Człowiek nie może obejść się bez życiodajnej wilgoci dłużej niż jeden dzień, podczas gdy bez jedzenia może być przez dość długi czas. Co pić iw jakich ilościach to bardzo ważne pytanie dla dbających o swoje zdrowie. Jak prawidłowo zagotować wodę, aby zachowały się w niej niezbędne składniki i była bezpieczna do spożycia.
Opis procesu
Najczęściej wodę doprowadza się do wrzenia w czajniku lub rondlu. Aby na jego powierzchni pojawiły się bąbelki, charakteryzujące oznaki wrzenia, konieczne jest doprowadzenie cieczy do stu stopni. Proces nie musi kończyć się w połowie. Konieczne jest doprowadzenie wody do wrzenia, a wielu współczesnych naukowców spiera się, dlaczego należy to zrobić.

Korzyści i szkody przegotowanej wody
Czy zawsze trzeba gotować wodę, żeby ją wypić? Eksperci nie potrafią dokładnie odpowiedzieć na pytanie, jakie są jego przydatne i szkodliwe właściwości. Miłośnicy surowej wody twierdzą, że jest ona dużo smaczniejsza i pełna pożytecznych minerałów. Konsumenci gotowanego płynu twierdzą, że obróbka cieplna sprawia, że jest on bardziej miękki i zdrowszy. W tej kwestii trudno być sędzią, ponieważ nie ma sporu o gusta.
Istnieją przytłaczające dowody na gotowanie płynów przed wypiciem.
- Wysoka temperatura wrzenia pomaga wyeliminować bakterie znajdujące się w każdym pożywieniu. Szkodliwe mikroorganizmy umierają, co jest dobre dla człowieka, ponieważ w ogóle ich nie potrzebuje. Podczas gotowania złożone związki chemiczne są niszczone, wytrącane przez sole. Silnie chlorowaną ciecz należy poddać obróbce cieplnej. Wszystkie szkodliwe sole pozostają na ścianach czajnika lub garnka i tworzą zwykłą łuskę.
- Czy do picia herbaty lub kawy wymagane jest gotowanie wody. Nie ma co do tego wątpliwości. Smak płynu po obróbce cieplnej zmienia się, staje się bardziej miękki.
Każdy produkt ma swoje pozytywne i negatywne cechy. Zwolennicy wrzącej wody nie widzą w niej żadnej szkody dla własnego ciała. Z drugiej strony ich przeciwnicy uważają, że to strata czasu. Znajdują wiele powodów i dowodów na szkodliwość przegotowanej wody.
- Wraz z bakteriami i szkodliwymi mikroorganizmami wiązania molekularne ulegają zniszczeniu podczas obróbki cieplnej. Jaka jest szkoda takiej cieczy. Uważa się, że taka woda jest martwa. Nie ma w nim przydatnych minerałów. Pijąc taką wodę, człowiek szybko się starzeje.
- Dlaczego przegotowana woda jest szkodliwa, ponieważ ma zwiększone stężenie soli, które pojawiają się podczas intensywnego parowania. Objętość płynu zmniejsza się, a na powierzchni i ścianach naczyń pozostają białe osady. Taka woda może być szkodliwa dla małych dzieci i kobiet w ciąży. Działa szkodliwie na naczynia krwionośne, wątrobę i nerki. Osobom w podeszłym wieku nie zaleca się również picia przegotowanej wody.
- Nie jest możliwe całkowite zniszczenie wszystkich bakterii, ponieważ musiałoby to poczekać 10-20 minut. Nowoczesne czajniki elektryczne wyłączają się, gdy tylko zaczną bulgotać. Jednocześnie nie jest jasne, dlaczego płyn jest gotowany, jeśli pozostają w nim bakterie, które są bardziej niebezpieczne niż te, które są niszczone.
- Niektóre substancje po ugotowaniu zmieniają się w nowe formy. Chlor nie znika całkowicie; jest przekształcany w trihalometany. Te same odkształcenia podlegają: rtęć, azotany i sole żelaza. Picie przez cały czas tylko przegotowanej wody może być niebezpieczne.
Czy konieczne jest poddanie cieczy obróbce cieplnej, jeśli nie wpływa to na bezpieczeństwo zdrowotne.
Kiedy woda staje się niebezpieczna
Jeśli wrząca woda jest nazywana martwą wodą, po schłodzeniu również staje się niebezpieczna. Sole osadzone rozpuszczają się w wodzie, co zwiększa ogólną liczbę szkodliwych związków. Przy wielokrotnym gotowaniu wypadają złożone metale. Przy ciągłym stosowaniu takiego płynu dochodzi do zniszczenia kości, zmniejsza się odporność i wzrasta ryzyko zarażenia się chorobami zakaźnymi.
Jak sprawić, by woda była bezpieczna
Konieczne jest przestrzeganie kilku prostych zasad, które pomogą uczynić wilgoć życiodajną i nieszkodliwą.
- Musisz wiedzieć, ile minut zagotować czajnik. Do całkowitego zniszczenia bakterii potrzeba od 10 do 20 minut aktywnego bulgotania.
- Możesz pić wodę gorącą, nie schłodzoną.
- Po ugotowaniu należy wlać do naczynia szklanego i nie zostawiać w imbryku.
- Kamień i osady należy usuwać tak często, jak to możliwe.
- Trzy godziny po ugotowaniu płyn staje się niebezpieczny. Wskazane jest, aby go wylać i włożyć nową porcję do ognia.
- Nie możesz po prostu zrobić z wrzącą wodą. Od czasu do czasu konieczne jest użycie surowej oczyszczonej wody.
Obecnie istnieje wiele wysokiej jakości filtrów, które są w stanie usunąć szkodliwe związki chemiczne. Musisz pić tylko dobrą wodę, która jest korzystna i daje zdrowie.