Dlaczego ogórki są gorzkie: dlaczego tak się dzieje i co można zrobić

Przyczyną zmiany smaku jest związek organiczny – kaburbitacyna. W małych ilościach substancja ta jest obecna w owocach, nie psując w ogóle właściwości smakowych. W „stresujących” warunkach dla roślin, procent kaburbitacyny znacznie wzrasta, więc gorycz staje się zauważalna.

Przede wszystkim substancja jest syntetyzowana w liściach, po czym przedostaje się do systemu korzeniowego i jest rozprowadzana po całej roślinie, w tym w owocach. Najwyższe stężenie obserwuje się w skórce (szczególnie w okolicy łodygi). Aby pozbyć się goryczy, w większości przypadków wystarczy obrać owoc.

Cucurbitacyna jest obecna nie tylko w ogórkach, ale także w innych jadalnych i niejadalnych członkach rodziny dyni, takich jak dynia, melon, mszyca.

W XVIII wieku ze względu na nieprzyjemną goryczkę lekarze w Anglii uważali ogórki za trujące i nie zalecali ich spożywania. Ta opinia jest błędna. Specyficzna substancja nie stanowi zagrożenia dla człowieka, a nawet korzyści – ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwrobacze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne.

Kiedy rośnie w szklarni

W szklarni ogórki mogą smakować gorzko z następujących powodów:

  • niewłaściwa dezynfekcja konstrukcji (wynikiem jest uszkodzenie roślin przez szkodniki / choroby, co wywołuje zwiększoną produkcję gorzkiej substancji);
  • niekorzystny dla ogórków skład gleby;
  • brak światła słonecznego lub jego nadmiar;
  • zły reżim temperaturowy;
  • wysoki lub niski poziom wilgotności;
  • stagnacja powietrza lub przeciąg;
  • nasadzenia zagęszczone, brak miejsca do uprawy wybranej odmiany;
  • niewłaściwa pielęgnacja – niewystarczające podlewanie, naruszenie harmonogramu nawożenia, odmowa hilling roślin;
  • wybór odmiany podatnej na gorycz;
  • uszkodzenie rzęs.
  • Dezynfekcja

    Jeśli szklarnia nie jest odpowiednio przetworzona, zwiększa się ryzyko rozwoju chorób i uszkodzenia łóżek przez szkodniki. To wywołuje wzrost goryczy – aktywna produkcja kaburbitacyny staje się mechanizmem obronnym, który pomaga roślinom w walce z niebezpieczeństwem.

    Aby przygotować szklarnię do sadzenia, ogrodnicy jesienią uwalniają łóżka z resztek roślin i dezynfekują je. Przetwarzane są następujące elementy:

  • gleba – jest impregnowana 5-7 cm słabym roztworem siarczanu miedzi;
  • wszystkie części konstrukcji – stosuje się roztwór wybielacza (300 g / 10 l) w infuzji przez 4 godziny.
  • Przygotowanie gleby

    Co 3 lata usuwana jest warstwa gleby o grubości do 30 cm i zastępowana nowym podłożem. Składa się z torfu, próchnicy, darni, piasku (3: 3: 1: 1). Aby ogórki nie były gorzkie, rośliny muszą stworzyć optymalne warunki – gleba powinna być luźna, pożywna, dobrze przepuszczalna.

    Poziom oświetlenia

    Dlaczego ogórki są gorzkie w szklarni i co można zrobić, aby zapobiec problemowi? Jednym z powodów jest brak światła – szklarniowi trudno jest znaleźć idealne miejsce na działce. Światło się rozprasza, staje się niewystarczające do prawidłowego rozwoju roślin. Na deficyt składają się:

  • domowej roboty „lustra”, czyli tarcze owinięte folią („lustra” są instalowane tak, aby odbijały promienie słoneczne pod odpowiednim kątem i kierowały je na rośliny);
  • oświetlenie elektryczne – nad roślinami na wysokości 0,6-1,2 m umieszcza się lampy fluorescencyjne odporne na wysokie poziomy wilgotności.
  • W gorących regionach nie może być wymagane dodatkowe oświetlenie, ale cieniowanie – do tego używają:

  • materiały ochronne (ekrany, rolety);
  • farby lub płyny ochronne (cieniujące).
  • Materiał do sadzenia

    Jednym z powodów, dla których ogórki w szklarni stają się gorzkie, są cechy odmianowe. Niektóre odmiany są podatne na zwiększoną syntezę kaburbitacyny, podczas gdy inne są pozbawione tej wady.

    Jeśli liście rośliny mają wyraźną gorycz, lepiej nie używać uzyskanego z nich materiału do sadzenia – jest to ważne przy otrzymywaniu nasion z własnego ogrodu. Kupując je, należy preferować te odmiany, które w opisie mają cechę „bez goryczy”. W szczególności możesz polecić:

  • Berendey to roślina nieokreślona (wzrost głównej łodygi nie jest ograniczony). W okres owocowania wchodzi 50 dni po wykiełkowaniu. Masa / długość owoców: 120-140 g / 12-14 cm Plon wysoki – 14 kg uzyskuje się z 1 metra kwadratowego. Miąższ owocu jest jędrny i chrupiący. Odmiana ma uniwersalny cel.
  • Harmonistka – okres dojrzewania wynosi 40 dni. Odmiana ta należy do kategorii samozapylania, co ma szczególne znaczenie przy uprawie w szklarniach. Średnia masa owoców – 100 g, długość – 10-13 cm Wydajność – do 10 kg / m2 M.
  • Daleki Wschód 27 – ogórki tej odmiany mają uniwersalne przeznaczenie. Roślina owocuje do późnej jesieni. Wytrzymuje niekorzystne warunki atmosferyczne, a goryczka nie pojawia się w owocach. Średnia waga 150 g. Długość 15 cm Roślina odporna na mączniaka prawdziwego. Wydajność wynosi 6 kg / 1 mkw.
  • 6 skutecznych sposobów na pozbycie się przędziorków na zawsze

    Inne odmiany / hybrydy o uniwersalnym zastosowaniu, uprawiane w otwartym terenie i szklarniach, nie mają goryczy:

  • Herman F1;
  • Egoza;
  • Wytrawianie beczek F1;
  • Kadryl;
  • Wesołych facetów F1;
  • Liliput;
  • Zozulya F1;
  • Shchedrik.
  • Uwaga dla ogrodnika: szklarniowa uprawa ogórków

    Temperatura, wilgotność, wentylacja

    W szklarni tworzy się specyficzny mikroklimat, który nie zawsze jest korzystny dla ogórków – przy braku optymalnych warunków do rozwoju owoce nabierają goryczy.

    Temperatura powinna wynosić 22-29 stopni, hipotermia, przegrzanie są niedopuszczalne. Zastój powietrza jest destrukcyjny, ale przy wietrzeniu należy unikać przeciągów – drzwi z jednej i drugiej strony otwierają się naprzemiennie, a nie jednocześnie.

    Wietrzenie jest zalecane, gdy temperatura wzrośnie do +30 stopni i więcej. Nie otwieraj klap w nocy i podczas zimnego trzasku.

    W przypadku niedostatecznej wilgotności w szklarni umieszcza się pojemnik z wodą – parująca wilgoć równoważy mikroklimat.

    Podlewanie

    Najczęściej ogórki szklarniowe stają się gorzkie, gdy nie są odpowiednio podlewane. Wymagane jest systemowe i równomierne podlewanie bez nadmiernego nasiąkania wodą. Przed kwitnieniem dawka wynosi 4-5 l / m2. Wraz z początkiem kwitnienia wzrasta do 9 litrów. Optymalny odstęp to 2-3 dni. Woda nie powinna być zimna. – niska temperatura staje się czynnikiem stresogennym, który może prowadzić do goryczy owoców

    Top dressing

    Goryczka ogórków rozwija się z powodu niedoboru potasu i azotu. Aby temu zapobiec, kilka tygodni po posadzeniu sadzonki nawozi się roztworem azotanu amonu, siarczanu potasu, podwójnego superfosfatu (1 łyżka / 10 l).

    Wraz z formowaniem się owoców rośliny podlewa się płynnym nawozem, który zawiera popiół, mocznik, azotan potasu (1 łyżka / 5 łyżek / 2 łyżki / 10 l wody). Zużycie na każdy krzak wynosi 3 litry. Po 10 dniach krzewy nawozi się roztworem popiołu (1 łyżka / 10 l).

    W szklarni ważne jest, aby nie przekraczać szybkości karmienia, ponieważ podobnie jak niedobór przydatnych elementów może wywołać pojawienie się goryczy.

    Podwiązka

    Ważne jest, aby nie uszkodzić biczów – w ciasnej przestrzeni bez podwiązki jest to nierealne do osiągnięcia. Przy wystarczającej wysokości szklarni winorośl jest przywiązana do pionowych podpór – w tym przypadku rośliny nie przeplatają się ze sobą i nie zacieniają się nawzajem. Kiedy rzęsa unosi się powyżej poziomu podpory, końcówka jest zaciśnięta, aby ograniczyć wzrost. Boczne bicze są wystrzeliwane równolegle do głównego trzpienia.

    Kiedy rośnie na zewnątrz

    W uprawie na otwartym terenie aktywna synteza kaburbitacyny i odpowiednio gorycz ogórków wywołują te same czynniki, co w szklarniach, ale istnieją pewne osobliwości.

    Wybór miejsca

    W otwartych łóżkach nie można zapewnić roślinom dodatkowego oświetlenia, dlatego aby uniknąć pogorszenia smaku owoców, ważne jest, aby wybrać optymalne miejsce do sadzenia. Łóżko ogrodowe powinno być nasłonecznione przez cały dzień i chronione przed silnymi wiatrami. Preferowany poziom kwasowości gleby to pH7. Przerwa między sadzeniem tej rośliny warzywnej w tym samym miejscu wynosi 3 lata.

    Nie można sadzić ogórków po dyni, cukinii, melonach i tykwach.

    Warto wiedzieć: Korzystne sąsiedztwo warzyw w ogrodzie

    Ryzyko uzyskania plonu z goryczą wzrasta, jeśli inni członkowie rodziny dyni, pomidory lub uprawy olejków eterycznych rosną obok ogórków. Niepożądane jest umieszczanie łóżek obok jeżyn, malin, truskawek. Ogórki doświadczają stresu albo z powodu niekompatybilności z ich „sąsiadami”, albo z powodu różnych wymagań co do poziomu wilgotności gleby.

    Powojniki do Twojego ogrodu: opis, rodzaje i tajemnice uprawy

    Schemat lądowania

    Podczas sadzenia należy unikać zgrubienia. Przy siewie jednorzędowym zwykle pozostawia się 15-20 cm w rzędzie i 100 cm między rzędami (jeśli wybrano hybrydę samozapylającą, wystarczy 60-70 cm). Przy uprawie na kratach rozstaw roślin w rzędzie wynosi 30 cm, między rzędami 90 cm, przy skłonności do rozgałęziania rozstaw w rzędzie zwiększa się do 60 cm, a między rzędami 90-120 cm.

    Ochrona przed warunkami atmosferycznymi

    Pod gołym niebem ogórki są bardziej podatne na agresywne czynniki. Promienie słoneczne spalają liście, a różnica między temperaturami dziennymi i nocnymi może być znaczna. Aby złagodzić negatywne skutki środowiska, zaleca się użycie lekkiej włókniny (lutrasil). W szczególnie upalne dni staje się osłoną przed słońcem, aw chłodne dni tymczasowym schronieniem dla łóżek.

    Kontrola wilgotności gleby

    W otwartych łóżkach problem braku lub nadmiaru wilgoci staje się bardziej dotkliwy – ogórki nie są chronione przed obfitymi opadami, aw upalne dni woda bardzo szybko odparowuje. Podlewanie musi być monitorowane ze znacznie większą uwagą. Ściółkowanie jest koniecznością.

    Szczególne znaczenie zyskuje metoda agrotechniczna, jaką jest hilling. Zabieg przeprowadza się, gdy długość głównej łodygi osiągnie 1 m (około miesiąca po wykiełkowaniu). Zraszana roślina tworzy dodatkowe korzenie, dzięki czemu odbiera więcej wilgoci z podłoża i wzmacnia się w gruncie.

    Ochrona przed chorobami i szkodnikami

    Na otwartej przestrzeni wzrasta niebezpieczeństwo rozprzestrzeniania się szkodników i chorób (występuje „wymiana” między łóżkami). Infekcja roślin prowadzi do zwiększonej produkcji kaburbitacyny, dlatego należy podjąć działania profilaktyczne (nowoczesne fungicydy i insektycydy uzupełnia się stymulantem wzrostu, co przynosi dodatkowe korzyści).

    Żniwny

    Aby owoce nie miały gorzkiego smaku zaleca się zbierać plon co 2-3 dni, w takim przypadku będą na optymalnym poziomie dojrzałości – przejrzałe ogórki często stają się gorzkie.

    Goryczka w ogórkach to nieprzyjemne zjawisko, którego można uniknąć, identyfikując i eliminując pierwotną przyczynę. To, co trzeba będzie w tym celu zrobić, zależy od tego, jakie warunki wzrostu zostały naruszone.

    Anna Wagner

    Edytor serwisu

    Rate author
    Poradnik Ogrodniczy