Dlaczego winogrona pękają, gdy są dojrzałe: co robić

Winogrona mogą pękać

W naturze wszystko ma charakter cykliczny: po okresie suszy następuje pora deszczowa. Z powodu braku wilgoci krzewy winogron aktywnie wchłaniają wodę, jagody są szybko nalewane. Taka obfitość wilgoci negatywnie wpływa na smak owoców. Komórki skórki nie mają czasu na szybkie uformowanie się, więc winogrona zaczynają pękać.

Najłatwiejszym sposobem rozwiązania tego problemu jest prawidłowa organizacja podlewania przez cały sezon wegetacyjny. Jeśli okresowo nawilżasz glebę, rośliny nie będą tak aktywnie wchłaniać wilgoci po deszczu. W związku z tym jagody nie pękną.

Cecha odmiany

Czy przestrzegasz wszystkich zasad dotyczących pielęgnacji ogrodu, ale jagody nadal pękają na winogronach? Należy pamiętać, że istnieją pewne odmiany (w szczególności Izuminka, Laura, Krasotka, Kishmish Zaporozhye, Transparent, Bullfinch i inne), które charakteryzują się pękaniem owoców w okresie dojrzewania. Właściwe podlewanie, górny opatrunek, poluzowanie gleby, kontrola owadów – nic nie pomoże. Jedyną słuszną decyzją, jak zauważają rolnicy, są wcześniejsze zbiory.

Niewłaściwe karmienie

W okresie kwitnienia i wegetacji rośliny wymagają nawożenia.

Nie przesadzaj jednak, ponieważ zbyt duża ilość nawozu jest tak samo zła, jak niedostateczna ilość nawozu. Nadmiar azotu prowadzi do psucia się owoców, pękania skórki, nie nadążając za szybko rosnącymi jagodami. W tym okresie możesz dodać trochę potasu i fosforu, które pomagają zwiększyć elastyczność skóry. Więc uratujesz swoje zbiory, winogrona nie pękną.

Choroby

Według ogrodników dojrzała jagoda pęknie z powodu choroby. Do najczęstszych chorób charakterystycznych dla tej rośliny należą: chloroza, martwica naczyń, mączniak prawdziwy i mączniak prawdziwy.

Aby owoce nie pękały, pamiętaj o sprawdzeniu krzewów pod kątem oznak chorób lub szkodników. Terminowe ogrodnictwo to gwarancja dobrych zbiorów.

Anna Wagner

Edytor serwisu

Rate author
Poradnik Ogrodniczy