Co zasiać po ziemniakach w przyszłym roku

Jeśli ziemniaki będą uprawiane w tym samym miejscu przez wiele lat z rzędu, mikroorganizmy chorobotwórcze będą gromadzić się w glebie i rozmnażać się szkodniki owadzie. Nawet jeśli odmiana zostanie wymieniona, bulwy szybko staną się mniejsze, stracą odporność, a plon dramatycznie się zmniejszy. Dlatego konieczne jest przestrzeganie zasad naprzemienności roślin.

Ale nie jest obojętne, co sadzić po ziemniakach: nie wszystkie rośliny uprawne czują się równie dobrze w łóżkach, w których rosły w poprzednim roku. Podczas sporządzania planu płodozmianu należy wziąć pod uwagę indywidualne cechy różnych upraw.

Rodzina roślin strączkowych

Ziemniaki pobierają z gleby duże ilości azotu, potasu i fosforu. Wszystkie rośliny strączkowe przyswajają azot z powietrza i gromadzą go w guzkach, przywracając w ten sposób żyzność glebie. Ponadto zielona masa roślin strączkowych jest bogata w potas i fosfor, dlatego rośliny te wysiewa się jako zielony nawóz. Ich korzenie rozluźniają się i osuszają glebę.

Krótka charakterystyka roślin strączkowych:

  • fasola – zasiana jako uprawa główna;
  • groszek – używany jako uprawa główna i jako nawóz zielony;
  • fasola – główna uprawa, zielony nawóz;
  • koniczyna – roślina miododajna, obornik zielony, również uprawiany na paszę dla zwierząt, ma najwyższą zawartość azotu ze wszystkich roślin strączkowych;
  • słodka koniczyna – roślina miododajna, obornik zielony, używana do zwalczania drutowców i nicieni;
  • wyka – roślina miododajna, zielony nawóz, rośnie bardzo szybko;
  • łubin – siderat. Łubin biały to roślina miododajna, łubin wąskolistny jest bogaty w alkaloidy, które dezynfekują glebę po epidemii parcha ziemniaka;
  • esparceta – roślina miododajna, nawóz zielony rosnący na glebach kamienistych;
  • lucerna – obornik zielony, spadzi.

Rośliny strączkowe jako syderaty można wysiewać wiosną lub jesienią po zbiorach. Jeśli nie ma pasieki, a kwiaty nie są potrzebne, łodygi koszone są 6–8 tygodni po wysiewie.

Na obszarach o bardzo zubożonej glebie zaatakowanej przez nicienie lub grzyby chorobotwórcze zaleca się wysiew roślin strączkowych jako uprawy głównej.

Pod względem odżywczym kompost z wyki skoszony ze stu metrów kwadratowych odpowiada 100 kg obornika.

Rodzina krzyżowa

W następnym roku po ziemniakach dobrze rosną ziemniaki, rzodkiewka, rzodkiewka, rzepa, brukwi i chrzan. Ale przy zbiorach kapusty (zwłaszcza białej) możliwe są problemy. Do normalnego rozwoju potrzebuje dużo azotu, potasu i fosforu, czyli tych samych pierwiastków śladowych co ziemniaki. Nawet zwiększone karmienie nie zawsze ratuje dzień. Dlatego kapustę sadzi się po ziemniakach tylko wtedy, gdy ogród jest bardzo mały i nie ma innego miejsca. Aby w jak największym stopniu chronić kapustę przed rizoktonią i innymi chorobami ziemniaka, warto jesienią siać koniczynę, żyto lub facelię.

Popularnym nawozem zielonym z roślin krzyżowych jest musztarda (biało-czarna). Wysiewa się po zbiorze ziemniaków, a wiosną rozkopujemy działkę. System korzeniowy rośliny wydziela substancje zabijające grzyby chorobotwórcze (czynniki wywołujące zarazę, rizoktonię, parch), a delikatne zielenie szybko gniją.

Wybierając, co zasiać po ziemniakach jako siderat, należy wziąć pod uwagę: żadnych innych roślin krzyżowych nie można sadzić bezpośrednio po musztardzie.

Rodzina dyni

Cukinia i kabaczek to najbardziej odporni przedstawiciele rodziny dyniowatych, które dają bogate plony na dawnych zagonach ziemniaczanych. Z drugiej strony ogórki są delikatne i podatne na rizoktonię. Najlepiej sadzić po roślinach strączkowych.

Po ziemniakach i dyni czują się nieswojo. Potrzebują dużych dawek mikroelementów i są zdolni do zarażenia się rizoktonią. Tutaj zasada jest taka sama jak w przypadku kapusty: dynie należy sadzić po sideracie (żyto lub facelia).

Inne kultury

Po ziemniakach cebula i czosnek (wiosną i zimą) dobrze rosną. Dozwolone jest wysiewanie kukurydzy, pietruszki, buraków, selera i pasternaku. Sałatę, szpinak i rukolę można wysiewać zarówno wiosną, jak i późnym latem, po wykopaniu wczesnych ziemniaków. Młode liście zielonych warzyw służą do jedzenia, a łodygi służą jako nawóz. Aby zapobiec rozmnażaniu się roślin, są one koszone przed powstaniem nasion.

Uniwersalny obornik zielony – facelia. Rośnie szybko, obficie kwitnie, zagłusza chwasty, a wydzieliny jej korzeni zmniejszają kwasowość gleby.

Płatki

Najpopularniejszymi syderatami zbożowymi są żyto i owies. Młode kiełki zawierają wiele składników odżywczych. Korzenie żyta wydzielają substancje szkodliwe dla chorobotwórczych grzybów. Żyto i owies wysiewa się przed zimą, a wiosną kosi lub po prostu wykopuje działkę, osadzając młode pędy w glebie. Aby próchnica była bardziej pożywna, mieszamy żyto, owies i wyka.

Rośliny, których nie należy sadzić po ziemniakach

W żadnym wypadku nie należy sadzić roślin z rodziny psiankowatych po ziemniakach (są one podatne na wszystkie jej choroby):

  • pomidory;
  • bakłażan;
  • różne rodzaje papryki;
  • pepino;
  • tytoń.

Również agronomowie zabraniają sadzenia po ziemniakach:

  • truskawki i truskawki, ponieważ są podatne na robaki i niedźwiedzie;
  • słonecznik, aby nie został zarażony zarazą.

Jedna z głównych zasad rolnictwa ekologicznego: ziemia nie powinna być pusta. Prawidłowo zmieniając główne uprawy i nawozy zielone, można osiągnąć obfite plony, jednocześnie minimalizując zużycie nawozów mineralnych i pestycydów.

Anna Wagner

Edytor serwisu

Rate author
Poradnik Ogrodniczy