Wiele czynników prowadzi do wysuszenia korony porzeczki. W większości przypadków, dzięki podjętym na czas środkom, możliwe jest poradzenie sobie z sytuacją i przywrócenie zdrowia krzewu jagodowego.
Technologia rolnicza
Kiedy liście i gałęzie porzeczek zaczynają wysychać, często przyczyną są poważne błędy w pielęgnacji upraw:
- Zbyt częste lądowanie . Pogrubienie i brak podwiązki zaburza pełny rozwój krzewów porzeczek. Rośliny nie otrzymują wystarczającej ilości światła słonecznego, użytecznych pierwiastków i wilgoci oraz są łatwo atakowane przez szkodniki i patogeny. Liście, pędy i jagody wysychają z powodu braku składników odżywczych. Optymalna odległość między krzewami w rzędzie wynosi 1,5 m, do ogrodzenia lub niskich budynków – 1-1,5 m.
- Złe miejsce . Uprawa porzeczek na nizinach, na terenach podmokłych w miejscach z bliskimi wodami gruntowymi prowadzi do gnicia systemu korzeniowego krzewu. Roślina nie może w pełni przyswoić makro- i mikroelementów, co prowadzi do wysuszenia korony krzewu.
- Źle podlewane . Porzeczka ma powierzchowny system korzeniowy, przy suchej pogodzie liście i gałęzie wysychają w pobliżu krzaka, jagody opadają. Podczas kwitnienia i owocowania kultura wymaga cotygodniowego podlewania ciepłą, osiadłą wodą (30-40 litrów na dorosły krzew). W deszczową pogodę harmonogram jest dostosowywany – podlewanie i stojąca woda są nie mniej szkodliwe dla rośliny.
- Brak odżywiania . Niedobór ważnych pierwiastków często prowadzi do rozwoju chlorozy porzeczkowej. Na tle choroby liście żółkną i zwijają się, jagody wysychają i opadają. Zrównoważone stosowanie nawozów pomaga poprawić sytuację.
Nieudane zimowanie, któremu towarzyszy zamrożenie systemu korzeniowego krzewu, jest jedną z najczęstszych przyczyn suszenia gałęzi porzeczek.
Ściółkowanie kręgu blisko pnia, wiązanie gałęzi i podlewanie wodą pomaga utrzymać zdrowie upraw podczas zimnej pogody.
Choroby
Chorobotwórcze grzyby i wirusy, atakując porzeczki, zaburzają odżywianie roślin i metabolizm na poziomie komórkowym. W rezultacie liście i gałęzie krzewu wysychają, jagody kruszą się lub zaczynają gnić. Leczenie chorób hodowlanych jest najskuteczniejsze we wczesnym stadium zmiany.
rdza kolumnowa
Choroba wywołana przez grzyby chorobotwórcze objawia się w środku lata. Na wewnętrznej stronie liści pojawia się rdzawa płytka. Liście i pędy wysychają, jagody nie rozwijają się. Obserwuje się przedwczesne opadanie liści, krzew traci do końca lata do 50% swojej masy liściowej.
We wczesnych stadiach choroby krzewy opryskuje się naparami z czosnku i pyłu tytoniowego, roztworem surowicy z jodem.
antraknoza
Grzyb z grupy Ascomycetes infekuje osłabione rośliny w ciepłą i wilgotną pogodę. Na dolnych liściach porzeczki pojawiają się czerwono-brązowe wypukłe plamy z czarną obwódką. Stopniowo choroba obejmuje cały krzew.
Grzybnia grzyba zakłóca proces fotosyntezy: liście zwijają się i fruwają, pędy wysychają. Jagody pokryte są czarnymi kropkami z różowym obrzeżem, stają się niejadalne.
Jak leczyć antraknozą:
- w okresie kwitnienia i pączkowania liści stosuje się fungicydy – „Fundazol”, „Kuprosat”, „Ridomil Gold”;
- co dwa tygodnie krzewy opryskuje się produktami biologicznymi – Fitosporin-M, Alirin-B, Gamair;
Środki ludowe – roztwór mydła i nalewki jodowej, napar z czosnku z antraknozą są nieskuteczne, stosuje się je głównie w profilaktyce.
mozaika w paski
Choroba o charakterze wirusowym, głównymi nosicielami mozaiki są mszyce, łuski, przędziorki i nerki. Wirus rozprzestrzenia się przez układ naczyniowy rośliny. Zniszczenie chloroplastów zakłóca produkcję chlorofilu. Liście porzeczki żółkną, wysychają i fruwają. Jagody gniją od wewnątrz, stają się niezdatne do spożycia.
gruźlica
Choroba grzybicza często atakuje czarne porzeczki. Czerwonawe guzki pojawiają się najpierw na wewnętrznej stronie liści, a następnie rozprzestrzeniają się na pędy. Patogenny grzyb prowadzi do śmierci komórki. Proces rozpoczyna się od wierzchołków łodyg, liści i gałęzi porzeczki wysycha, jagody opadają.
Szkodniki
Gałęzie i liście porzeczek często wysychają w wyniku żywotnej aktywności szkodników i ich larw. Regularna kontrola krzewów pozwala na czas zidentyfikować pasożyty i rozpocząć z nimi walkę.
ćma agrestowa
Niepozorny motyl prowadzący nocny tryb życia. Porzeczki są uszkadzane przez szarozielone gąsienice szkodnika, żerujące na miąższu dojrzewających jagód. Larwy owadów oplatają pajęczynami cały zarośla owocowe, nawet nieuszkodzone jagody wysychają lub gniją.
Wyroby szklane
Gąsienice szkodników są trudne do wykrycia – większość swojego cyklu życiowego spędzają wewnątrz pędów porzeczek, robiąc kręte przejścia w drewnie. Z powodu braku pożywienia liście krzewu żółkną, pędy wysychają i stają się kruche. Większość jajników odpada, skromny zbiór jagód ma niski smak.
Mszyce i mrówki
Mszyce to małe zielonkawe owady, które żywią się sokiem roślinnym. Tworzy liczne kolonie, aktywuje się w upalną i suchą pogodę. Młody wzrost porzeczki jest narażony na ataki szkodników. Liście wysychają, krzew nie rozwija się, słabo owocuje.