Cechy dezynfekcji gleby

Cechy dezynfekcji gleby

Każdego roku ogrodnicy i ogrodnicy poświęcają dużo wysiłku, czasu i pieniędzy, aby osiągnąć wysokie plony. Jednocześnie zwracają szczególną uwagę na wysokiej jakości uprawę gleby. Z materiału w tym artykule dowiesz się, jakie są cechy dezynfekcji gleby i dlaczego jest potrzebna.

Po co to jest?

Dezynfekcja gleby pozwala pozbyć się z gleby patogenów chorób grzybowych i infekcji, szkodników i chwastów.Sięgają po nią, aby poprawić glebę, dzięki czemu możliwe jest stworzenie niezbędnych warunków do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin wewnętrznych, zewnętrznych i szklarniowych. Dezynfekcja jest konieczna w przypadku sadzonek sadzonych w domu iw szklarni.

Patogeny grzybicze i bakteryjne osadzają się na roślinach, stopniowo całkowicie je wpływając. Następnie osiedlają się w ziemi i czekają na odpowiednie warunki do żerowania i ponownego rozmnażania. O aktywności patogenów świadczą takie objawy roślinne jak:

  • pojawienie się plam na łodygach, pniach i liściach;
  • suszenie liści podczas aktywnego kwitnienia;
  • pękanie, gnicie owoców i jagód.

Dezynfekcja przywraca równowagę mikroflory glebowej. Bez odpowiedniej pielęgnacji gromadzą się w nim patogeny (grzyby, nicienie, pleśń), przez co rośliny nie zakorzeniają się dobrze w ziemi. Im więcej zawiera pasożytów, tym gorsze zbiory.

Dezynfekcja pozwala roślinom wchłonąć więcej składników odżywczych, dzięki czemu szybciej rosną.

Cechy dezynfekcji glebyCechy dezynfekcji gleby

wyczucie czasu

Dezynfekcję gleby stosuje się po zbiorach i przed zimową konserwacją domku letniskowego. Jednak czas jest często związany z ryzykiem choroby, rodzajem patogenów, nakładem pracy w każdym przypadku.Ponadto przy wyborze terminu brane są pod uwagę warunki pogodowe i choroby, do których się przyczyniają.

Pomimo tego, że konieczne jest monitorowanie stanu gleby przez cały rok, w okresie wiosennym stosują złożone przetwarzanie (przed sadzeniem nasion). W tym czasie gleba się nagrzewa, ale do tej pory nic w niej nie zasadzono. To najlepszy czas na zastosowanie środków antyseptycznych, ponieważ ich użycie nie zniszczy sadzonek. Ale warto się zastanowić: dezynfekcję należy przeprowadzić nie wcześniej niż topi się śnieg. Dezynfekcja w szklarni może odbywać się w tym samym czasie, co na zewnątrz.

Jesienne środki zapobiegawcze obejmują zestaw prac. Obejmuje czyszczenie wszystkich nieużywanych przedmiotów do przetwórstwa roślin, wymianę gleby lub jej chemiczne zapobieganie, oczyszczanie terenu z sadzenia, usuwanie jednorocznych, których resztki mogą stać się sprzyjającym środowiskiem dla rozwoju i reprodukcji patogenów.

Przegląd metod

Istnieje kilka sposobów przeprowadzenia procedur dezynfekcji podłoża. Każdy z nich ma swoją własną charakterystykę, pozytywne i negatywne strony. Niektóre z nich wyróżniają się szerokim spektrum działania, podczas gdy inne mają na celu jedynie niszczenie patogenów określonych chorób.

Chemiczny

Chemiczna uprawa gleby wiąże się z wykorzystaniem produktów przemysłowych. Technika jest uważana za najbardziej skuteczną i pomaga szybko radzić sobie z patogenami. Jednak wraz z nimi niszczone są również pożyteczne mikroorganizmy, które poprawiają skład jakościowy gleby. W dłuższej perspektywie metoda chemiczna prowadzi do zubożenia ziemi. W przyszłości będziesz musiał zastosować środki agrotechniczne, aby go przywrócić.

Metody uprawy są różne.

  • Glebę można zdezynfekować wybielaczem na sześć miesięcy przed sadzeniem, w oparciu o standardowe 0,2 kg na 1 m2. m. Wprowadzony do ziemi lek niszczy większość patogenów. Metoda jest skuteczna, ale może wywołać negatywną reakcję roślin.
  • Jeśli do sadzenia pozostało około 2 tygodni, jako profilaktykę przeciwko czarnej nodze można zastosować formalinę (0,2 litra 40% roztworu na wiadro wody wystarcza do przetworzenia 1 metra kwadratowego gleby). Gleba jest pokryta folią, po 3 dniach jest usuwana, ziemia jest odgarniana.
  • TMTD (środek grzybobójczy) stosuje się w postaci suchej iw zawiesinie w ilości 60 g na 1 m2. m (lub 0,6% zawiesina na wiadro wody). Wprowadza się je przed sadzeniem roślin, po dezynfekcji rozluźniają glebę.
  • Glebę dotkniętą szarą zgnilizną, fuzariozą lub sklerotinozą można zdezynfekować 2% iprodionem, rozsypując go na miejscu i wbijając w ziemię.
  • Podczas przetwarzania szklarni po zbiorach skuteczny jest siarczan miedzi. Dawka wynosi 50 g na wiadro wody. Przekroczenie stężenia prowadzi do zmniejszenia przepuszczalności powietrza podłoża, zahamowania pożytecznych mikroorganizmów. Możliwe jest uprawianie ziemi za pomocą siarczanu miedzi nie więcej niż 1 raz w okresie pięciu lat.

Chemiczną metodę dezynfekcji gleby stosuje się tylko w przypadku nieskuteczności produktów biologicznych. Do przetwórstwa kupują środki 3 lub 4 klas zagrożenia.

Agrotechniczne

Metoda agrotechniczna zakłada przetwarzanie w celu zniszczenia patogenów roślinnych. Jest to głęboka dezynfekcja gleby, w której stosuje się opatrunek górny i obserwuje się płodozmian.W tym przypadku stosuje się tzw. nawóz zielony (rośliny posadzone w celu poprawy i przywrócenia równowagi gleby). Najczęściej jest to owies, a także musztarda. Oprócz nich rośliny sideratowe obejmują żyto, fasolę, groch, rzodkiewkę. Sideraty wysiewa się podczas zbiorów, ale nasiona nie mogą dojrzewać, są koszone i osadzane w ziemi. Sadzenie syderatów w ziemi można przeprowadzić wiosną, na 3 tygodnie przed rozpoczęciem sezonu siewu.

W celu dezynfekcji podłoża układa się je w stosy, wypełniając je podczas układania roztworem obornika. Wapno wprowadza się do kwaśnej gleby w oparciu o zużycie 4 kg na 1 m2. Mniej więcej raz w roku ziemna kupa jest odgarniana. Od kilku lat giną w nim nie tylko bakterie, ale także nasiona wszystkich chwastów. Ta dezynfekcja nadaje się do dezynfekcji niewielkiej ilości gleby. Dezynfekcja termiczna to skuteczny sposób uprawy ziemi pod sadzonki. Na przykład możesz gotować na parze przez 60 minut. Jeśli ta opcja dezynfekcji nie jest odpowiednia, możesz zalać ziemię wrzątkiem, a następnie wysuszyć. Obie metody nadają się do pracy z niewielką ilością ziemi.

Do obróbki szklarniowej stosuje się kopanie gleby za pomocą maszyny rotacyjnej. Głębokość kopania może osiągnąć 40-50 cm, po wykopaniu glebę pokrywa się folią termiczną i traktuje generatorem pary przez 10-40 minut. Ta metoda dezynfekcji ma zastosowanie w dużych szklarniach. Jego wady to niszczenie pożytecznych mikroorganizmów i zasolenie gleby.

Aby zrekompensować te niedociągnięcia, ziemia jest rozlewana wodą i obornikiem.

Cechy dezynfekcji glebyCechy dezynfekcji gleby

Biologiczny

Istota leczenia biologicznego sprowadza się do stosowania fungicydów, które zmniejszają ilość patogenów. Fungicydy biologiczne łagodzą zmęczenie gleby wynikające z corocznej uprawy tych samych roślin w tych samych miejscach. W rezultacie zwiększa się ilość pożytecznych mikroorganizmów, a toksyczność gleby maleje.

 

Zalecenia

Wskazane jest dezynfekowanie gleby dwa razy w roku. Jeśli to nie wystarczy, możesz skorzystać z dodatkowego przetwarzania. Jej konieczność można ocenić po roślinach wykazujących oznaki zarażenia pasożytami. Metody dezynfekcji domu obejmują zamrażanie, kalcynowanie, gotowanie na parze i marynowanie.

  • Zamrażanie. Skuteczna metoda przetwarzania, ale nie eliminuje zarazy ziemniaczanej, którą usuwa się tylko termicznie. Istota techniki jest prosta: ziemia jest przygotowywana jesienią, wlewana do torby i przechowywana na zewnątrz. Po zamrożeniu przynoszą go do domu na tydzień, aby obudzić szkodniki i nasiona chwastów. Procedurę powtarza się 2-3 razy, ale nie dotyczy gleby z wermikompostem.
  • Prażenie. Zgodnie z tą techniką gleba pod sadzonki jest dezynfekowana. Kalcynuje się warstwą nie większą niż 5 cm, rozrzucając na metalowej tacy, rozlewając ją wrzącą wodą i umieszczając w piekarniku o temperaturze 80-90 stopni na pół godziny. Nie można przekroczyć reżimu temperaturowego: spowoduje to mineralizację azotu, a zatem skład gleby ulegnie zauważalnemu pogorszeniu. Dzięki temu zabiegowi giną wszystkie mikroorganizmy.
  • Gotowanie na parze. Ta opcja jest określana jako niezawodna metoda dezynfekcji gleby. Nasyca ziemię wilgocią, ale szkodzi korzystnej mikroflorze. Dzięki tej dezynfekcji ziemię wlewa się do durszlaka, umieszcza nad pojemnikiem z wrzącą wodą i gotuje na parze przez 10 minut. Czasami mieszkańcy lata uzupełniają tę metodę kolejnym zamrażaniem.
  • Akwaforta. Ta technika jest uważana za jedną z najprostszych. W tym przypadku stosuje się roztwór nadmanganianu potasu, który rozcieńcza się w proporcjach 3 g na wiadro wody. W takim przypadku środek dezynfekuje tylko wierzchnią warstwę gleby, dlatego nie może niszczyć patogenów. W celu zwiększenia wydajności stosuje się fungicydy (Zamair, Fitosporin, Vozrozhdenie, Baikal-EM-1).
  • Możesz również przetwarzać ziemię za pomocą nadmanganianu potasu za pomocą kuchenki mikrofalowej. W takim przypadku podłoże jest dobrze rozlane roztworem nadmanganianu potasu, a następnie umieszczane w kuchence mikrofalowej na 3 minuty. Jeśli gleba nie jest planowana do użycia natychmiast po przetworzeniu, jest usuwana w sterylnej torbie. Wermikompost dodaje się do niego przed sadzeniem.

Cechy dezynfekcji glebyCechy dezynfekcji gleby

Istnieją inne metody dezynfekcji, z których mogą korzystać letni mieszkańcy. Możesz zdezynfekować glebę nadtlenkiem wodoru, manganem, jodem („Pharmayod”).Wadą profilaktyki manganowej jest zakwaszenie podłoża. W odniesieniu do dezynfekcji nadtlenkiem wodoru jest pozbawiony tej wady. Ta metoda jest odpowiednia do dezynfekcji gleby sadzonek. Do przetwarzania weź 3% roztwór apteczny, zużycie leku na litr wody wynosi 3-4 łyżki stołowe. Ziemia jest uprawiana bezpośrednio przed zasiewem nasion.

„Pharmayod” to produkt o szerokim spektrum działania. Jod jest uważany za uniwersalny środek antyseptyczny i bakteriobójczy, odpowiedni do jednorazowego podlewania gleby. Zabija większość grzybów, wirusów i bakterii i jest często stosowany zamiast nadmanganianu potasu. Aby przygotować roztwór, użyj 10 ml produktu w wiadrze z wodą.

Taki preparat jest w pełni kompatybilny z nawozami, jest przyjazny dla środowiska.

Anna Wagner

Edytor serwisu

Rate author
Poradnik Ogrodniczy