Co sadzić dla początkującego ogrodnika i ogrodnika: proste uprawy, opis i zdjęcie

O cukinii mówią, że rosną w ogrodzie jak trawa. Rzeczywiście, kultura jest tak bezpretensjonalna, że ​​nadal należy starać się nie uzyskać plonów. Ponieważ roślina jest ciepłolubna, konieczne jest sadzenie nasion w otwartym terenie po wiosennych przymrozkach, około połowy maja. Witryna jest wybierana dobrze oświetlona, ​​bez przeciągów. Podlewanie powinno być regularne, umiarkowane. Warto też pamiętać o zasadzie – im gęstsze sadzenie, tym mniej jajników. Oznacza to, że odległość między otworami powinna być wystarczająca, aby utworzyć obszerną tuleję. Do jedzenia używa się nie tylko samych owoców dyni, ale także kwiatów. Duszone w cieście, nadziewane, pieczone w piekarniku.

Rzodkiewka

Jedno z pierwszych warzyw wiosennych podawanych w domu. Zwykle rośnie w szklarni, aby zebrać jak najszybciej. Rzodkiewki są dość wybredne, jeśli chodzi o oświetlenie, należy to wziąć pod uwagę przy wyborze miejsca. Nasiona wysiewa się w kwietniu, aw ciągu miesiąca można już delektować się soczystymi, chrupiącymi główkami, bogatymi w witaminy i mikroelementy. Sprytni ogrodnicy stosują sprytny ruch, układając tzw. Siew wachlarzowy co 7-10 dni. W takim przypadku rzodkiewka dojrzewa stopniowo, a nie od razu. Często sadzi się go w korytarzach upraw o dłuższym okresie wegetacji, na przykład obok cebuli, marchwi i ziemniaków.

Marchewka

Uprawa tej rośliny okopowej również nie wymaga dużego wysiłku i znajomości technologii rolniczej. Przed wysianiem nasion łóżka są dobrze wykopane i wyrównane za pomocą grabi. Na całej długości wykonuje się płytkie rowki podłużne, w których ręcznie wysiewa się marchew. Ważnym warunkiem uzyskania przyzwoitych zbiorów jest dobre oświetlenie stanowiska, regularne podlewanie i odchwaszczanie z chwastów. Nie zaleca się dodawania świeżego obornika do gleby przed sadzeniem, w przeciwnym razie marchewka będzie miała nieprzyjemny smak. Rośliny okopowe wykopuje się pod koniec sierpnia i na początku września.

Groch czarnooki

Jeden z przedstawicieli roślin strączkowych, który zyskał miłość letnich mieszkańców, dzięki swojej bezpretensjonalności i łatwości uprawy. Głównym warunkiem, jaki należy spełnić podczas sadzenia rośliny, jest zapewnienie jej podpór do mocowania zieleni. Ewentualnie można sadzić fasolę wzdłuż ogrodzeń lub ścian budynków gospodarczych, aby mogły się rozciągać w górę. Kultura preferuje luźne żyzne gleby, dobre oświetlenie, umiarkowane podlewanie. Nie lubi sąsiedztwa z cebulą i czosnkiem.

Buraczany

Nawet początkujący ogrodnicy mogą uprawiać buraki. Gdy tylko minie groźba majowych przymrozków, kulturę można zasadzić w ziemi. Pierwsze pędy pojawiają się za 5-7 dni. Po tym, jak sadzonki trochę się rozciągną i utworzą kilka prawdziwych liści, są przerzedzone. W przeciwnym razie roślina nie będzie miała wystarczająco dużo miejsca na wzrost i rozwój roślin okopowych. Wczesne odmiany buraków można spożywać po 90-100 dniach od wysiewu, późniejsze z ogrodu zbiera się od początku do połowy października.

Cebula

Cebula tradycyjnie znajduje się na liście najpopularniejszych warzyw, zarówno świeżych, jak i smażonych, duszonych, gotowanych. Dorastanie na wsi nie stanowi żadnego problemu. Jest hodowany na kilka sposobów: nasiona, sadzonki, sadzonki cebuli. Ta ostatnia metoda jest najpopularniejsza wśród ogrodników. Sadzona na dobrze ogrzanej, wilgotnej glebie w połowie maja. Pierwszy plon można zebrać w lipcu i na początku sierpnia. Cebulę należy regularnie podlewać, w przeciwnym razie trafi w strzałę.

Anna Wagner

Edytor serwisu

Rate author
Poradnik Ogrodniczy