Okres odpowiedni do sadzenia marchwi w otwartym terenie zależy od rodzaju rośliny okopowej. Są tradycyjnie podzielone według okresu dojrzewania:
- wczesne dojrzewanie lub wczesne odmiany marchwi, w których sezon wegetacyjny rozpoczyna się 2 miesiące po wykiełkowaniu;
- w połowie sezonu (3-4 miesiące);
- późne (późne dojrzewanie) – od 4 miesięcy.
Niektóre odmiany nadają się do siewu zimowego pod folią. Są wśród nich: „Moskiewska zima”, „Amsterdam”, „Niezrównana”, „Dziecięca słodycz” oraz inne odmiany wczesne i średnie.
Optymalny okres sadzenia nasion zimą można określić niezależnie. Ogrodnikom, którzy od dawna praktykują podobną metodę uprawy, zaleca się czekać na pierwsze zamarznięcie gleby (nie więcej niż 3-5 cm). Dzięki temu możliwe będzie zapobieganie wczesnemu wschodzeniu.
Marchew przezimowaną można kiełkować w drugiej połowie kwietnia. Aby to zrobić, musisz wyposażyć małą szklarnię lub łuki pokryte folią nad łóżkiem ogrodowym. Następnie nasiona należy dokładnie podlać. Termin normalnego siewu wiosennego należy określić na podstawie warunków klimatycznych obszaru.
Jeśli zapewnisz odpowiednie warunki późnym odmianom, mogą one leżeć przez zimę i nie tracą soczystości aż do nadejścia wiosny. Spośród odmian późno dojrzewających można wyróżnić: „Red Giant”, „Queen of Autumn” itp. Na szczególną uwagę zasługuje marchew „Perfecia”, gdyż odmiany te charakteryzują się doskonałą odpornością na wilgoć.
Stratyfikacja i kiełkowanie
Początkujący mieszkańcy lata muszą kierować się podstawowymi zasadami sadzenia i pielęgnacji marchwi. Jeśli je zaniedbujesz, możesz uprawiać marchewki, które nadają się tylko do karmienia zwierząt.
Początkowo należy wziąć pod uwagę rady doświadczonych letnich mieszkańców, którzy zalecają przygotowanie nasion przed posadzeniem ich w ziemi. Przede wszystkim musisz dowiedzieć się, kiedy dokonano zbioru materiału do sadzenia. Często ogrodnicy kupują nasiona o dużych rozmiarach lub sadzą te „domowe”, te, które zostały zebrane z ostatnich zbiorów. Korzystając z gotowych nasion, przed ich posadzeniem należy zapoznać się z datą ważności podaną na opakowaniu. Nadzieje na obfite zbiory są możliwe, jeśli wiek nasion w momencie siewu nie przekracza 3-4 lat. Następnie musisz zacząć przygotowywać nasiona, aby zwiększyć ich kiełkowanie.
Jest to procedura, która obejmuje wstępne kiełkowanie i rozwarstwienie (utrzymanie nasion w określonych warunkach). Okres przygotowania i utwardzania wynosi 10 dni. Nasiona zalać wodą o temperaturze pokojowej i pozostawić w niej na dwie godziny. Następnie należy je wylać równą warstwą na zwilżoną i wyciśniętą szmatkę i przykryć tym samym materiałem na wierzchu. Konieczne jest wytrzymanie w uzwojeniu, dopóki nie zostaną całkowicie spuchnięte. Przez cały ten okres tkaninę należy okresowo zwilżać wodą. Ważne jest, aby nasiona nie wysychały. Ponadto należy je od czasu do czasu mieszać. Kiedy zaczną się wykluwać, należy je umieścić w zimnym miejscu. W takich warunkach utwardzenie nasion trwa co najmniej 10 dni.
Inna metoda kiełkowania nasion znana jest ogrodnikom. Aby to zrobić, umieszcza się je w bawełnianej torbie, po czym opuszcza do płytkiej dziury, posypuje ziemią i pozostawia w tym miejscu na 10 dni.
Gdzie sadzić marchewki? Wybór odpowiedniego miejsca na stronie
Aby zadowolić się bogatymi zbiorami, ważne jest, aby znaleźć najbardziej odpowiednie miejsce na łóżka ogrodowe. Marchew dobrze reaguje na światło słoneczne. W cieniu ta roślina warzywna rośnie słabo, co również negatywnie wpływa na jej smak.
Jeśli planowany jest siew zimowy, wskazane jest wyposażenie łóżka w dobrze oświetlonym i podwyższonym miejscu. W ten sposób można zapobiec erozji materiału siewnego przez stopioną wodę. Należy również wziąć pod uwagę fakt, jakie uprawy były zajęte na początku ubiegłego roku. Niedopuszczalna jest uprawa marchwi na tym samym obszarze. Doprowadzi to do zubożenia gleby, ponieważ roślina okopowa wyciągnie z niej wszystkie pierwiastki śladowe. W związku z tym gleba musi mieć odpoczynek (1-2 lata).
Możliwe, że w ziemi osiedlą się szkodniki marchwi, które mogą tam zimować. Nie zaleca się wysiewu nasion marchwi w miejscach, gdzie uprawiano pietruszkę, kminek, koper włoski i fasolę. Ale jeśli chodzi o zboża, cebulę, ogórki, ziemniaki, czosnek i kapustę, tacy poprzednicy są mile widziani.
Jak przygotować glebę pod grządkę marchwi?
Przed posadzeniem nasion w otwartej glebie należy je przygotować. Jesienią należy zadbać o miejsce przeznaczone do siewu wiosennego. Ziemię należy całkowicie wykopać, usunąć wszystkie istniejące korzenie i chwasty. Ważne jest również nawożenie gleby. Po takich pracach przygotowawczych wiosną miejsce należy ponownie poluzować i rozpocząć sadzenie nasion. Mieszkańcy lata powinni pamiętać, że gleba powinna być lekka i luźna. W takich warunkach kultura będzie dobrze rosła i nie ulegnie deformacji.
Jeśli gleba jest wystarczająco twarda, można ją zmieszać z piaskiem, kompostem, obornikiem lub torfem. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę poziom kwasowości ziemi. Nadmiar kwasów może negatywnie wpłynąć na smak marchwi. Optymalny wskaźnik to 6-7. Aby uzyskać kwasowość na pożądanym poziomie, należy dodać specjalne środki: mąkę dolomitową, popiół drzewny, kredę.
Tworzymy łóżko: jaka powinna być odległość między rzędami?
Pogłębienie rowków wysiewowych powinno wynosić 2-3 cm, między grządkami należy zachować odstęp 20 cm, następnie podlewać zagłębienia, po czym przesiać do nich materiał sadzeniowy. Rowki pokryte są ziemią.
Kilka wygodnych sposobów wysiewu małych nasion marchwi
Jeśli użyjesz nasion o niewielkich rozmiarach, w czasie siewu możesz napotkać pewne trudności: nie będzie łatwo włożyć je do rowka równą warstwą. W takim przypadku możesz użyć sprawdzonych metod siewu małych nasion. Aby to zrobić, musisz przykleić je do papieru toaletowego pastą. Jako narzędzia pomocnicze można użyć zapałki lub wykałaczki. Następnie płótna papierowe należy wysuszyć. Materiał do sadzenia jest gotowy. Pozostaje umieścić go w otworach i posypać ziemią.
Inną popularną metodą jest mieszanie nasion z piaskiem. Mieszankę równomiernie układa się w rowku, a nasiona nie sklejają się.
Możesz także siać marchewki za pomocą pasty ze skrobi ziemniaczanej. Przygotuj płyn, schłodź, wlej do czajnika i dodaj nasiona. Wlej do łóżek bezpośrednio z czajnika i posyp ziemią. Istnieje prosta metoda, która pozwala uzyskać granulki z nasionami w domu. Taki materiał do sadzenia można również kupić w sklepie.
Jaki jest amerykański sposób uprawy marchwi
Aby stworzyć domowy blank, musisz pociąć papier toaletowy na małe kwadraty. Do każdej z nich wsyp nasiona marchwi, pastę kroplową i nawóz mineralny. Następnie kwadraty należy zwinąć i pozostawić do wyschnięcia. Bloki takiego planu można budować zimą, ale jednocześnie można je przechowywać w suchym, ciepłym miejscu do wiosny.
Nawozy i karmienie
Gleba wymaga nawożenia jeszcze przed posadzeniem nasion marchwi. Składniki odżywcze można podawać podczas przygotowywania miejsca jesienią. Jako naturalny nawóz najlepiej nadaje się zgniły łajno krowie (0,5 wiadra środków na 1 m2 gruntu).
Początkujący mieszkańcy lata powinni wiedzieć, że niedopuszczalne jest nawożenie łóżek marchewką świeżym obornikiem, ponieważ zwiększa to kwasowość gleby, a to doprowadzi do tego, że korzenie zostaną zdeformowane. Przygotowanie wstępne można również przeprowadzić przy użyciu nawozów azotowych, które zawierają fosforany.
Przykładowo w dawce 1m2 można nawozić preparatem przestrzegając następującej dawki:
- superfosfat (w grunules) podwójny – 2 łyżki. l.;
- mąka dolomitowa – 2 łyżki;
- popiół drzewny – 2 łyżki;
- siarczan potasu – 1 łyżka;
- saletra (sód) – 1 łyżka.
Nawożenie marchwi można również przeprowadzać okresowo, stosując mieszankę suplementów mineralnych. 20 dni po pojawieniu się sadzonek w glebie między łóżkami należy dodać kompozycję zgodnie z obliczeniami:
- 1,5 łyżki. l podwójny superfosfat;
- 1 łyżka. l siarczan potasu;
- 1 łyżeczka mocznik;
- 10 litrów wody.
Dwa tygodnie po pierwszym karmieniu należy nawozić glebę roztworem, stosując się do obliczeń:
- 1 łyżka. l azophoska;
- 1 łyżka. l siarczan potasu;
- 10 litrów wody.
[box type = „uwaga”] [dfdfd50 ″] [/ box]
Nawóz organiczny z obornika kurzego i wody w proporcji 1:10 jest idealny jako nawóz górny. Dopełnieniem składu jest superfosfat. Produkt należy pozostawić do zaparzenia, a następnie ponownie rozcieńczyć wodą (1:10). Nawozić glebę roztworem nie więcej niż dwa razy. Gdy marchew rośnie, glebę można karmić płynem z kwasu borowego i wody (1 łyżeczka produktu na 10 litrów). Za pomocą takiego narzędzia trzeba dodawać rośliny okopowe dwa razy w sezonie: w pierwszej dekadzie lipca i podczas ich dojrzewania (z reguły przypada na początek sierpnia).
Ważny! Przy stosowaniu nawozów z azotem niedopuszczalne jest odchylenie od dawkowania, w przeciwnym razie rośliny okopowe zgrubną i pochłoną azotany.
Zasady podlewania
Brak zapewnienia terminowego podlewania marchwi może niekorzystnie wpłynąć na zbiory. Nadużywanie wody również będzie bolało. Prawidłowe podlewanie tej rośliny warzywnej wymaga pewnych zasad. Przed kiełkowaniem podlewanie gleby powinno odbywać się często, ale oszczędnie.
Kiedy pojawiają się sadzonki, podlewanie należy wykonywać raz w tygodniu. Glebę należy nasycić wodą nie głębszą niż 30 cm.
Nadmiar płynu doprowadzi do pękania korzeni. Jeśli podlewanie łóżek jest niewystarczające, pojawienie się ogromnej liczby małych pędów i włochatości na korzeniach jest nieuniknione. Niedobór wilgoci i długotrwały brak podlewania spowoduje wzrost twardości marchwi i jej gorzki smak.
Gdy lato jest zbyt gorące, można podlewać częściej (3 razy w tygodniu). W takim przypadku konieczne jest skupienie się na suchości gleby. Jeśli gleba nie jest sucha, należy przerwać podlewanie na miesiąc przed zbiorem. Doświadczeni mieszkańcy lata stosują tę metodę, ponieważ przyczynia się do długotrwałego przechowywania warzyw i poprawia ich smak.
Przerzedzenie, rozluźnienie, hilling
Aby uzyskać równe i duże rośliny okopowe, konieczne jest przestrzeganie zasad hilling i trzebieży. Początkowo musisz na czas poluzować łóżka marchewką, aby je nasycić, potrzebujesz ilości tlenu. Musisz uciekać się do poluzowania gleby po podlaniu lub deszczu. Akcje muszą być niezwykle ostrożne, ponieważ osłabione korzenie w tym momencie znajdują się blisko powierzchni, dlatego łatwo je zahaczyć i uszkodzić. Należy również ostrożnie rozrzedzać. Musisz zacząć go po pojawieniu się wzmocnionych liści wierzchołków. Jeśli przerzedzenie jest niepiśmienne, korzenie znajdujące się w ziemi zostaną zranione, a marchewka wyrośnie „rogata”.
Podobną procedurę należy przeprowadzić, kierując się następującymi zasadami:
- Przerzedzenie tylko wtedy, gdy gleba jest dobrze wilgotna.
- Delikatnie usuwaj nadmiar korzeni, podciągając je lub kołysząc.
- Lepiej jest rozrzedzać w kilku etapach: po raz pierwszy wystarczy pozostawić odległość między marchewkami nie większą niż 3 cm, po dwóch tygodniach procedurę powtarza się. W takim przypadku odległość wyniesie 4-5 cm.
Jeśli chodzi o hilling, rośliny okopowe należy przykryć glebą, aby zapobiec pojawieniu się zielonej powierzchni na roślinie okopowej. Jeśli zlekceważysz tę zasadę, substancja solanina pojawi się w warzywach. Przechowując plony zimą, marchew będzie miała gorzki smak.
Zwalczanie szkodników: jak chronić uprawy przed owadami i chorobami?
Do głównych wrogów marchwi należy mucha marchewkowa. Istnieje kilka sposobów radzenia sobie z tym szkodnikiem:
- Nie zostawiaj zerwanych wierzchołków i chwastów po przerzedzeniu w pobliżu łóżek.
- Posyp korzenie czystą słomą lub posyp powierzchnię ogrodu naturalnym produktem, który ma szkodliwy wpływ na szkodniki. W tym celu możesz użyć pyłu tytoniowego lub ostrej papryki. W pobliżu posadź cebulę, której zapach odstrasza muchę marchewkową.
Innym powszechnym szkodnikiem marchwi są mszyce, które osadzają się na wierzchołkach i nadziemnych częściach rośliny, pochłaniając jej soki. Możesz używać środków owadobójczych do zwalczania szkodników. Przetwarzanie tego ostatniego jest dopuszczalne nie więcej niż 2 razy w miesiącu.
Wireworm, który jest uważany za larwy chrząszcza, uszkadza rośliny okopowe, gryząc w nich dziury. Aby pozbyć się takich szkodników, musisz wykopać dziurę, która je uwięzi. Muszą włożyć trochę zgniłej trawy i kawałek surowych ziemniaków. Posyp zagłębienie ziemią i pozostaw na kilka dni, a następnie usuń wszystkie szkodniki i zniszcz.
Ślimaki ogrodowe są wielkim zagrożeniem dla marchwi. Możesz też przygotować na nie prostą pułapkę. W tym celu w letnim domku należy położyć plasterki dyni lub postawić puszki piwa w pobliżu łóżek. W nocy szkodnika z pewnością przyciągną zapachy pochodzące z napoju i warzyw w łóżkach. Wszystkie szkodniki należy zebrać i zniszczyć.
W walce ze ślimakami sprawdzają się igły igieł z najlepszej strony, które należy umieścić między łóżkami. Z zimówką, dorosłym owadem, który nie stanowi zagrożenia dla roślin okopowych, można walczyć z zimową czerpakiem, ale niszczy jej część nadziemną, stosując preparaty owadobójcze. Jako drugie odpowiednie są „Etaphos”, „Cyanox”.
Oprócz szkodników różne choroby mogą powodować znaczne szkody dla marchwi:
- Szara zgnilizna. Ta choroba grzybicza wymaga terminowego leczenia, które polega na traktowaniu roślin okopowych preparatem o właściwościach dezynfekujących.
- Biała zgnilizna. Uważa się, że jest to konsekwencja nadmiaru nawozów zawierających azot. Aby przezwyciężyć tę chorobę, konieczne jest dodanie do gleby preparatów na bazie miedzi.
- Bakterioza i Alternaria (czarna zgnilizna). Choroby tego rodzaju dają się odczuć, gdy do sadzenia używa się nasion słabej jakości. Aby zapobiec pojawieniu się czarnej zgnilizny, wymagana jest wstępna dezynfekcja. Fungicydy są odpowiednie jako środki zaradcze.
- Sucha zgnilizna (phomosis). Choroba występuje pod wpływem patogenów grzybiczych. Niebezpieczeństwo polega na tym, że nie można się go pozbyć żadnym środkiem dezynfekującym, dlatego łatwiej jest skierować energię na środki zapobiegawcze. Aby to zrobić, ziemia musi być karmiona nawozami, w których jest wystarczająca ilość potasu.
- Czuł chorobę. O jego wyglądzie można się dowiedzieć po zbiorach marchwi. Aby to przezwyciężyć, będziesz musiał spryskać fungicydami.
Jeśli zapewnisz zapobieganie wszystkim tym chorobom lub przeprowadzisz ich terminowe leczenie, możesz zadowolić się obfitymi zbiorami marchwi, które można przechowywać przez długi czas.