Ludzie od dawna hodują zwierzęta gospodarskie, proces ten ma swoje własne niuanse. Jeśli rolnik chce hodować owce, może pojawić się pytanie o prawidłową dietę tych zwierząt.
Co jedzą owce?
Hodowla owiec oznacza nie tylko opiekę nad nimi, ale także odpowiednie karmienie. Żywią się pokarmami roślinnymi, w tym chwastami, sianem, cierniami i zbożem. Eksperci zalecają rezygnację z wypasu owiec na zalanych trawnikach, podmokłych lub leśnych pastwiskach. Zwierzę to musi paść się na terenach typu górskiego lub stepowego, gdzie jest dla niego odpowiednia baza pokarmowa.
Owce należy podawać siano, trawę z pastwisk, żyto, paszę zbożową, jęczmień, mieszankę paszową, pszenicę.
Odżywianie tego przedstawiciela świata zwierząt powinno być zróżnicowane, należy w nim uwzględnić następujące składniki.
- Zielona trawa . Produkt ten jest podstawą żywienia tego kopytnego latem. Zwierzę, które spędza cały dzień na pastwisku, może obejść się bez dodatkowego dokarmiania. Świeże warzywa są uważane za tak samo pożywne jak wysokiej jakości pasza treściwa. Pod koniec lata, gdy różnorodność ziół staje się coraz rzadsza, warto włączyć do diety tryków oddzielnie uprawiane zieleniny zbóż. Tą rośliną może być żyto, owies, pszenica ozima.
- Silos . Ten element pokarmowy jest bardzo ważny, pożywny i korzystny dla owiec. Z kiszonki zwierzęta zwiększają swoją wagę i produkcję mleka. Jeden dorosły przedstawiciel będzie potrzebował 3-4 kg kiszonki dziennie. Kiszonkę można mieszać z paszą stałą.
- Siano . Ten rodzaj paszy charakteryzuje się uniwersalnością, na jej wartość odżywczą wpływa skład roślinny, spełnienie zasad prawidłowego zbioru i konserwacji. Owce preferują siano z lucerny, koniczyny i roślin strączkowych. Owce muszą spożywać do 4000 gramów siana dziennie.
- Rośliny okopowe, melony i tykwy. Ta karma jest nie tylko przydatna, ale także bardzo poszukiwana wśród owiec. Ten typ zwierzęcia preferuje buraki pastewne, dynię, cukinię, marchew. Warzywa charakteryzują się wysoką zawartością witamin i znacznym procentem błonnika, co ma korzystny wpływ na wzrost owiec. Produkty te są niezbędne dla samic w okresie ciąży i karmienia jagniąt, ponieważ rośliny uprawne poprawiają produkcję mleka, a także jakość wełny.
- Skoncentrowana pasza. Grupa tego produktu spożywczego dla owiec obejmuje owies, jęczmień, pszenicę, groch, otręby, kukurydzę, ciasto. Zawiera duży procent tłuszczów, białka, minerałów. Produkty te są szczególnie ważne dla produktywnych owiec. Zwierzę preferuje ziarno kukurydzy, ciasto.
- Słoma . Jest to produkt spożywczy o niskiej wartości odżywczej, dlatego doskonale sprawdza się jako pokarm w okresie przegrody. Za najlepszy rodzaj łamania uważa się strączkowe, jęczmienne, owsiane. Młody osobnik może zjeść 1000 gramów słomy dziennie, a dorosły – 2500 gramów.
- Dodatki paszowe dla owiec mogą być prezentowane w postaci kompletnych mieszanek mineralnych. Witalne pierwiastki dla owiec to Ca, P, Se, sól. Źródła tych składników obejmują mączkę kostną, fosforan dwuwapniowy, fosforan sodu, mączkę z liści lucerny, suszone algi, śladowe mieszanki mineralne.
Zależność jedzenia od pory roku
Jedzenie owiec ma znaczną różnicę w zależności od pory roku. Rolnicy powinni zwracać baczną uwagę na dokarmianie zwierząt kopytnych w różnym czasie, biorąc pod uwagę ich zapotrzebowanie na określone elementy.
Zima
Zimą barany nie mają możliwości samodzielnego żerowania na pastwisku, więc osoba będzie musiała zadbać o dostarczenie całej żywności. Jedno zwierzę potrzebuje 4 kg siana dziennie, tyle samo kiszonki, roślin okopowych, 400 gram mieszanki paszowej, dodatków mineralnych.
Wiosna
Wiosną karmienie owiec jest podobne do karmienia latem. Po grubym zimowym pokarmie zwierzęta należy przenieść na zieleń, która dopiero zaczyna zarastać łąki. Jednocześnie nie przestawaj karmić tryków pożywnym sianem.
Jeden przedstawiciel jest zobowiązany do dozowania około 700 gramów paszy treściwej na wiosnę.
Lato
W diecie letniej 85% paszy należy do zielonej żywności. Samice podczas noszenia i karmienia niemowląt potrzebują 8000 gramów zieleniny dziennie, podczas gdy reszta zwierząt potrzebuje około 7000 gramów. Wypasając zwierzęta przez 13 godzin dziennie, możesz zapewnić im wszystko, czego potrzebuje organizm. Młodzież do 9 miesiąca życia potrzebuje 4000 gramów zieleniny, zwierzę w wieku 12-16 miesięcy potrzebuje 2 kilogramy więcej. Również latem należy podawać owcom rośliny okopowe, siano, koncentraty w ilości około 0,2 kg oraz sól.
Jesień
Jesienią roślinność pastwiskowa prawie całkowicie traci swoje wartości odżywcze. Dlatego warto zrekompensować brakującą liczbę przydatnych składników dodając do diety siano.
Jeden przedstawiciel potrzebuje 3 kg siana, 4 kg roślin okopowych, dodatków dziennie.
Dieta i normy
Dzienna ilość pokarmu dla zwierząt jest uzależniona od ich wieku, przeznaczenia i pory roku, dlatego dieta hodowcy musi być odpowiednio skomponowana. Na przykład ciężarne samice potrzebują pożywnego i pożywnego jedzenia. Ta owca musi otrzymać pół kilograma siana zbożowego, taką samą ilość słomy, 0,3 kg siana z roślin strączkowych. Również samica potrzebuje soczystego pokarmu, w skład którego wchodzą zielone zioła, warzywa i rośliny okopowe, zwierzę potrzebuje co najmniej 3 kg soczystych produktów dziennie.Nie zapomnij również o zbożach i mieszankach paszowych w ilości 300 gramów i 0,015 kg dodatków.
Do tuczenia baranów
Aby baran nie stracił pożądanego kształtu, powinien codziennie spożywać pokarmy zawierające witaminy, minerały i błonnik. W okresie godowym zwierzę zużywa znacznie więcej energii niż zwykle, dlatego wartość odżywczą karmy należy zwiększyć 2-3 krotnie.
Gdy do krycia pozostaje około 1,5 miesiąca, tryk musi być mocno utuczony, aby był energiczny w procesie.
Dieta na jeden dzień w czasie krycia powinna wyglądać następująco:
- siano – 2000 gramów;
- gówno ze zbóż – 800 gramów;
- posiłek – 250 gramów;
- marchew pastewna – 500 gramów;
- sól – 16 gramów.
Przy godach tryków warto dodać do diety litr odtłuszczonego mleka, a także 100 gram mączki mięsno-kostnej. Dieta zwierząt, które chcesz tuczyć na mięso, powinna być szczególnie pożywna, ponieważ może przyczynić się do zwiększenia masy tryków. Warto zwiększyć łączne dzienne spożycie kalorii i jednocześnie zmniejszyć jego aktywność fizyczną. Takie zdarzenia doprowadzą do szybkiego przybierania na wadze w krótkim czasie.
Menu na 14-21 dni przed ubojem powinno wyglądać następująco:
- 700 g siana dobrej jakości;
- 5000 g kiszonki;
- 1000 g warzyw korzeniowych;
- 450 g koncentratu, w tym przypadku można użyć jęczmienia, grochu, kukurydzy.
Warto również pamiętać, że w tym czasie owce nie powinny być bardziej niż dotychczas karmione tłustymi pokarmami. W rezultacie możesz uzyskać dużo tłuszczu i mało mięsa.
Dla nowo narodzonych jagniąt
Pierwsze 2-2,5 miesiąca jagnięta karmione są przez samice, dlatego skład i jakość mleka ma bezpośredni wpływ na ich wzrost i aktywność życiową. W przypadku, gdy macica nie jest w stanie wykarmić dziecka, polewa się je smoczkiem z krowim mlekiem lub umieszcza obok innej mlecznej owcy. Karmienie jagniąt kosztuje 5 razy dziennie i w małych porcjach
Kiedy dzieci mają 2 miesiące, zaczynają domagać się minerałów. W tym celu rolnicy powinni zainstalować oddzielne karmniki, w których wlewa się kredę, mączkę kostną, sól. Dzieciom w tym samym wieku można podawać koncentrat . Po raz pierwszy wystarczy 50 gramów koncentratu. Warto też stopniowo wprowadzać do diety siano z roślin strączkowych.
Jagnięta w wieku od 4 do 6 miesięcy powinny otrzymywać następujące pokarmy:
- 0,3 kg mieszanki paszowej;
- 0,15 kg ciasta;
- 0,5 kg warzyw i roślin okopowych;
- 4 gramy soli.
Od 5 miesiąca życia młode jagnięta należy karmić dwa razy dziennie. Karmienie młodych owiec w wieku 10-12 miesięcy powinno odbywać się następującymi produktami:
- 0,5 kg siana ze zbóż i roślin strączkowych;
- 1500 gramów sianokiszonki;
- 150 gramów ciasta jęczmiennego;
- 50 gramów posiłku;
- 9 gramów soli.
Aby organizm baranka nie cierpiał na brak siarki, rolnik powinien włączyć ten suplement do swojej diety. Jeden gram siarki wystarczy zwierzęciu na 24 godziny.
- trawy rosnące na terenach podmokłych, np. trzciny, skrzypy;
- kwaśna roślinność zbóż w postaci turzycy, szuwaru;
- buraki, ponieważ wysoki poziom cukru może powodować cukrzycę;
- warzywa, owoce i melony w dużych kawałkach lub w całości (produkty te można podawać bardzo drobno posiekane);
- wypieki i ciastka dla młodych zwierząt.
Tryb karmienia
Istnieją pewne zasady dotyczące hodowli owiec w domu. Najważniejszym z nich jest właściwa dieta tych zwierząt kopytnych. Karmienie powinno odbywać się w następujących warunkach.
- Wymagane jest karmienie owiec w fazie przegrody trzy razy dziennie, o tych samych godzinach. W ten sposób zmniejsza się konwersja paszy przez owce.
- Mniej odżywczy pokarm należy podawać na noc, aby nie dochodziło do przeciążenia przewodu pokarmowego zwierzęcia i nie dochodziło do przesycenia energią przed fazą snu.
- Nie zapomnij o całodobowym zaopatrzeniu owiec w czystą wodę pitną, a także o swobodnym dostępie do poideł. Warto częściej podlewać młode osobniki niż dorosłe.
- Nie musisz karmić stada, jeśli przebywa na pastwisku dłużej niż 13 godzin dziennie.
- Kobiety, które rodziły i rodziły, powinny być zawsze trzymane z pełnymi karmnikami.
Jagnięcina może charakteryzować się wysoką zawartością tłuszczu, jeśli zwierzę było przekarmiane jęczmieniem. Zeznania rolników wskazują, że owies należy podawać dorosłym owcom, a otręby młodym. Pasza wysokobiałkowa zawiera mąkę grochową i fasolową.Zapotrzebowanie żywieniowe tego zwierzęcia zaspokajane jest poprzez karmienie go różnorodną karmą wysokiej jakości.
Warto wiedzieć, że owca jest zwierzęciem, które potrafi szybko przystosować się do nowej diety, jednak na dietę ma bezpośredni wpływ wydajność, stan fizjologiczny i żywa waga tryka.