Gdzie przechowywać miód?
W mieszkaniu ludzie zwykle przechowują miód w lodówce, szafce kuchennej, pod łóżkiem, w szafie, na balkonie. Właściciele prywatnych domów mogą sobie pozwolić również na przechowywanie w piwnicy. Rozważ zalety i wady każdej opcji.
- Lodówka
Produkt można przechowywać w lodówce z funkcją suchego zamrażania. Wewnątrz komory utrzymywane są optymalne wskaźniki temperatury i wilgotności. Należy jednak pamiętać, że miód krystalizuje znacznie szybciej w lodówce niż w temperaturze pokojowej. Produkty pszczele należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w dolnej komorze na warzywa.
Krystalizacja jest procesem naturalnym. Zaczyna się po 3-6 miesiącach od momentu wypompowania i wskazuje, że kupiłeś produkt wysokiej jakości, a nie surogat. Chociaż istnieją odmiany o wysokiej zawartości fruktozy, które nie krystalizują przez długi czas. To miód lipowy, akacjowy, spadziowy.
- Szafka kuchenna
Nadaje się do przechowywania, ale z zastrzeżeniem szeregu warunków. Deser pszczeli łatwo wchłania obce smaki. Dlatego nie można go stawiać obok mocno pachnących potraw: cebuli, czosnku, przypraw, suszonych grzybów itp. Odpowiednią opcją jest szafka kuchenna z artykułami spożywczymi, czyli mąką, makaronem, płatkami zbożowymi.
Ważne jest, aby miejsce przechowywania znajdowało się z dala od źródeł ciepła: pieców, mikrofalówek, grzejników. W wysokich temperaturach miód traci swoje dobroczynne właściwości.
- Umieść pod łóżkiem
Jeśli pod łóżkiem jest chłodno i sucho, można tam przechowywać miód. Ważne jest, aby zawsze zachować czystość.
Jedno z najlepszych miejsc do przechowywania miodu w mieszkaniu. Jest ciemno, sucho i chłodno. W spiżarni produkt nie krystalizuje tak szybko jak w lodówce, zachowując jednocześnie wszystkie witaminy w składzie.
Prezentu dla pszczół lepiej nie przechowywać na balkonie (nawet przeszklonym). Latem temperatura jest tam zbyt wysoka, co prowadzi do niszczenia użytecznych substancji. Jesienią i wiosną – wysoka wilgotność. Zmniejsza okres przydatności do spożycia. Zimą miód krystalizuje nierównomiernie z powodu ujemnych wahań temperatury.
Wilgotność w piwnicy jest zwykle wysoka. Dlatego lepiej wybrać inne miejsce do przechowywania. W skrajnych przypadkach hermetycznie zamknij pojemnik roztopionym woskiem.
korzystne warunki
Teraz rozważmy bardziej szczegółowo, jakie warunki należy przestrzegać podczas przechowywania produktu w domu.
Temperatura
- +1 do +5 stopni
Miód nie straci swoich dobroczynnych właściwości. Ale krystalizuje w ciągu miesiąca lub trochę wcześniej (w zależności od odmiany).
Produkt po prostu zamarznie. Jednocześnie w składzie pozostaną witaminy, minerały i enzymy przeciwdrobnoustrojowe. Smak i aromat nie ulegną zmianie. Jednak po rozmrożeniu przysmak nie będzie mógł być przechowywany przez długi czas.
- Od +20 do +30 stopni
Miód straci część witamin, bogaty smak. Na gorsze zmieni się jego smak.
- Od +30 do +40 stopni
Dar pszczeli straci cenne substancje. Z przydatnego produktu zamieni się w zwykły przysmak – mieszankę cukrów.
- Powyżej +40 stopni
Produkt nabierze właściwości rakotwórczych, czyli stanie się szkodliwy dla zdrowia. Dlatego do gorącej herbaty (kawy) zamiast cukru nie można dodać łyżeczki deseru.
Jeśli zawartość wilgoci w miodzie przekracza 21%, należy go przechowywać w temperaturze poniżej +10 stopni.
Miód nie toleruje ekstremalnych temperatur – nierównomiernie krystalizuje, traci część witamin. Dlatego przechowuj go zawsze w tym samym miejscu, nie przestawiaj naczyń. Jeśli wybierzesz lodówkę, utrzymuj stałą temperaturę.