Opiekę nad winnicą, a także przycinanie winogron z niepotrzebnych pędów należy rozpocząć latem, zaraz po posadzeniu, ponieważ odpowiednia technika rolnicza jest kluczem do udanej uprawy. Przycinanie letnie nazywane jest przycinaniem zielonym lub korygującym, ponieważ koryguje tylko koronę bez przycinania drzewiastych gałęzi.
Dzięki temu zabiegowi zarośnięty zagęszczony krzew zamienia się w uprawny, oczyszczony i maksymalnie plenny. A krzewy, które nie są cięte od wiosny do jesieni, wręcz przeciwnie, stają się jak dzikie zarośla i dają takie same skąpe zbiory. Winorośle rosną bardzo szybko, a gdy rosną, pobierają więcej składników odżywczych i zmniejszają ilość wpadającego światła słonecznego.
Ponieważ konieczne jest cięcie winogron latem przy użyciu nieco innej technologii niż w zimnych porach roku, początkujący ogrodnicy muszą z wyprzedzeniem zapoznać się z technologią i czasem takiej pracy. Maksymalny plon zostanie uzyskany tylko wtedy, gdy zostaną spełnione wszystkie zasady takiego środka agrotechnicznego.
Najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, że przycinanie letnie nie powinno wpływać na zdrewniałe pędy. Oczyszczanie i przerzedzanie krzewu winogronowego w okresie jego intensywnego wzrostu i rozwoju ma na celu wyłącznie stworzenie równowagi między owocnymi a pustymi gałęziami.
Ciekawostki: Najlepsze odmiany winogron do letnich domków
Daktyle
Jeśli nie pojawia się już pytanie, czy konieczne i możliwe jest przycinanie winogron latem, należy przejść do bezpośredniego badania tej procedury. Przede wszystkim musisz zdecydować o czasie jego realizacji od początku do końca sezonu letniego:
- Letnie przycinanie winogron rozpoczyna się po kwitnieniu, które zwykle kończy się w pierwszej połowie czerwca. W tym czasie krzew jest oczyszczany z młodych pędów, co zapobiega jego zgrubieniu i minimalizuje ryzyko uszkodzenia przez szkodniki. Pozostałe gałęzie owocujące są przywiązane do podpór. Również natychmiast po kwitnieniu można usunąć wąsy z przywiązanych winorośli, chociaż nie jest to konieczne, ponieważ nie wyciągają one zbyt dużo soku.
- W lipcu zaczynają się aktywnie pojawiać pasierbowie, które należy uszczypnąć.
- Przycinanie winogron podczas owocowania, które rozpoczyna się na przełomie czerwca i sierpnia, obejmuje kilka procedur. Przede wszystkim jest to zgrabne wycięcie niektórych korzeni z góry. Ta technika stymuluje pracę całego systemu korzeniowego, w wyniku czego do jagód zaczyna napływać więcej składników odżywczych i wilgoci. Przeprowadzają również gonienie (przycinanie) pędów, a przy dużej liczbie pęczków ich liczba jest znormalizowana, usuwając nadmiar.
Aby wyhodować dobre winogrona, przycinanie latem dla początkujących powinno być jak najbardziej jasne i nie rodzić żadnych pytań. W przeciwnym razie popełnionych błędów nie można naprawić.
Ważny! Jak uniknąć wysuszenia rękawa winogronowego
Instrukcja krok po kroku
Aby każdy początkujący mógł zrozumieć, jak prawidłowo przycinać winogrona latem, podano instrukcje krok po kroku dotyczące organizowania takiego wydarzenia. Ale najpierw musisz pamiętać o kilku zasadach:
- te pędy lub procesy, które można łatwo ścisnąć i odłamać, najlepiej usunąć ręcznie bez użycia sekatora;
- podczas usuwania pustych winorośli należy uważać, aby kształt krzewu się nie zmienił;
- podczas cięcia gałęzi owocujących należy pozostawić na nich co najmniej 7 pąków.
Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie letnie imprezy obejmują szczypanie, usuwanie czułków, szczypanie, ściganie, rozjaśnianie (przerzedzenie liści), pasmowanie i racjonowanie pęczków.
Byczy
Ta technika jest stosowana jako pierwsza, jeszcze przed rozpoczęciem kwitnienia. Ze wszystkich opisanych czynności ta jest najprostsza. Młode pędy są ściskane dwoma palcami około 10 cm od zdrewniałej winorośli.
W wyniku tej procedury wzrost ściśniętych gałęzi jest znacznie spowolniony. Dlatego większość wody i składników odżywczych kierowana jest do pędów owocujących. Operację wykonuje się dwukrotnie w odstępie 10-15 dni.
Zdejmowanie anten
Czułki, które pobierają część soku i energii z rośliny, można usunąć tylko z przywiązanych winorośli, w przeciwnym razie nie będą miały nic do trzymania się podpory. Szczypanie odbywa się u samej podstawy.
Takie wydarzenie odbywa się przez cały sezon letni, ponieważ anteny rosną bardzo szybko. Idealnie byłoby, gdybyś je szczypał codziennie lub z krótkimi przerwami.
Kradzież
Usuwanie pasierbów jest bardzo powszechną techniką rolniczą, której potrzebuje wiele upraw ogrodniczych. W winnicy wykonywany jest w czerwcu bezpośrednio po kwitnieniu.
Podczas zabiegu usuwa się boczne wyrostki rosnące na głównej łodydze, w miejscu łączenia się liścia. Pasierbowie nie uszczypną się całkowicie, ale do połowy, pozostawiając około 2 cm, a po całkowitym usunięciu natychmiast wyrośnie nowy proces w tym samym miejscu.
Gonić
Wbijanie to specjalny rodzaj szczypania, który różni się tym, że jest wykonywany w odległości 40 cm od łodygi. Technika ta przyspiesza dojrzewanie jagód i jest wykonywana w okresie owocowania, rozpoczynającym się w sierpniu.
Sama procedura ma kilka niuansów. Dlatego przed przycinaniem winogron w lecie przydatne będzie początkującym ogrodnikom dokładne zrozumienie jego zawiłości. Jeśli bicie zostanie przeprowadzone przed terminem lub jeśli winorośl zostanie zbytnio skrócona, rozpocznie się aktywny wzrost pasierbów. Ponadto pędów z liśćmi nie należy szczypać. Każdy z nich musi mieć co najmniej 14 liści. Wskazane jest, aby nie używać sekatora, ale jeśli nie możesz się bez niego obejść, część tnącą należy zdezynfekować.
Rozjaśnianie
Przycinanie winogron latem jest najbardziej widoczne po usunięciu liści, a krzew natychmiast „rozjaśnia”. Takie wydarzenie odbywa się po uformowaniu jagód w celu przyspieszenia ich dojrzewania.
Usuwanie odbywa się głównie na pnączach. Jednocześnie odłamuje się 6-10 najniższych arkuszy, aby nie pobierały składników odżywczych. Jeśli zgrubienie jest zbyt silne, klarowanie przeprowadza się w okresie kwitnienia.
Banding
Obrączkowanie polega na usunięciu kory wokół pędu owocującego. Ta technika jest dość skomplikowana i wymaga najwyższej staranności.
Szerokość wyciętego pierścienia wynosi 2-3 mm, a samo nacięcie nie powinno uszkodzić rdzenia. Prawidłowo wykonana procedura zwiększa dopływ składników odżywczych do jagód, co przyspiesza ich dojrzewanie i sprawia, że są większe niż zwykle.
Racjonowanie pęczków
Liczba gron musi być uregulowana, zwłaszcza w regionach o krótkim okresie letnim. Bez tego jagody nie będą miały czasu na dojrzewanie, ponieważ roślina nie ma dla nich wystarczającej siły. Aby przyspieszyć dojrzewanie, nawet na dużym pędzie, nie powinny pozostać więcej niż dwie pęczki.
Ponadto pozostałe kiście należy oczyścić ze słabo rozwiniętych winogron. Nie tylko pobierają składniki odżywcze, ale mogą również prowadzić do gnicia innych jagód. Aby zapewnić właściwą pielęgnację winogron latem, przycinanie winorośli należy przeprowadzać zgodnie ze wszystkimi powyższymi zaleceniami.
Wskazówki dla początkujących
Aby letnie przycinanie winogron dla początkujących było całkowicie zrozumiałe i dostępne, należy wziąć pod uwagę kilka innych zaleceń doświadczonych ogrodników:
- Na zbyt zagęszczonych krzakach rosną jagody słabej jakości, ponieważ brakuje im składników odżywczych i światła słonecznego. Dlatego terminowe przerzedzanie i przycinanie nadmiaru gałęzi jest niezbędnym wydarzeniem przez cały sezon.
- Liczbę pęczków należy znormalizować w zależności od stanu każdej gałęzi, na której rosną. Silna i mocna winorośl może zapewnić wszystko, czego potrzebujesz, nawet 3-4 kiście. Na słabym nie powinno być więcej niż jednego, w przeciwnym razie jagody będą małe i bez smaku.
- Nie możesz usunąć wszystkiego, nawet jeśli coś wydaje się zbędne. W przeciwnym razie zamiast winnicy pozostaną bezkształtne krzewy, co da niski plon. Przed przystąpieniem do pracy należy określić kształt krzewu, liczbę owocnych pędów i na nich kępek.
- Winorośle, które przetrwały 2 zimy, stają się puste i nie mogą już owocować. Dlatego wszystkie wieloletnie pędy należy odciąć, aby nie przyciągały użytecznych substancji, wilgoci i energii życiowej rośliny. Należy pamiętać, że zdrewniałe gałęzie można skrócić lub usunąć tylko wiosną. Latem pracują wyłącznie z zielonymi pędami, pasierbami i antenami (dlatego takie przycinanie nazywa się zielonym). Celem takich środków jest zapobieganie przerostowi i zgrubieniu, a także kierunkowi wszystkich soków w częściach owocujących.
- Tworząc krzew, należy pamiętać, że wszystkie pędy muszą być pojedyncze. Jeśli z jednego punktu wyrosną 2 lub więcej gałęzi, wszystkie oprócz jednej zostaną usunięte. Jednocześnie nadmiar nie jest odcinany, ale ręcznie szczypany lub odłamywany.
- Zwykle krzew rośnie o wiele więcej gałęzi, niż może dostarczyć niezbędnych substancji. Dlatego bez krojenia jagód na nim będzie mały, bez smaku i długo dojrzewa. Aby tego uniknąć, należy obliczyć optymalną liczbę i stosunek starych i nowych winorośli.
- Aby uniknąć błędów, które mogą nie tylko zmniejszyć plony, ale także spowodować choroby, a nawet śmierć winnicy, należy kontrolować jej stan.
- Pod koniec każdego wydarzenia przycięte części nie mogą pozostać w winnicy. Będą gromadzić patogenne mikroorganizmy i szkodniki owadzie, które są niebezpieczne dla roślin.
Przycinanie zieleni jest czynnością opcjonalną, która nie może zastąpić wiosny i jesieni, ponieważ są one głównymi. Jednocześnie nie należy lekceważyć znaczenia pracy letniej, ponieważ bez nich winnica zarośnie i wyprodukuje minimalną ilość jagód o słabym smaku. Ale nie powinieneś dać się ponieść emocjom. Nadmierne przycinanie może prowadzić do usunięcia pędów owocujących, które tworzą główną uprawę.
Aby żaden z początkujących nie miał wątpliwości, czy latem przycinać winogrona, wystarczy porównać zadbany krzew winogronowy z dzikim. Z takich roślin od razu wynika, jak bardzo ich rozwój i owocowanie zależy od prawidłowego przycinania.