Kompot z suszonych owoców jest produktem uniwersalnym we wszystkich swoich cechach. Ponadto praktycznie nie ma ograniczeń w jego stosowaniu. Dlatego matki przygotowują go dla niemowląt do roku, kobiety w ciąży mogą również karmić bulionem witaminowym. Nawet diabetycy włączają do diety kompot z suszonych jagód i owoców, ale bez dodatku cukru. Zawartość kalorii nawet w bardzo nasyconym bulionie to około 70 jednostek, dlatego osoby z nadwagą chętnie uzupełniają swoją dietę na odchudzanie.
Ale główny sekret napoju tkwi w jego składzie. Faktem jest, że w procesie naturalnego suszenia owoców i jagód zachowane są wszystkie witaminy i składniki mineralne. Dlatego kompot jest w stanie uzupełnić zapasy składników odżywczych w okresie sezonowego niedoboru witamin. Oczywiście wiele zależy od rodzaju suszonych owoców, ponieważ skład świeżych owoców różnych rodzajów różni się zawartością.
Kompot z wysokiej jakości suszonych owoców ma następujący korzystny wpływ na organizm:
- Prawie wszystkie dary z ogrodów i owoców zamorskich są bogate w kwas askorbinowy, który zapewnia odporność organizmu na czynniki zakaźne.
- Obecność błonnika w kompozycji poprawia trawienie, w czym szczególnie dobrze sprawdzają się suszone śliwki i suszone morele.
- Gruszki z jabłkami zmniejszają ciśnienie śródczaszkowe.
- Właściwości bakteriobójcze wpływają korzystnie na stan układu moczowego.
- Jagody zawierają składniki poprawiające widzenie.
- Rodzynki zawierają cały kompleks pierwiastków wzmacniających mięsień sercowy.
- Prawie wszystkie suszone owoce mają pozytywny wpływ na krążenie krwi.
- Ze względu na zawartość żelaza produkty z tej grupy zwiększają poziom hemoglobiny.
Możesz też dodać, że wypicie szklanki kompotu niemal natychmiast poprawia nastrój. Dlatego napój ten może być stosowany jako lekarstwo na depresję. Suszone banany i figi wyróżniają się przede wszystkim zdolnością wzmacniania tła emocjonalnego.
Nie możemy zapomnieć o czysto gastronomicznym składniku bulionu owocowego. W tradycjach kuchni słowiańskiej od wieków istnieje zasada, aby po każdym posiłku pić sok, herbatę lub jakikolwiek inny napój. Kompot do tej misji jest lepszy niż inne opcje, ponieważ jest najbezpieczniejszy.
Ważne: przed przygotowaniem bulionu należy bardzo dokładnie przetworzyć suszone owoce, ponieważ cały brud i kurz, jeśli nie zostaną usunięte, opadną później na dno patelni. Nawet wielokrotne filtrowanie cieczy nie usunie całkowicie niebezpiecznych zanieczyszczeń.
Z jakich suszonych owoców można ugotować kompot?
Zasadniczo wszelkie jagody i owoce zachowują swoje korzystne właściwości, jeśli są odpowiednio wysuszone. Najczęściej kompot przygotowuje się z następujących suszonych owoców:
- Suszone morele – pomaga pozbyć się obrzęków i anemii.
- Śliwki – poprawiają pracę układu pokarmowego i są niezbędne przy niskim poziomie hemoglobiny.
- Jabłka i gruszki są dobre dla nerek i wątroby.
- Rodzynki są bogate w magnez, który jest niezbędny dla prawidłowego stanu układu nerwowego i serca.
- Figa – ma korzystny wpływ na trzustkę i narządy oddechowe.
- Wiśnie – aktywuje aktywność umysłową.
Popularne są owoce egzotyczne: banany, daktyle, ananasy.
Podstawę smacznego i zdrowego kompotu można dziś kupić w każdym sklepie. Wielu racjonalnych mieszkańców lata samodzielnie wytwarza takie puste miejsca.
Pomocna wskazówka: napój okaże się bogaty w smak i zawartość, jeśli zostanie przygotowany z kilku rodzajów suszonych owoców. Co więcej, za każdym razem, zmieniając skład składników, można uzyskać kompot o innym smaku i zestawie przydatnych elementów.
Jak zbierać dobre suszone owoce?
Tylko na pierwszy rzut oka może się wydawać, że wybór suszonych owoców to błahostka. W rzeczywistości jest to bardzo skomplikowany, wręcz biżuteryjny proces. To nie przypadek, że eksperci w tej dziedzinie radzą, aby wybierając produkt wysokiej jakości, pamiętać o starożytnej mądrości, że nie każde złoto świeci jasno. Tłumacząc to zdanie na język zrozumiały dla kupującego, widać, że należy unikać suszonych owoców o pięknym błyszczącym połysku. W rzeczywistości każdy rodzaj takiego produktu ma swoje własne kryteria wyboru, o których jednocześnie bardzo trudno jest pamiętać. Dlatego skupimy się na ogólnych zasadach selekcji:
- Lepiej kupować gotowe mieszanki suszonych owoców na targowiskach. Takie produkty są mniej narażone na obróbkę chemiczną.
- Jeśli każdy składnik jest kupowany osobno, musisz ocenić jego wygląd. Suszone owoce powinny być giętkie, bez ciemnych plam i białego nalotu.
- Kupując produkty paczkowane, musisz zapoznać się z informacjami o dacie wydania, dacie ważności, producencie. Szczególną uwagę należy zwrócić na obecność dodatkowych substancji. Każdy rodzaj suszu to produkt naturalny, który po prostu nie może zawierać składników obcych: barwników, konserwantów czy słodzików.
- Z reguły mieszanki owocowe sprzedawane są w przezroczystych opakowaniach, więc obecność brudu i piasku nie jest trudna do zauważenia.
- Zgodnie z obowiązującymi standardami GOST mieszanki składają się z gruszek i jabłek pokrojonych w plastry. Rodzynki z suszonymi morelami i suszonymi śliwkami sprzedawane są w całości.
- Niestety dzisiaj w sprzedaży częściej pojawiają się suszone owoce, które przeszły wieloetapowy proces chemicznej obróbki. Takie produkty wyglądają nieskazitelnie, ale nie ma z nich korzyści zdrowotnych. Wręcz przeciwnie, kompot z owoców poddanych działaniu chemikaliów może wywoływać alergie lub powodować zatrucie.
Musimy zawsze pamiętać, że po wysuszeniu wszystkie bez wyjątku jagody i owoce tracą swój wygląd i połysk. Dlatego lepiej przejść obok jasnopomarańczowych suszonych moreli, złotych fig i bursztynowych rodzynek. Wysokiej jakości suszone owoce, pomarszczone, o matowoszarej powierzchni. Ale jeśli nie możesz oprzeć się połyskowi i jasnym odcieniom, takie produkty należy namoczyć przez kilka godzin, a następnie dobrze osuszyć i spłukać. Nie zaleca się polewania suszonych owoców wrzątkiem, ponieważ tego typu przetwarzanie prowadzi do utraty większości witamin.
Jak gotować kompot z suszonych owoców: przepisy kulinarne
Sposobów na przygotowanie napoju owocowego jest wiele, więc z całego zestawu przepisów możesz łatwo wybrać kilka odpowiednich opcji. Ale zanim przystąpisz do praktycznej realizacji zadania, musisz zrozumieć, czym jest to trzecie danie. Niezależnie od cech poszczególnych receptur, istnieją dwa główne sposoby przygotowania kompotu.
- Pierwsza opcja lub metoda długoterminowa. Przygotowane suszone owoce umieszcza się we wrzącej wodzie, po czym mieszaninę gotuje się przez kolejne pół godziny. Napój przygotowany według tego schematu uzyskuje się o bogatym smaku i kolorze, ponieważ suszone owoce przez długi czas gotowania oddają płynowi większość składników odżywczych i słodyczy. Ten kompot jest bardzo przydatny do jedzenia dla niemowląt.
- Szybkim sposobem jest dodanie składnika owocowego do zimnej wody na samym początku procesu gotowania. Następnie kompozycję doprowadza się tylko do wrzenia i natychmiast usuwa z ognia. Po naleganiu na napój przez kilka godzin. Ta metoda ma znaczną przewagę nad pierwszą opcją: suszone owoce nie gotują się, dzięki czemu zachowują cenniejsze składniki. To prawda, że takiego kompotu nie należy podawać małym dzieciom.
- Co do optymalnej porcji cukru. Ten produkt generalnie wywołuje kontrowersje między różnymi specjalistami. Jedni uważają, że cukier powinien być całkowicie wyłączony z menu, inni dopuszczają jego obecność w rozsądnych ilościach. Dlatego w tej kwestii najlepiej kierować się osobistymi preferencjami smakowymi. Ale jako alternatywę dla cukru, miód może być używany jako naturalny słodzik. Należy go dodać do lekko schłodzonego napoju.
Uwaga: przy ustalaniu dawki cukru nie można zapominać, że same suszone owoce mają wysoką zawartość fruktozy. Aby nadać napojowi przyjemną kwaskowatość, możesz dodać trochę soku z cytryny: 2 łyżki. na 2 litry płynnej bazy. Oprócz soku z cytryny do kompotu z suszonych owoców często dodaje się cynamon i imbir.
Teraz jako przykład podamy kilka opcji przygotowania napoju, który przedsiębiorcze gospodynie domowe mogą wykorzystać w swojej codziennej praktyce przygotowywania pysznego i zdrowego jedzenia.
Klasyczny przepis
Najlepiej do przygotowania tego przepisu najlepiej wykorzystać domowe owoce. Ale jeśli ich nie ma, możesz kupić komponenty z poniższej listy w sklepie:
- suszone morele – 50 g;
- jabłka – 200 g;
- gruszki – 70 g;
- suszone śliwki – 150 g;
- cukier do smaku;
- kwas cytrynowy (lub sok) – 2 g.
Wszystkie stawki podane są dla 3 litrów płynnej bazy.
Jak gotować:
- Najpierw posortuj i opłucz suszone owoce. W przypadku silnego zanieczyszczenia należy je chwilę namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie ponownie wypłukać.
- Umieść w garnku z wodą na kuchence. Gdy płyn się zagotuje, wyślij jednocześnie wszystkie składniki owoców.
- Trzymaj napój w trybie wrzenia przez kolejne pół godziny na małym ogniu.
- Pod koniec gotowania dodaj kwasek cytrynowy i cukier.
Klasyczna wersja bez cukru
To także bardzo przydatny przepis, zwłaszcza dla tych, którzy muszą ograniczyć spożycie cukru. Ale dzięki połączeniu słodkich rodzajów suszonych owoców brak tego produktu w napoju nie będzie odczuwalny. Do trzylitrowego rondla potrzebny będzie następujący zestaw owoców:
- pigwa – 200 g;
- banany – 200 g;
- suszone morele – 200 g.
Wszystkie wymienione składniki owoców są w tym przypadku używane w postaci suszonej.
Proces gotowania krok po kroku:
- Przede wszystkim suszone morele zalać wrzątkiem i trzymać w tym stanie przez około 20 minut.
- W tym czasie postawić naczynia z wodą na ogniu, gdy się zagotuje, przygotować resztę owoców.
- Następnie wrzuć wszystkie składniki do wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu przez jedną trzecią godziny.
- Gdy suszone owoce puchną i zmiękną, wyjmij gotowy kompot z pieca. Ten przepis będzie smakował bogatszy, gdy całkowicie ostygnie.
Dla dziecka
Napoje witaminowe należy podawać dzieciom od trzeciego miesiąca życia. Oczywiście wszystkie mamy starają się używać świeżych owoców doskonałej jakości. Ale kiedy takich produktów nie ma pod ręką, możesz użyć suszonych owoców. Ta opcja jest szczególnie istotna w sezonie zimowym. Dla małych dzieci kompot powinien być gotowany tylko z jednego rodzaju owoców, mieszanek nie należy stosować w młodym wieku. Jeśli to Twoje pierwsze jedzenie, najlepiej zacząć od suszonych jabłek.
Proces przygotowania:
- Owoce namoczyć w ciepłej wodzie. Następnie dokładnie spłucz.
- Gotuj przez co najmniej 30 minut, ale możesz po prostu zalać bazę wrzącą wodą w termosie, a następnie zaparzać napój przez dwie godziny. Do kompotu dla niemowląt nie dodaje się cukru.
Pierwsza porcja powinna być minimalna – 1-2 łyżki. Jeśli dziecko normalnie toleruje nowy produkt, jego ilość można stopniowo zwiększać. Dzieci poniżej pierwszego roku życia nie powinny gotować bogatego kompotu, dlatego do przygotowania napoju wystarczy kilka plasterków suszonego jabłka. Jeśli napój okaże się skoncentrowany, należy go rozcieńczyć przegotowaną wodą.
Z dynią i suszonymi owocami
Ta opcja jest idealna do diety dzieci w wieku przedszkolnym. Na pierwszy rzut oka skład napoju może wydawać się niezwykły ze względu na obecność dyni. Ale to właśnie ten produkt nadaje kompotowi przyjemny, łagodny smak.
Zestaw produktów:
- mieszanka dowolnych odmian suszonych owoców – 200 g;
- suszone owoce róży – 50 g;
- dynia – 1 owoc;
- cukier do smaku;
- laska cynamonu.
Porcje wszystkich składników podane są na 1,5 litra wody.
Metoda gotowania:
- Podobnie jak w poprzednich przepisach, najpierw namocz suszone owoce w gorącej wodzie przez kilka minut, a następnie dobrze spłucz.
- Dynia wymaga szczególnej uwagi: najpierw usuń z niej skórkę, usuń nasiona, a następnie pokrój miąższ w kostkę.
- Następnie postaw garnek z wodą na ogniu. Gdy płyn się zagotuje, wylej dziką różę i gotuj przez kwadrans.
- Następnie możesz dodać dynię, resztę suszonych owoców i cynamon.
- Gotuj kompot do pełnego ugotowania przez kolejne 20 minut.Gdy suszone owoce napuchną, dodaj cukier do smaku i trzymaj kompot na ogniu przez kolejne 5 minut.
Napój okazuje się niezwykle aromatyczny i smaczny. Dlatego opiekuńcze gospodynie domowe powinny poświęcić trochę czasu na przygotowanie go. Gospodarstwa domowe będą zachwycone takim dodatkiem do diety.
W multicookerze
Dzięki pojawieniu się inteligentnych urządzeń gospodynie domowe mają teraz możliwość zaoszczędzenia czasu na gotowaniu. Tradycyjny kompot można również gotować nie w zwykłym rondlu na kuchence, ale w multicookerze, co znacznie uprości cały proces. Musisz wybrać opcję „Zupa” lub „Gulasz”.
Wymagany jest zestaw następujących składników:
- suszone śliwki i wiśnie (bez pestek) – po 50 g;
- suszone morele – 70 g;
- suszone jabłka – 100 g;
- gruszki – 70 g;
- cukier – w razie potrzeby.
Proces gotowania krok po kroku:
- Najpierw przetwórz i wypłucz wszystkie suszone owoce.
- Jeśli używasz mrożonych wiśni, wyjmij je wcześniej z zamrażarki, aby się roztopiły. Następnie usuń wszystkie kości.
- Wlej wodę do miski urządzenia i zagotuj ją w trybie „Pieczenie”.
- Następnie ułóż wszystkie owoce z wyjątkiem wiśni.
- Po ponownym zagotowaniu kompozycji przełącz multicooker w tryb „Gaszenie”. Gotuj kompot przez około pół godziny.
- Po tym czasie wraz z syropem dodać cukier i wiśnie.
- Dobrze wymieszaj napój, gotuj przez kolejne 15 minut.
- Następnie przełącz urządzenie na ogrzewanie. W tym stanie trzymaj napój przez godzinę.
- Po ostygnięciu kompotu można go podawać z wypiekami.
Orzeźwiający napój
A ten przepis jest idealny na gorący sezon. Za pomocą multicookera czas poświęcony na przygotowanie orzeźwiającego napoju zostanie zminimalizowany.
Składniki wymagane do kompotu:
- dowolna mieszanka owocowa – 800 g;
- woda – wlewa się do miski do kreski maksimum;
- cukier – 100 g;
- kostki lodu.
Kroki gotowania:
- W pierwszej kolejności włóż przygotowane suszone owoce do pojemnika urządzenia.
- Następnie dodaj cukier. Zalej bazę wymaganą ilością wody.
- Gotuj bulion witaminowy w trybie „Napoje” przez dokładnie godzinę pod ciśnieniem 3.
- Kiedy zabrzmi sygnał dźwiękowy, zwolnij nacisk.
- Pozwól napojowi trochę się zaparzyć.
- Kompot wlać do szklanek razem z jagodami i plastrami owoców.
- Dodaj kilka kostek lodu do każdej szklanki przed podaniem.
Uwaga: Alternatywnie możesz oddzielić owoce i podać je jako deser.
Kompot z suszonych fig i świeżych jabłek
Ten przepis można słusznie uznać za najlepszy przykład idealnego połączenia suszonych owoców i świeżych owoców. Ponieważ jabłka są dziś dostępne przez cały rok, ta opcja gotowania może w każdej chwili pomóc gospodyni. Suszone figi są pełne składników odżywczych, a ich niesamowity smak w połączeniu z cynamonem doda napoju szlachetnych nut. Zamiast cukru używa się miodu, dzięki czemu organizm otrzyma podwójną korzyść z tego napoju.
Składniki:
Jak gotować:
- W przypadku tego przepisu bardziej odpowiednie są jabłka słodko-kwaśne. Pokrój każdy owoc na pół, usuń rdzeń.
- Włóż owoce do rondla, dodaj wodę (3-4 l).
- Natychmiast dodaj umyte figi do jabłek.
- Doprowadź kompozycję do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz płomień do minimum.
- Przy zamkniętej pokrywie gotuj napój przez 45 minut.Im dłużej gotowany jest kompot, tym bogatszy będzie smak produktu końcowego.
- Pod koniec gotowania dodać cynamon, a następnie wyjąć patelnię z kuchenki.
- Kompot odcedź, a gdy ostygnie, dodaj miód i sok z cytryny.
- Schłodzony kompot wlej do dzbanka i połóż na nim kilka plasterków świeżej cytryny. W czasie upałów napój można schłodzić w lodówce.
Kompot miodowy z suszonymi owocami
Miód zawsze wygrywa z cukrem. Co więcej, zalety tego produktu pszczelarskiego można prześledzić we wszystkich kierunkach: smak i stopień przydatności. W końcu napój miodowy jest uważany za najlepszy środek zapobiegawczy przeciwko przeziębieniom i infekcjom wirusowym.
Aby go przygotować, musisz wziąć następujące składniki:
- jabłka – 230 g;
- rodzynki (bez pestek) – 50 g;
- suszone śliwki – 60 g;
- wiśnia – 180 g;
- gruszka – 120 g;
- miód – 150 g.
Wszystkie wskazane proporcje odnoszą się do 2,5 litra wody.
Gdy wszystkie produkty są gotowe, możesz zacząć przygotowywać kompot:
- Na początek oczyść suszone owoce z obcych zanieczyszczeń, moczyć przez godzinę w wodzie.
- Włóż wodę do ognia, gdy się zagotuje, wyślij tam jabłka i gruszki.
- Po pół godzinie dolewamy kolejne suszone śliwki i gotujemy kompot przez kolejne 10 minut.
- Następna wiśnia w kolejce, po kolejnych 5 minutach wyślij ostatni składnik – rodzynki do gotującej się kompozycji.
- Gotuj napój w całości na małym ogniu przez 10 minut.
- Dodaj miód do gotowego gorącego napoju.
- Pozwól mu zaparzyć przed użyciem. Aby to zrobić, zawiń pojemnik kocem i pozostaw na 10 godzin.
- Odcedź bulion przed użyciem, chociaż nie jest to konieczne.
Duński napój
Chociaż ta opcja nie do końca odpowiada definicji „kompotu”, dorosłym miłośnikom koktajli owocowych z pewnością się to spodoba. Został wymyślony przez Duńczyków, stąd nazwa geograficzna.
Na liście wymaganych składników:
- suszone morele, ale można wziąć złote rodzynki – 250 g;
- cynamon – 1 laska;
- brandy – 0,5 l;
- cukier – 100 g;
- woda to szklanka.
Sposób przygotowania kompotu o niskiej zawartości alkoholu:
- Wsyp cukier do pojemnika o odpowiedniej objętości, dodaj cynamon, a następnie wlej określoną ilość wody.
- Postaw naczynia na umiarkowanym ogniu, gdy woda zacznie wrzeć, dodaj suszone morele. Gotuj powstałą kompozycję przez kolejne 10 minut.
- Gotowy kompot wraz z gotowanymi suszonymi morelami (rodzynkami) wlać do szklanego pojemnika. Gdy napój ostygnie, zamknij słoik szczelną pokrywką, a następnie wstaw go do lodówki na dwa dni.
- Następnie dodaj brandy do kompotu. Napój z suszonymi morelami należy podawać dokładnie przez 6 tygodni. W tym czasie połączą się dwie różne płynne frakcje, a rezultatem będzie lekki napój o oryginalnym owocowym smaku.
- Kompot ten można podawać z deserami lub pić, aby ugasić pragnienie.
Oryginalny przepis z rodzynkami
Chociaż rodzynki są obecne w wielu przepisach na przygotowanie napoju, ta opcja ma pewne specyficzne cechy, dzięki którym uzyskuje się kompot o bogatym i lekko słodkawym smaku.
Główne składniki:
- suszone owoce: jabłka, suszone śliwki i gruszki – po 100 g;
- rodzynki – szczypta;
- morela – 70 g.
Sekwencja gotowania:
- Aby sterować procesem kulinarnym w racjonalnym kierunku, natychmiast napełnij rondel wodą (3 litry) i umieść go na kuchence.
- Gdy płynna baza się zagotuje, zacznij przygotowywać suszone owoce: dokładnie oczyść wszystkie składniki z gruzu i kurzu, a także usuń zepsute fragmenty.
- Gdy woda się zagotuje, najpierw zagotuj jabłka z gruszkami i morelami. Gotuj je przez kwadrans we wrzącej wodzie.
- Następnie wlej na patelnię rodzynki i suszone śliwki. Trzymaj kompot na kuchence przez kolejne 15 minut.
- Aby napój nabrał bogatego smaku i cienia, pozostaw go w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie.
- Owocowy bulion uzyskany według tego przepisu najlepiej pić schłodzony.
Uwaga: jeśli rodzina ma słodki ząb, który nie lubi braku cukru, możesz dodać niewielką porcję tego składnika do gotowego napoju.
Szybki sposób na kompot
Jest to jedna z wersji monoprzepisu, ponieważ w tym przypadku za produkt bazowy przyjmuje się jedyny rodzaj suszonych owoców – suszone śliwki. Potrzebujesz 800 g suszonych owoców doskonałej jakości. Trzeba je posortować, spłukać ciepłą wodą, włożyć do rondla.
Następne kroki:
- Zagotuj 2 litry wody w zwykłym czajniku. Owoce zalać wrzątkiem.
- Niech powstała kompozycja parzyć przez jeden dzień.
- Gotowy napar odcedź, a suszone śliwki połóż na gniazdach, posyp cukrem.
- W rezultacie otrzymasz pełnowartościowy obiad witaminowy składający się z dwóch dań: deseru owocowego i pysznego napoju.
Ten przepis jest szczególnie przydatny dla osób z osłabionym układem odpornościowym. W końcu suszone śliwki są liderem pod względem zawartości witamin i niezbędnych minerałów.
Kompot przyprawowy
Ten przepis jest bardzo popularny, co nie jest zaskakujące. Poświęcając nieco więcej czasu niż przygotowanie kompotu według klasycznej receptury, cierpliwa gospodyni domowa otrzyma jednocześnie słodki owocowy deser i napój witaminowy.
Lista składników:
- mieszanka suszonych owoców (dowolna kombinacja) – 250 g;
- rodzynki – 60 g;
- cukier – 40-50 g;
- cynamon i liść laurowy – 2 szt.
Algorytm działań kulinarnych:
- Po wstępnej obróbce drobno posiekaj wszystkie owoce.
- Zagotuj 2 litry wody w rondlu i jednocześnie wrzuć wszystkie suszone owoce do bulgoczącego płynu. Dodaj liście laurowe i cynamon.
- Gotuj kompot w całości przez 10 minut na średnim ogniu.
- Rodzynki wyślij na koniec, a następnie pozwól, aby napój poczekał kolejne 5 minut, aż się ugotują.
- Nie zdejmując bulionu z ognia, łyżką cedzakową wyciągnij owoce, połóż je na talerzu.
- Gotuj kompot przez kolejne 5 minut i dodaj przepisaną ilość cukru przed wyjęciem go z pieca.
- Gdy napój ostygnie, podawaj z owocami posypanymi cukrem pudrem.
Istnieje ogromna liczba starych, nowoczesnych przepisów na przygotowanie napoju z suszonych owoców. Każda opcja ma swoje własne cechy, dlatego kompot jest uważany za wyjątkowy napój.
Chciałbym uzupełnić przegląd popularnych przepisów na kompot z suszonych owoców o kilka przydatnych wskazówek:
- Ciemne brzegi jabłek i gruszek, co często zdarza się podczas suszenia w piekarniku, należy odciąć przed przygotowaniem kompotu.
- Nie należy używać nawet lekko zepsutych suszonych owoców, lepiej je wyrzucić.
- W pochmurną pogodę lub zimą, gdy nie ma ochoty pić napojów bezalkoholowych, można przygotować skoncentrowany kompot, który przed użyciem rozcieńczyć wrzątkiem.
Kompot to bardzo zdrowy i smaczny napój. Każdy z polecanych tutaj przepisów można przygotować szybko i bez wysiłku. Co więcej, oprócz samego napoju, przyjemne do jedzenia są również miękkie suszone owoce. Ten przysmak jest uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale także przez wielu dorosłych. Za każdym razem, zmieniając skład kompozycji, możesz przygotować kompot o nowym, niepowtarzalnym smaku.