Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Potrzebujemy:

  • 900 g obranych jabłek (pozostawić skórkę),
  • 600 g cukru
  • 1 cytryna.

Krok 1. Przede wszystkim musisz przygotować wszystkie składniki. Myjemy i sortujemy owoce. Wycinamy zepsute miejsca. Następnie z każdego kawałka wycinamy rdzeń, pozostałe części kroimy w cienkie plasterki.

Umytą cytrynę pokrój na połówki. A z jednej części wyciskamy sok na plasterki. Mieszamy tak, aby sok dostał się na wszystkie kawałki, aby nasze jabłka nie pociemniały. Wlej wymaganą ilość cukru do miski od góry.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Pozostaw na 2 godziny, aby sok odstał od owoców, a cukier się rozpuścił.

Krok 2. Przechodzimy do pierwszego warzenia. Resztę cytryny pokroić w cienkie plasterki, usunąć pestki.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Przenosimy je do basenu.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Włączamy maksymalne ogrzewanie pieca i doprowadzamy dżem do wrzenia. Bardzo delikatnie wymieszać plastry drewnianą lub silikonową szpatułką. Aby miąższ nie został zraniony, a plastry pozostały nienaruszone. Wtedy syrop stanie się przezroczysty.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Następnie zmniejszamy ogrzewanie do średniego i liczymy przez 5 minut. Następnie wyłącz kuchenkę i pozostaw owoce, aż całkowicie ostygną.

Krok 3. Po około 4 godzinach, gdy obrabiany przedmiot ostygnie, odsyłamy go z powrotem do pieca. Powtarzamy procedurę z pięciominutowym gotowaniem. Następnie wyłącz piec.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Jeśli konsystencja dżemu Ci odpowiada, przenieś go do sterylnych słoików. Jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję, zagotuj po raz trzeci.

Przekręcamy napełnione pojemniki gotowanymi pokrywkami i wysyłamy je pod ręcznik frotte, aby ostygły do ​​góry nogami.

Gotowy deser okazuje się bardzo piękny, wszystkie kawałki nasączone są syropem i aromatami. Plastry po prostu rozpływają się w ustach. Radzę skorzystać.

Przepis na dżem jabłkowo-cytrynowy w powolnej kuchence

W powolnej kuchence uzyskuje się również wspaniały przedmiot. Pomaga zaoszczędzić czas na czyszczeniu pojemników i talerzy. Deser przygotowuje się za jednym razem, więc przygotowanie jest wystarczająco szybkie.

Program i czas gotowania będą różne dla każdego. To zależy od producenta i serii sprzętu. Gotowy dżem zajmuje średnio 1 godzinę.

Weźmy:

  • 700 g jabłek
  • 300 g cytryny
  • 1 kg cukru.

Krok 1. Kroimy umyte owoce i oczyszczamy je z rdzeni i zepsutych części. Nie zdejmując skóry, pokrój obraną część na kawałki o wymaganej wielkości. Im są mniejsze, tym bardziej papkowata konsystencja.

Plastry przenosimy do miski multicooker.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Krok 2. Dokładnie spłukujemy również cytryny. Skórę można natrzeć twardą stroną gąbki i sody oczyszczonej. Pokrój owoce w kostkę. Wyciągamy z nich kości. W dżemie będą przeszkadzać i dadzą gorycz. Kawałki wraz z uwolnionym sokiem przenosimy do wspólnej miski.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Krok 3. Napełnij owoce cukrem granulowanym. Nie musisz niczego mieszać. W razie potrzeby na tym etapie wprowadza się dodatkowe wzmacniacze smaku: cynamon lub imbir.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Zamykamy pokrywę asystenta i wybieramy program gotowania. Jeśli istnieje funkcja „Jam”, kliknij ją. Jeśli go nie ma, wybierz „Gaszenie”. Ustawiamy czas na 1 godzinę.

Jeśli dojdzie do silnego wrzenia, możesz zostawić pokrywkę na pięć minut.

Gotowy deser można wlać do rondla i posiekać blenderem. Następnie wlej z powrotem do miski i zagotuj w dowolnym trybie gotowania.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Następnie masę przenosimy do czystych, wysterylizowanych słoików. Zamykamy zaparzonymi pokrywkami z wrzącą wodą i odkładamy do przechowywania.

Aby to zrobić, odwróć pojemniki do góry nogami i przykryj je ręcznikiem lub starym swetrem. Dzięki stopniowemu schładzaniu przedmioty obrabiane zostaną poddane naturalnej sterylizacji zawartości i przetrwają całą zimę bezpiecznie i zdrowo.

Dżem jabłkowy z cytryną i cynamonem

Jedna z najbardziej zwycięskich kombinacji: jabłko z odrobiną cynamonu. To boski duet. Jest często stosowany w wypiekach. Jednak ta opcja nadaje się również do dżemu.

Możesz wziąć dowolną wersję cynamonu: posiekany, ekstrakt lub całe paluszki.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Weźmy:

  • 500 g obranych owoców jabłka,
  • 400 ml wody,
  • 300 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 laska cynamonu (lub 0,5 łyżeczki mielonej),
  • 2 kwiatostany goździków opcjonalnie.

Krok 1. Umyj jabłka, obierz i rdzeń. Pokrój powstałą miazgę na kawałki.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Krok 2. Przygotuj wypełnienie osobno. Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i zagotuj syrop. Dodaj cynamon i 2 goździki (opcjonalnie, bez).

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Następnie mieszając gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Z syropu wyjmujemy przyprawy.

Krok 3. Zalej owoce gorącym syropem i pozostaw na 15 minut do namoczenia miąższu.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Wysyłamy umywalkę do pieca, aby gotowała się przez 20 minut na małym ogniu. Jeśli pojawi się piana, usuń ją.

Pokrój cytrynę, usuń pestki i dodaj do jabłek. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Rezultatem jest wspaniały deser z klarownym płynnym syropem i plastrami miodu. A w kuchni unosi się pyszny pikantny aromat.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Wlej napar do sterylnych słoików i zwiń czystymi pokrywkami. Słoiki również kładziemy na wieczku i zawijamy w ręczniki w celu naturalnej sterylizacji i stopniowego schłodzenia.

Prosty przepis na dżem jabłkowy z cytryną i pomarańczą

Proponuję stworzyć owocową mieszankę i uzupełnić nutę cytrusową o pomarańczową słodycz. Okaże się ciekawsza kombinacja. Miąższ stanie się bardziej miękki, a skórka będzie przyjemna do żucia. Namoczy się w syropie i będzie pysznie smakował.

Poradzisz sobie z gotowaniem za jednym razem. Dlatego przygotowanie tego deseru nie zajmie dużo czasu.

Przygotuj wcześniej czyste pojemniki. Wskazane jest, aby wysterylizować je na parze lub upiec w piekarniku. Lepiej parzyć pokrywki wrzącą wodą.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę
Źródło: https://youtu.be/qK8eE2uhgpw

Weźmy:

  • 1 kg jabłek
  • 1 pomarańcza
  • 0,5 łyżeczki cytryna lub 0,5 łyżeczki. kwas cytrynowy
  • 600 g cukru.

Krok 1. Dokładnie umyj wszystkie owoce. Dlatego kupiliśmy cytrusy, radzę wypełnić je roztworem sody przez 15 minut. Weź 1 łyżkę stołową na 1 litr wody. Soda. Pomoże usunąć nadmiar toksyn i brudu z powierzchni skórki. Następnie roztwór należy osuszyć, a owoce dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.

Wszystkie owoce pokroić w kostkę. Usuń środek z nasionami z jabłek i wytnij wszystkie ubite miejsca.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Kawałki wymieszać w misce i przykryć cukrem. Wyjeżdżamy na 20 minut. W tym czasie cukier wyciągnie sok z owocu i rozpuści się w nim. To zrobi pyszny syrop.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Krok 2. Następnie kładziemy umywalkę na kuchence, włączamy maksymalne ogrzewanie. Jak tylko zawartość miski się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 40 minut. Masę mieszaj okresowo drewnianą szpatułką.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Gdy skończy się czas, gotowy deser ostrożnie przelej do sterylnych słoików. Zwijamy je pokrywkami i wkładamy do góry nogami pod koce lub ręczniki. Po dniu można je wyczyścić do przechowywania. Dżem dobrze trzyma się w temperaturze pokojowej.

Dżem jabłkowo-cytrynowo-imbirowy

W każdym z powyższych przepisów możesz dodać imbir. Doda radości całemu przedmiotowi. Smak stanie się lekko pikantny i bardziej pikantny. Możesz użyć świeżego obranego korzenia. Możesz go zastąpić proszkiem.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Weźmy:

  • 2 kg jabłek,
  • 1,2 kg cukru
  • 1 cytryna
  • i plasterek imbiru.

Krok 1 . Procedura przygotowania owoców jest standardowa. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokrój cytrynę na połówki. Wyciśnij sok z każdej części, usuń kości, które się pojawiły.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Oddzielnie usuń skórkę ze skórki, dodamy ją później.

Kawałki mieszamy z sokiem, aby były namoczone i nie przyciemnione. Połóż cukier na wierzchu owoców i pozostaw na 5-6 godzin. W tym czasie uwolni się dużo soku i większość cukru się w nim rozpuści.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Krok 2. Wysyłamy pojemnik z owocami do pieca. Włączamy maksymalne ogrzewanie i doprowadzamy do wrzenia. W tym momencie dodaj imbir i skórkę.

Jeśli masz korzeń imbiru, musisz go najpierw obrać i zetrzeć.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Masę gotujemy około 1 godziny na małym ogniu. Okresowo musisz mieszać owoce, aby podnieść je z dna miednicy. W przeciwnym razie mogą się trochę spalić.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Gorący napar wlewamy do sterylnych słoików. Zamykamy również pojemniki czystymi pokrywkami i usuwamy je do naturalnej sterylizacji pod warstwami koców i ręczników. Przedmioty obrabiane należy umieścić na pokrywie, aby zobaczyć szczelność skrętu.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Z podanej ilości składników uzyskano 2 litrowe słoiki.

Aromatyczna bursztynowa konfitura jabłkowa z cytryną i miętą

Kolejny niezwykły przepis, który spodoba się wielu gospodyniom domowym. Dodaj trochę mięty pieprzowej lub melisy do standardowych produktów. Sprawdź dostępność. Użyjemy pięciominutowej metody gotowania.

Zróbmy próbną partię, aby ocenić wartość receptury.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Weźmy:

  • 450 g jabłek
  • 2-3 gałązki mięty,
  • cytrynowy,
  • 300 g cukru
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki mielonego imbiru.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Krok 1. Przygotowanie owoców jest bardzo szybkie. Umyte i wysuszone jabłka czyścimy ze skórki i rdzenia. Odcięliśmy wszystkie zaciemnione i połamane miejsca.

Usuń skórkę z cytryny nożem lub płytką stroną tarki. Nie dotykamy białej części, daje gorycz. Dlatego usuwamy biały film z cytrusów.

Krok 2. Przenieś powstałą miazgę ze skórką z jabłkami do miski blendera. Śmigać. Do powstałej masy wlej 300 g cukru i liści mięty.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Można tu również dodać szczyptę mielonego imbiru lub cynamonu.

Krok 3. Doprowadź składniki do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wyłącz piec i całkowicie ostudź.

Robimy drugi napar. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Gotowy dżem wlej do sterylnych słoików. Zwijamy je. Usuwamy go pod warstwami koców i zostawiamy do góry nogami na jeden dzień.

W przypadku większych ilości wskazana waga składników jest mnożona przez 2.

Dżem dyniowy z jabłkami i cytryną

Dość często do owoców dodaje się dynię. Zwłaszcza gdy miała żniwa. To słoneczne warzywo jest wystarczająco soczyste i wytwarza dużo syropu. Jednocześnie miąższ jest doskonale nasycony owocowymi smakami i prawie nie ma własnego smaku.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Weźmy:

  • 2 kg dyni
  • 1 kg jabłek
  • 3 cytryny
  • 2 kg cukru
  • 1 łyżka. l. mielonego imbiru.
Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Krok 1. Zacznijmy przygotowywać się od cytryny. Ostrożnie odcinamy z niego skórkę, chwytając tylko żółtą część. Posiekaj drobno. Zmiel miazgę na kostkę, usuń opadłe kości.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Obierz dynię. Posiekaj miazgę arbitralnie.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Opłucz jabłka i pokrój na kawałki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy imbir (opcjonalnie) i wodę.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Krok 2. Zagotuj trochę jedzenia, aby stały się miękkie i łatwo ubij blenderem. W tym celu wystarczą 2-3 minuty od momentu wrzenia.

Krok 3. Wlej posiekane składniki cukrem i wyślij je do pieca. Przy maksymalnym podgrzaniu dość szybko się zagotują, zredukują do średniej i gotują przez 20 minut. W takim przypadku konieczne jest wymieszanie masy, podnoszenie kawałków od dołu. W przeciwnym razie mogą się palić.

Dżem jabłkowy z cytryną na zimę

Dżem zwijamy do sterylnych słoików pod czystymi pokrywkami. Pozostawiamy puste miejsca do góry nogami na jeden dzień pod warstwą ręczników lub koców. A potem odkładamy go do przechowywania. Dla lepszej konserwacji wskazane jest umieszczenie ich w chłodnym miejscu.

Gotowy schłodzony dżem jest gęsty. Dobrze trzyma swój kształt. To wszystko dzięki pektynie jabłkowej, która związała cały płyn w konsystencję przypominającą galaretkę.

Tradycyjne opcje blanków mają już dość. Obecnie istnieje wiele różnych egzotycznych owoców i dodatków, które wprowadzą nowe smaki do standardowych smaków.

Eksperymentuj z przyjemnością, bo to takie ciekawe. Zwykle te nowe i jasne smaki stają się ulubionymi przez ponad rok.

Anna Wagner

Edytor serwisu

Rate author
Poradnik Ogrodniczy