm.
  • Dodanie mieszaniny piasku i torfu 1: 2 z dodatkiem litra popiołu drzewnego na 1,5 wiadra mieszanki.
  • Wiosenne przygotowanie gleby do sadzenia rozpoczyna się około 1,5 tygodnia przed siewem. W razie potrzeby możesz użyć nawozów mineralnych w małych dawkach:

  • substancje zawierające azot – 10-15 g na 1 m2;
  • fosfor i potas – 30-40 g na 1 m2;
  • złożone nawozy – 2 łyżki. łyżki na 1 m2.
  • Po wykonaniu opatrunków mineralnych miejsce wykopuje się na głębokość co najmniej 15 cm.

    Do dezynfekcji wczesną wiosną glebę traktuje się roztworem siarczanu miedzi (1 łyżka. Łyżka na wiadro wody).

    Na dzień lub dwa przed siewem gleba jest dobrze spulchniona (wskazane jest użycie kultywatora), wyrównana grabiami i uformowana. Nasiona można umieszczać w rowkach (głębokość 2-3 cm) lub na wysokich redlinach (wysokość 15-20 cm). Optymalny rozstaw rzędów to 20 cm.

    Lądowanie w ziemi

    Marchew to rośliny odporne na zimno. Można ją sadzić wczesną wiosną, po rozgrzaniu wierzchniej warstwy gleby. Optymalny okres to połowa marca lub początek kwietnia, w zależności od strefy klimatycznej. Aby uzyskać wczesne zbiory, sadzenie zimowe odbywa się w połowie października – na początku listopada. Jednak ta metoda nie jest odpowiednia dla wszystkich regionów, ponieważ podczas ostrej zimy nasiona mogą zamarzać pomimo grubej warstwy materiału okrywowego.

    Sekrety uprawy marchwi przed zimą

    Możesz wybierać spośród kilku metod sadzenia marchwi:

  • Ręcznie. W tym przypadku nietraktowane lub kiełkujące nasiona umieszcza się w ziemi na głębokość nie większą niż 3 cm. Rowki należy najpierw podlać. Łóżko ogrodowe jest wykopywane i ponownie podlewane.
  • Korzystanie z taśm papierowych. Ta metoda jest bardziej kłopotliwa, ale pozwoli ci wyhodować marchewki w równych rzędach. Zmniejsza to potrzebę przerzedzania łóżek w przyszłości. Materiał nasadzeniowy przykleja się do taśmy papierowej (specjalne rolki ogrodowe lub papier toaletowy) za pomocą pasty. Klej jest zrobiony z mąki (1 łyżka. Łyżka) i wody (10 ml), które miesza się i gotuje na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Za pomocą drewnianego patyczka pastę nakłada się małymi kroplami na taśmę z krokiem 2,5 cm. W kropli umieszcza się 1-2 nasiona. Gdy taśmy wyschną, umieszcza się je w uprzednio zwilżonym rowku w rabacie ogrodowej, nasącza ziemią i ponownie podlewa (najlepiej przez zraszanie).
  • Jak zapewnić sobie świeżą marchew wiosną: TOP-7 odmian do siewu zimowego

  • W galarecie. Galaretka skrobiowa sprzyja pojawianiu się przyjaznych sadzonek wysokiej jakości kiełków. W przyszłości nie będzie trzeba ich przerzedzać tak aktywnie, jak przy normalnym sadzeniu. Kissel jest przygotowywany 12 godzin przed siewem. W 100 ml wody o temperaturze pokojowej należy rozpuścić 2 łyżki. łyżki skrobi. Następnie roztwór wlewa się cienkim strumieniem do 900 ml gorącej wody. Mieszaninę ogrzewa się do wrzenia, ciągle mieszając, aby skrobia nie zbrylała się w grudki. Kissel powinien mieć średnią gęstość. 1-2 godziny przed sadzeniem, suche lub porośnięte nasiona umieszcza się w galarecie w temperaturze pokojowej i dobrze miesza. Aby poprawić wzrost, do mieszanki można dodać humat (nawóz organiczno-mineralny). Następnie galaretkę wylewa się w wilgotne rowki w łóżkach z prędkością 250 ml na 1 m. Na wierzch wylewa się masę, która jest zagęszczana, ale nie podlewana.
  • Ważny! Nie powtarzaj tych błędów w grządce marchwi.

    Opieka

    Aby uzyskać smaczne i słodkie warzywa korzeniowe, potrzebują wysokiej jakości opieki. Technologia rolnicza marchwi na osobistej działce obejmuje kilka obowiązkowych manipulacji:

  • Pielenie. Obecność chwastów jest szkodliwa dla kultury. Ważne jest, aby usunąć nawet najmniejsze chwasty, gdy pojawiają się po raz pierwszy.
  • Poluzowanie gleby. Roślina okopowa uwielbia luźną glebę. To jeden z sekretów uprawy gładkiej marchwi. Jeśli w glebie znajdują się foki lub kamienie, warzywo podczas wzrostu ulegnie deformacji. Dlatego ważne jest, aby dobrze poluzować glebę przed sadzeniem i kontynuować tę procedurę przez cały sezon wegetacyjny rośliny.
  • Masz dość przerzedzania marchwi? Skuteczny sposób sadzenia marchwi!

  • Rębnia. Aby uzyskać duży plon okopowy, plantacji nie należy zagęszczać. Pierwsze przerzedzenie wykonuje się po pojawieniu się prawdziwych liści, pozostawiając odległość między pędami około 3 cm (jeśli nasiona nie były gęsto sadzone, nie jest to konieczne). Następne przerzedzenie następuje po wyrośnięciu prawdziwych 2-3 liści. Jednocześnie odległość między pędami zwiększa się do 6 cm.
  • Podlewanie. Marchewki w ogrodzie bardzo lubią wodę. Dlatego podlewanie powinno być obfite i regularne. Nie można pozwolić, aby gleba wyschła, ale nie powinna być również podmokła.
  • Top dressing. Jeśli podczas jesienno-wiosennych prac ogrodowych gleba była nawożona, to w sezonie kultura będzie potrzebować tylko dwóch dodatkowych nawozów. Pierwsza – miesiąc po pojawieniu się pierwszych pędów, druga – po kolejnych 1-2 miesiącach (w zależności od sezonu wegetacyjnego rośliny). Top dressing zawiera substancje zawierające azot (15 g), popiół drzewny (2 szklanki) i złożone nawozy mineralne (30 g). Dawki podano na 10 litrów wody.
  • Choroby i szkodniki

    Głównym powodem pojawienia się chorób roślin i szkodników jest niewłaściwa pielęgnacja. Kultura zaczyna boleć na zaniedbanych łóżkach, porośniętych chwastami lub zbyt zagęszczonych nadmiarem lub brakiem wilgoci. Często marchew ma wpływ na białą, czarną lub suchą zgniliznę i bakteriozę. Spośród szkodników roślina jest często atakowana przez muchy marchewkowe i marchewkowe.

    Aby uprawiać zdrowe i piękne marchewki, musisz przestrzegać zasad techniki rolniczej. A kiedy pojawią się pierwsze oznaki szkodliwych owadów lub chorób, posmaruj plantację środkami owadobójczymi i fungicydami. Jeśli infekcja nie jest zbyt obfita, będzie można poprawić sytuację za pomocą preparatów biologicznych. W przypadku dużego skażenia upraw stosuje się środki chemiczne.

    Żniwny

    Zbiór marchwi odbywa się w zależności od jej odmiany. Zwykle okres ten występuje na początku jesieni. Prześwietlenie roślin okopowych w ziemi nie jest tego warte, ponieważ zaczyna pękać i pogarsza ich smak. Zbiór jest pożądany w słoneczny dzień, wykonując drobne kopanie i wyciągając warzywo rękami. Ważne jest, aby kopać ostrożnie, aby nie uszkodzić roślin okopowych.

    Żółte i powolne wierzchołki nie są oznaką dojrzałej rośliny okopowej. Sugeruje to, że roślina jest chora.

    Zbiory są przechowywane w suchym, chłodnym pomieszczeniu w temperaturze od 0 do + 4 ° C. Dla lepszej jakości, owoce posypuje się piaskiem lub mieszanką piasku i wapna w proporcji 10: 1.

    Anna Wagner

    Edytor serwisu

    Rate author
    Poradnik Ogrodniczy